Annonce:
Annonce:

Blodig udvikling: Vejene tager flere dødsofre

131 personer har fra januar til august i år mistet livet i trafikken. Det er 26 flere end i samme periode sidste år

Rådet for Sikker Trafik har lanceret en landsdækkende kampagne, der skal sætte fokus på, at bilister skal sænke farten. Video: Rådet for Sikker Trafik
Annonce:
Følg Krimi

Efter flere år med bedre og bedre tal, er kurven nu desværre vendt i forhold til antallet af dræbte på de danske veje.

Til og med august i år er 131 personer blevet dræbt i trafikken, og vi skal helt tilbage til 2011 for at se et højere tal. Dengang var antallet af trafikdræbte ved udgangen af august 134 personer.

- Vi har været vant til, at ulykkerne er faldet, men nu kan vi se, at tallet er steget - også antallet af tilskadekomne er en smule højere end de seneste år, siger Jesper Sølund, der arbejder som dokumentationschef hos Rådet for Sikker Trafik.

De bløde er ekstra udsat
Foråret og sommeren i år har været blodig for motorcyklisterne. I det hele taget kan man hos Rådet for Sikker Trafik i det hele taget se, at det har gjort mere ondt på de såkaldte bløde trafikanter i år.

Annonce:

- Antallet af dræbte cyklister er steget. Vi kan også se, at fodgængere er særligt udsatte, og så er der en tendens i, at flere motorcyklister er omkommet i år, siger Jesper Sølund fra Rådet for Sikker Trafik.

Også mængden af tilskadekomne er steget.

- Tallet er lidt højere end de senere år, og når begge tal går den forkerte vej, er det bekymrende, siger Jesper Sølund.

Alle er idioter
Det er desværre alt for usikkert at pege på nogle helt bestemte årsager til, at antallet af fatale ulykker er steget. Jesper Sølund har dog et bud.

- Mængden af distraktionsmuligheder på telefonen er jo steget. Vi kan dog ikke måle konkret, hvor mange ulykker, der er sket som følge af uopmærksomhed.

- Samtidig kan vi dog være glade for at se, at de mange kampagner om fart og spritkørsel har hjulpet. Men derfor skal man stadig passe på, og det er også derfor, at vi lancerer en ny kampagne, der skal sætte fokus på, at folk skal sænke hastigheden, siger Jesper Sølund.

Annonce:

Han opfordrer samtidig til, at man opfatter alle andre bilister som idioter - trafikken består jo ikke kun af en selv, men en masse andre, som man desværre ikke har kontrol over, selv om man føler sig sikker bag sit eget rat.

- Det er så nemt at sidde der og føle, at alt er godt, men man kan aldrig forudsige, hvad pludseligt dukker op, siger dokumentationschefen.

Dødsensfarlig fart
De fleste ulykker med dødelig udgang sker på landevejene. De lange, dejlige veje, hvor det nogle gange kan føles lidt for lokkende at trykke lidt ekstra på speederen - vejen er jo fri, og man er den eneste bil så langt øjet rækker.

Men det er her, man bliver nødt til at besinde sig.

- Det er slet ikke altid, at det er hastigheden, der skaber ulykken. Men det er hastigheden, der gør ulykken fatal. Vi kan tydeligt se, når vi er ude og rydde op efter en dødsulykke, at farten spiller en altoverskyggende rolle i, om personerne er omkommet eller ej, siger Per Bo Hansen, der er bilinspektør og arbejder hos firmaet DanCrash.

Annonce:

Braget - når man rammer ind i noget - bliver nemlig utroligt meget større, selv om man kun kører et par kilometer mere end det tilladte.

- Standselængden firdobles, når hastigheden fordobles. Så når man øger sin hastighed med 'sølle' to kilometer i timen, så øger man samtidig energien med fire. Og det er den energi, der gør slaget, når man rammer et menneske, en postkasse, eller en anden bil, ekstra hårdt og måske endda dødeligt, siger Per Bo Hansen til Ekstra Bladet.

- Derfor må man stole på, at de hastighedsbegrænsninger, der er lavet af eksperter, altså er lavet for alles bedste. Ikke for at de skal overskrides, siger bilinspektøren.

Krimicentralen har talt med en kvinde og en mand, som har prøvet at blive ramt af en bilist, der havde alt for meget fart på. Programmet bliver sendt mandag aften klokken 18 på TV3.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Stadig en stank af magtmisbrug i minksagen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: