Annonce:
Annonce:

Blitzede bilister hiver politiet i retten: Der var ingen skilte

En bilist fik bøde og skal op til ny køreprøve, men der var ingen skilte overhovedet, siger hun. Nu skal sagen i retten

Den 56-årige Inger Højvig så ingen skilte for nedsat hastighed på Lyngby Omfartsvej 29. maj. Det gjorde andre bilister heller ikke. De fik alle bøder.
Den 56-årige Inger Højvig så ingen skilte for nedsat hastighed på Lyngby Omfartsvej 29. maj. Det gjorde andre bilister heller ikke. De fik alle bøder.
Annonce:
Følg Krimi

Den 56-årige Inger Højvig kom kørende i en gammel Fiat Panda på Lyngby Omfartsvej nord for København den 29. maj om aftenen. Hun skulle af ved Ikea og satte farten ned, da hun var usikker på, hvor hun skulle dreje af.

Blitz.

 

En af politiets fotovogne tog et billede af den praktiserende læge i pandaen. Hun troede, der var tale om en fejl, for hun kørte kun omkring 70 kilometer i time, hvor hun måtte køre 90.

Men der var ikke tale om en fejl. Inger måtte kun køre 50 kilometer i timen på grund af vejarbejde, og hun modtog senere en bøde med posten. Hun skulle betale 4000 kroner og blev frakendt kørekortet.

- Jeg så ingen skilte om den sænkede fartgrænse overhovedet. Enten har de sjusket med skiltene, eller også er skiltene væltet, fordi det blæste kraftigt den dag, siger Inger Højvig til Ekstra Bladet.

Annonce:

DMI oplyser, at der på dagen var vindstød på op til 15 meter i sekundet i Nordsjælland den 29. maj.

174 klip i ny fartkontrol: Kører ræs i tunnel-røret

Inger Højvig er forarget over bøden, og nu har hun sammen med en advokat valgt at tage sagen i retten. Det samme har to andre bilister, som blev blitzet samme dag, samme sted.

Ny køreprøve
- Det er en urimelig konsekvens at miste kørekortet ved at køre 72 kilometer i timen på motorvej og absurd for en midaldrende kone som mig. Jeg skal nok få taget det kørekort igen, men jeg føler mig krænket, fordi jeg ikke gjorde noget galt, fortæller Inger.

Denne lille vejstrækning på Lyngby Omfartsvej nord for København er for tiden bilisters værste mareridt. Inger er en ud af 5378 bilister, som gik i fartfælden på motorvejen i maj og juni.

174 klip i ny fartkontrol: Kører ræs i tunnel-røret

Annonce:

Hele sommeren er fartgrænsen sat ned til 50 km/t på grund af vejarbejde. Men enten respekterer bilisterne det ikke, eller også ser de ikke skiltene, og millioner af kroner i bøder fosser ind i statskassen.

11 millioner kroner
På en lille grusplads ved vejarbejdet placerer politiet med jævne mellemrum en fotovogn, en såkaldt ATK-bil, og hver gang gløder foto-udstyret, når bilister høvler forbi vejarbejdet med alt for høj fart. På strækningen er de to sydgående spor mod København indsnævret, nødsporet er inddraget til kørsel, og den nordgående trafik ledes ind i det sydgående spor.

Denne dag holdt der ingen ATK-bil på den lille grusplads til højre ved Lyngby Omfartsvej - men det gør der ofte. På blot 14 'måle-dage' har fotobilerne taget 5378 bilister på stedet og tjent mindst 11 millioner kr. (Foto: Mogens Flindt)
Denne dag holdt der ingen ATK-bil på den lille grusplads til højre ved Lyngby Omfartsvej - men det gør der ofte. På blot 14 'måle-dage' har fotobilerne taget 5378 bilister på stedet og tjent mindst 11 millioner kr. (Foto: Mogens Flindt)
 

Fartkontrollen er sat ind: Sådan kører danskerne

Derfor har Vejdirektoratet vurderet, at den højeste forsvarlige hastighed er 50 km/t. 108 kilometer i timen er den hidtidige rekord, og de 5378 bilister modtager for tiden bøder på samlet mindst 10.756.000 kroner på 70 timers måling.

