Birnas mystiske forsvinden: Nye detaljer om omstridt fiskefartøj

Politiet arbejder stadig på at finde ud af, hvad der er sket med 20-årige Birna Brjáns­dótt­ur. Nye detaljer om omstridt trawler kan hjælpe med at give et svar

Her ses Birnu Brjánsdóttur gå ned ad en gade i Reykjavik tidligt lørdag morgen. Video: Islandsk Politi

Islands befolkning og Birna Brjáns­dótt­ur pårørende venter stadig svar.

Ingen ved fortsat, hvad er sket med den 20-årige pige, der forsvandt Birna Brjáns­dótt­ur efter en bytur i hovedstaden Reykjavik.

I løbet af ugen har politiet i Island forsøgt at finde ud af, hvad der er sket med den unge kvinde, og det grønlandske fiskefartøj Polar Nanoq været i søgelyset.

Torsdag blev det først meldt ud, at to personer var anholdt, men senere har politiet i Island meldt ud, at et tredje besætningsmedlem også er mistænkt.

Efterfølgende har politiet ransaget den omstridte grønlandske trawler, og her gjorde de et interessant fund.

Det skriver det islandske medie Iceland Review.

Artiklen fortsætter under billedet

Politiinspektør Einar Guðberg Jónsson bekræfter over for RUV, at de har fundet en stor mængde hash og andre lægemidler på den trawler, hvor de mistænkte grønlandske mænd befandt sig.

Nægter sig skyldige
Ifølge RUV var det betjentene der opdagede de store mængder hash, og sagen er nu givet videre til toldvæsenet.

Imens arbejder politiet stadig på at finde ud af, hvad der er sket med Brjáns­dótt­ur. Lige nu er det tre anholdte fængslede, selv om de nægter sig skyldige.

Politiet har i første omgang valgt at indstille eftersøgningen. I stedet fokuser de på den røde Kia-bil, der har været i politiets søgelys, efter den blev set på havnen kort efter kvindens forsvinden.

Politiet har dog endnu ikke bekræftet, at Birna faktisk har kørt med den røde bil, og derfor kan man heller ikke med sikkerhed sige, at der er sammenhæng mellem køretøjet, det grønlandske skib og den unge kvindes færden.

Det er heller ikke sikkert, at de tre anholdte mænd har forbindelse til bilen.

Artiklen fortsætter under billedet

Politiet arbejder fortsat på, om hvorvidt de tre mænd har forbindelse til den 20-årige kvindes forsvinden.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra efterforsker Grími Grímssyni hos politiet i Island.

Dansk hjælp
Ifølge politiet fik den islandske specialstyrke hjælp fra den danske forsvarskommando og skibet HMDS Triton.

Efter sigende hjalp det danske skib med at fragte specialstyrke ud på den mistænkelige båd.

- Vores skib Triton har støttet islandsk politi. Triton var på vej på en i forvejen planlagt sejlads fra Island til Grønland, og her kontakter Islands politi så Arktisk Kommando og beder om assistance fra Triton, siger Erik Bøttger, der er pressetalsmand hos Værnsfælles Forsvarskommando, til Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter under billedet

Værnsfælles Forsvarskommando i Danmark kan ikke udtale sig om den konkrete sag, men islandske medier skriver, at Triton skulle hjælpe med at få et grønlandsk skib på vej til Grønland fra Island tilbage til Island.

Efter at skibets besætning er blevet gjort opmærksom på, at politiet vil have fat i det, er trawleren vendt om mod udgangspunktet. Men inden da har politiet besluttet selv at opsøge båden og anholde de mistænkte.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Mystisk rød bil
Birna Brjánsdóttur havde været i byen i det indre Reykjavik, da hun lørdag morgen ville gå hjemad. Først gik hun dog forbi et grillsted og fik noget mad.

Derefter har ingen set hende, men hendes telefonsignal er registreret flere steder i byen. Blandt andet næsten 13 kilometer fra grillstedet. Der er dog ikke så lang tid imellem modtagelsen af de forskellige signaler, at Birna kunne have taget turen til fods.

Derfor har politiet ifølge Visir.is haft fokus på en rød Kia Rio, som er set og filmet nogle af de steder, Birna var og på omkring samme tidspunkt. Bilen var en udlejningsbil, og man har mistænkt, at lejeren har forladt landet - ifølge Visir.is kan det have været med det grønlandske skib.