Blev verdenskendt for at sparke til flygtninge: Nu har Højesteret droppet sagen

Ungarsk højesteret har taget stilling til sag, hvor kamerakvinde sparkede til flygtninge, der trængte ind over grænsen

I 2015 blev Europa i løbet af kort tid vendt på hovedet, da flygtninge strømmede ind over grænserne op gennem kontinentet, og hver enkelt nation pludselig måtte tage stilling til, hvordan man ville håndtere den store menneskestrøm.

De begivenhedsrige dage medførte også flere personhistorier, der skilte sig ud fra mængden, og særligt én episode har bidt sig fast i hukommelsen hos mange.

Her viste videooptagelser de kaotiske scener, da en større gruppe flygtninge brød igennem politiets linjer og krydsede grænsen mellem Serbien og Ungarn i september 2015.

Midt i virvaret stod en gruppe pressefolk og dækkede begivenhederne, men i hvert fald én holdt sig ikke til at filme begivenhedernes gang.

I stedet valgte kamerakvinden, Petra Laszlo, at sparke ud efter de løbende flygtninge, hvilket blandt andet fik en far, der havde sit barn på armen, til at falde.

Kvinden blev straks lagt for had verden over, og hun blev også stillet for retten i Ungarn.

I første omgang er hun blevet dømt for overtrædelse af ordensbekendtgørelsen, men Højesteret har nu valgt helt at afvise sagen, så kvinden i stedet er helt fri og slipper for at have sagen stående på sin straffeattest.

Det skriver New York Times.

- Moralsk forkasteligt
Det er dog en teknikalitet, som betyder, at Laszlo slipper for straf i sagen.

Højesteret understreger nemlig, at hendes handlinger var 'moralsk forkastelige og imod loven', men at det var en fejl at dømme hende for uorden. Hvis der var tale om uorden, var det nemlig flygtningene, der bar skylden, lyder det.

- Det var ikke den tiltaltes handlinger, der var årsag til uroen, men derimod det, at adskillige hundrede migranter stormede frem og modsatte sig politiets indgriben, lyder det fra retten ifølge New York Times.

Ronaldo tager syrisk flygtning med på banen

Hun skulle i stedet være blevet tiltalt efter den mildere paragraf om optøjer, som typisk straffes med en bøde. Men forældelsesfristen for sager af den karakter er udløbet, hvorfor Højesteret altså valgte at forkaste sagen.

Efter episoden i 2015 kom det frem, at Petra Laszlo arbejdede for en højreorienteret tv-station, men hun blev fyret kort efter videooptagelserne kom frem, og hun har siden trukket sig tilbage fra offentlighedens søgelys.

Hun undskyldte efterfølgende for episoden, men hun har siden hævdet, at hun blev brugt som et skrækeksempel på Ungarns håndtering af flygtninge. Hun har desuden gentagne gange hævdet, at Osama Mohsen - manden, der bar på et barn, og som hun sparkede - var terrorist. Det er dog lige så mange gange blevet modbevist.

Spændte ben for flygtninge: Nu lægger hun sag an

Osama Mohsen endte med at rejse med sin søn til Spanien, hvor han fik asyl og fik arbejde som fodboldtræner.