Annonce:

Mindste-bøden for at overskride hastigheden ved et vejarbejde er 2000 kroner, men mange bilister har fået væsentligt højere bøder, så den samlede bødestraf kommer formentlig et godt stykke over 11 millioner kroner.

Afsløret: Sådan skjuler politiet sine fotovogne

Ingen skilte
10 af bilisterne står til at miste kørekortet ubetinget. 1047 står til betinget frakendelse med ny teori- og køreprøve, og 667 får et klip i kørekortet. Foruden bøderne skal de værste af fart-bilisterne, inklusiv Inger Højvig, også betale 500 kr. til offer-fonden.

Inger Højvig kører normalt lovlydigt, og hun har stor respekt for fartgrænser. Især når der er vejarbejde.

- Jeg er meget modstander af høj fart, og selvfølgelig skal vi passe på vejarbejderne, men der var ingen skilte og ingen vejarbejdere, så jeg synes ikke, at bøden er i orden, siger den praktiserende læge.

Inger Højvig har efterfølgende talt med en kollega, som også blev blitzet den 29. maj på Lyngby Omfartsvej. Hun så heller ingen skilte.

Kontornussere blitzer bilister

Annonce:

'Skilning i orden'
Per Lundbæk Nielsen er operativ leder af færdselsafdelingen i Nordsjællands Politi, og han mener, at skiltningen var i orden den 29. maj.

- Vejdirektoratets skiltninger både på Helsingør Motorvejen og på Lyngby Omfartsvej er i orden og tilstrækkelige efter vores opfattelse. Vi har godkendt skiltningen, sagde Per Lundbæk Nielsen tidligere til Frederiksborg Amts Avis.

Vejdirektoratet oplyser, at det er kommunen, som står for skiltningen på Lyngby Omfartsvej og ikke Vejdirektoratet, som Per Lundbæk Nielsen fra Nordsjællands Politi er citeret for.

Politiet advarer om fartkontrollen på Facebook

- Vi gik på Facebook den 8. maj og fortalte om fartkontrollen, fordi vi den første dag tog cirka 700 bilister på stedet, siger Kim Bruun, leder af færdselsafdelingen i Nordsjællands Politi.

For mange fartdjævle ved vejarbejde

Annonce:

Blitzer uden vejarbejdere
Nordsjællands politi samarbejder med kommunerne og Vejdirektoratet om at udpege problematiske steder, hvor ATK-bilerne bliver sat ind, og mange borgere henvender sig også til politiet, fordi de føler sig utrygge, når der bliver kørt for stærkt.

- Vi går meget målrettet efter at højne trafiksikkerheden. Det handler ikke om, at staten skal have penge i kassen. At staten så får det, er en 'bivirkning', siger Kim Bruun.

Vild rekord: Så hurtigt tjente politiet fire millioner til statskassen

Der har heldigvis endnu ikke været ulykker på strækningen, og Kim Bruun lover, at fartkontrollerne fortsætter så længe vejarbejdet er der. Vejarbejderne går rundt meget tæt på trafikken, men politiet måler også farten, når der ikke arbejdes, for eksempel i weekender - og her sker det af hensyn til bilisternes sikkerhed.

Bødebil tjente to millioner på fem timer

Annonce:

Kontrollerne fortsætter
Færdselschefen kan ikke umiddelbart forklare, hvorfor så mange bilister ikke respekterer hastighedsbegrænsningen på stedet. På Facebook debatterer bilister blandt andet skiltningen, som især i nordgående retning er dårlig, og det har politiet bedt om at få rettet op på.

Fotoudstyret i ATK-bilerne er nærmest rødglødende, når de holder på Lyngby Omfartsvej. (Foto: Mogens Flindt)
Fotoudstyret i ATK-bilerne er nærmest rødglødende, når de holder på Lyngby Omfartsvej. (Foto: Mogens Flindt)
 

Nye fotovogne: 40 procent flere går i fælden

Politikerne stiller krav om, hvor mange timer ATK-bilerne skal være på gaden og måle. I Nordsjælland skal der være 8000 måletimer om året fordelt på de otte ATK-biler, som politikredsen råder over. Sidste år blev der målt 4000 timer, men dengang havde Nordsjællands politi kun to ATK-biler.

TV: Tusindvis af bilister går i krig mod øget fartkontrol

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
København skal være en by i provinsen
Annonce:
Annonce:

... Dom over Haas

Annonce:
Annonce: