Blitz-krig: 100 borgere i sag mod politiet

Ifølge de mange personers forsvarsadvokat har skiltningen, hvor de er blevet blitzet, været helt uden for lands lov og ret

Fotoudstyret i ATK-bilerne er nærmest rødglødende, når de holder på Lyngby Omfartsvej. Se her, hvordan de nye ATK-biler, der blev introduceret ved årets begyndelse, fungerer. (Video: Maria Haargaard)
Følg Krimi

Skiltningen og ATK-bilernes placering ved Helsingør Motorvejen og Lyngby Omfartsvej nord for København har i de tidlige sommermåneder angiveligt været så hen i vejret, at omkring 100 bilister nu vil tage sagen op mod politiets anklagemyndighed. De føler sig nemlig uretfærdigt behandlet i forbindelse med ATK-målinger.

Sådan lyder det i hvert fald fra de mange menneskers forsvarsadvokat Poul Bach.

- Man har lige pludselig sat et skilt op om 50 km/t, kun 100 meter inden folk faktisk skulle køre det. Det vil sige, at de slet ikke er blevet forberedte på at skulle bremse ned, og dermed har været til fare for andre, siger advokaten til Ekstra Bladet.

Sagen er endnu ikke blevet taget op, men forsvarsadvokaten ser optimistisk på udfaldet.

- Det kommer til at forløbe sådan, at vi nok kører omkring tre sager, og så vil udfaldet af dem danne præcedens for de andres. Derfor kommer vi - heldigvis kan man sige - ikke til at køre over 100 sager, som minder om hinanden, siger Poul Bach.

Ulovlige skilte
I foråret og forsommeren blev ikke mindre end 5387 bilister blitzet af politiets ATK-vogne på Lyngby Omfartsvej nord for København. Vejen er ikke særlig lang, men er ikke desto mindre en motorvej, hvor der hen over sommeren har været meget vejarbejde.

- Som om at den pludselige skiltning ud af det blå ikke skulle være nok, så er skiltet også sat ulovligt op. På en stærkt befærdet vej, skal sådan nogle skilte sidde i begge sider af vejen og i en højde på 220 cm over jorden. Og det har de langt fra. Der har kun været et enkelt skilt, og det har ikke siddet mere end 110 cm over jorden - næsten dækket af græs, siger advokaten Poul Bach.

Det er dog en udtalelse, som den operative leder af færdselsafdelingen i Nordsjællands Politi, Per Lundbæk Nielsen, allerede i højsommeren var stærkt uenig i.

- Vejdirektoratets skiltninger både på Helsingør Motorvejen og på Lyngby Omfartsvej er i orden og tilstrækkelige efter vores opfattelse. Vi har godkendt skiltningen, har Per Lundbæk Nielsen tidligere udtalt til Frederiksborg Amts Avis.

Blitzede bilister hiver politiet i retten: Der var ingen skilte

Vejdirektoratet har dog siden oplyst, at det faktisk er kommunen, som står for skiltningen ved omfartsvejen. Et entreprenørfirma tjekker skiltningen to gange i døgnet for politiet, hvor de også tager billeder. På den måde er de angiveligt hele tiden sikre på, at skiltene hænger, som de skal.

5378 blitzede bilister på stedet har givet mindst 11 millioner kr. til bødekassen (Foto: Mogens Flindt)
5378 blitzede bilister på stedet har givet mindst 11 millioner kr. til bødekassen (Foto: Mogens Flindt)

'Hvorfor ændrede de ikke taktik?'
Poul Bach er dog ikke pessimistisk i forhold til, om hans klienter har ret eller ej.

- Jeg kører selv på den vej, og jeg kunne jo se, at de skilte stod ulovligt, siger advokaten.

Desuden kan han ikke forstå, at politiet slet ikke ændrede taktik, nu når så mange blev blitzet.

- Nogle gange har der været 600 mennesker på en time, som er blevet blitzet. Så må betjenten da have regnet ud, at et skilt stod forkert - så mange mennesker kører jo ikke så dårligt, at de fortjener en bøde eller frakendelse af kortet, siger Poul Bach, der anerkender, at folk ikke bare skal køre som død og helvede og så give andre skylden.

- Det er dog ikke det, der er sket i den her situation, siger han.

Poul Bach mener faktisk, at politiet har brudt loven ved ikke at ændre skiltningen.

- På den måde har de jo bragt vejarbejdernes liv i fare, og det er i strid med straffeloven. For hvis så mange mennesker kører for stærkt, fordi de ikke har set et skilt, så må den skiltning jo laves om, så bilisterne kører langsommere - og vejarbejderne dermed ikke kommer i fare, siger forsvarsadvokaten Poul Bach.

De mange sager er endnu ikke taget op, men Poul Bach vil i den kommende tid tage kontakt til de mange borgere, som føler sig uberettiget blitzet.

- Men jeg er optimistisk på deres vegne, siger advokaten.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun undskyldte kun oprigtigt, da hun hostede

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind