Bodyguard skød terroristen: Sådan blev han Londons helt

Det var ikke en betjent, som dræbte terroristen Khalid Masood i London. Det var forsvarsministerens bodyguard, fortæller BBC redaktør

Sir Michael Fallons bodyguard dræbte London-terroristen. (Foto: Gareth Fuller/PA via AP)
Sir Michael Fallons bodyguard dræbte London-terroristen. (Foto: Gareth Fuller/PA via AP)

Han er ansat primært til at sikre den konservative politiker Sir Michael Fallons sikkerhed. Men onsdag sikrede han formentlig endnu flere menneskers liv. Den unavngivne bodyguard for den nuværende forsvarsminister skød og dræbte ifølge flere britiske medier London-terroristen.

Kort efter angrebet var sat ind, sprang bodyguarden ud af sin BMW og løb mod den knivbærende terrorist. Med sin pistol skød han terroristen tre gange i brystet på klods hold og satte en stopper for det blodige angreb.

(Foto: STEFAN ROUSSEAU/Pa Photos)
(Foto: STEFAN ROUSSEAU/Pa Photos)

Politiet: Her er manden bag angrebet i London

Øjenvidne
I første omgang rapporterede flere medier, at det var en politimand, som havde skuddræbt gerningsmanden. Men takket være et øjenvidne, som fortalte om bodyguarden til BBC's politiske redaktør, kom det frem, at han var manden, som dræbte Khalid Masood.

- Jeg fik at vide, at det var en af forsvarsministerens bodyguards. Det afgørende er, at de kun er til stede på Palace of Westminster, når ministrene er der, siger redaktør Laura Kuenssberg til programmet Daily Politics.

Ifølge Telegraph sad bodyguarden i BMW'en og var den første til at reagere, da han så politibetjent Keith Palmer blive stukket ned med kniv. Mediet fortæller, at flere betjente løb mod stedet efterfølgende.

Efter terror-angrebet: Nu går Londons hårde hunde på jagt

Spørgsmål om sikkerhed
Bodyguardens heltedåd har givet anledning til en debat omkring sikkerheden i området, og om hvorvidt politiet er stærkt nok repræsenteret omkring parlamentet. Carriage Gates i New Palace Yard, hvor terroristen kørte igennem med sin bil, er kendt for at være et 'svagt punkt' for sikkerheden ved parlamentet. Gaten bruges af premierministeren og andre regeringsmedlemmer og er konstant under opsyn af to politifolk.

(Foto: James West via AP)
(Foto: James West via AP)

Det skriver de britiske aviser efter angreb i London

Angrebet havde formentlig stoppet ved gaten, hvis den blot var blevet boltet. Men det er den sjældent, fordi den bruges så ofte.

- Det er en forfærdelig, forfærdelig dag for parlamentet. Det er det eneste svage punkt ved bygningen er de Carriage Gates, siger Labour-politiker Mary Creagh til Telegraph.

- Vi har fire betjente der, to, når vi skal ind, to, når vi skal ud. Vi møder dem hver dag, og vi er venner med mange af dem.

Her ses terroristen dødeligt såret på en båre ved parlamentet. (Foto: Stefan Rousseau/PA via AP)
Her ses terroristen dødeligt såret på en båre ved parlamentet. (Foto: Stefan Rousseau/PA via AP)

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Det ved vi om angrebet i London

Onsdag eftermiddag omkring klokken 15.40 dansk tid udspillede der sig i London det, som britisk politi efterforsker som en terrorhandling.

Her er et overblik over, hvilket billede der tegner sig:

* Angrebet begyndte, da en bilist i en Hyundai 4x4 tilsyneladende bevidst kørte ind i fodgængere på Westminster Bridge tæt på det britiske parlament.

* Bilen bragede ind i et hegn, og en person fortsatte til fods mod parlamentet bevæbnet med en kniv. Den sortklædte mand stak en betjent ned, inden han selv blev skudt og dræbt af en anden betjent.

Politibetjenten er den 48-årige Keith Palmer, der havde arbejdet ved politiet i 15 år. Han døde senere af sine kvæstelser.

* Politiet har identificeret den sortklædte gerningsmand til at være den 52-årige Khalid Masood. Han er tidligere dømt for våbenbesiddelse og vold, men har ingen terrorrelaterede domme bag sig.

* Motivet relaterer sig angiveligt til islamistisk terrorisme, siger politiet. Han handlede desuden alene, mener politiet.

* Seks personer er omkommet. Heriblandt en politimand og gerningsmanden, som blev skudt. To andre civile, en kvinde på 43 år og en mand i 50'erne, har også mistet livet i angrebet.

* Der er i underkanten af 40 sårede i alt. Blandt dem er tre politimænd.

* Parlamentsbygningerne og en række nærliggende gader var i flere timer spærret af.

* Personalet i enkelte bygninger i parlamentet fik onsdag aften omkring klokken 19.30 dansk tid lov at forlade stedet.

* Den britiske premierminister, Theresa May, blev evakueret fra parlamentet og kørt til sit hjem på Downing Street. Hun er ikke kommet noget til.

* Torsdag morgen har en politistyrke foretaget seks razziaer og syv anholdelser i Birmingham efter angrebet i London.

Kilder: BBC, The Guardian, Reuters, Sky News.

Peter hacker for militæret: Jeg gør det for Danmark