Børnehavedreng hang livløs i klatreborg: - Jeg reddede hans liv

Amhed Guled langer nu ud efter børnehaven, som efter hans opfattelse ikke handlede ansvarligt, da seksårigt barn åndede ud, mens de voksne havde travlt med alt andet end at passe på børnene

Den seksårige var ifølge Ahmed Guled død, da han fik ham ud af klatreborgen og genoplivet ham. Foto: Tim Kildeborg Jensen
Den seksårige var ifølge Ahmed Guled død, da han fik ham ud af klatreborgen og genoplivet ham. Foto: Tim Kildeborg Jensen

Der var noget helt galt, forstod Ahmed Guled straks, da han så den seksårige dreng, hvis krop dinglede i klatreborgen.

- Det var vanvittigt. Han hang bare der helt livløs, fortæller den 35-årige vikar i den integrerede institution Børnegården Fyrtårnet til Ekstra Bladet.

Han var 20. september kaldt på arbejde i institutionens børnehave, men blev pga. personalemangel i vuggestuen sendt derover.

På et tidspunkt kiggede Ahmed Guled tilfældigt forbi børnehaven, hvor han til sin rædsel opdagede drengen, der tilsyneladende var blevet hængt i legestativet.

En legetøjsrive, som sad fast i nakken på drengens tøj, havde sat sig fast i et reb, og de uheldige omstændigheder gjorde, at drengen groft sagt var blevet hængt.

- Jeg fik ham ud og tog ham ned i sandkassen. Han var tung. Jeg gav ham førstehjælp, fortæller Ahmed Guled, som selv er far til to drenge på knap to og otte år.

Ahmed Guled føler sin integritet krænket, efter at hans arbejdsgiver har betvivlet hans udlægning af, hvad der skete den skæbnesvangre dag. Foto: Tim Kildeborg Jensen
Ahmed Guled føler sin integritet krænket, efter at hans arbejdsgiver har betvivlet hans udlægning af, hvad der skete den skæbnesvangre dag. Foto: Tim Kildeborg Jensen
 

Han var færdig
Ahmed Guled var overbevist om, at 'drengen var færdig'. Han havde tisset i bukserne.

- Det gør man jo, når man dør. Jeg nåede at tænke: 'Det er for sent' og at det næste, vi skulle til, var hans begravelse, fortsætter Ahmed Guled, som skiftevis trykkede syv gange på brystkassen for derefter at puste luft ind i drengens mund for at få ham til at trække vejret, indtil drengen pludselig begyndte at komme til sig selv.

- Han havde masser af slim i halsen, han havde svært ved at komme af med. Han havde svært ved at få luft til at græde, så jeg lagde ham på knæene, så han bedre kunne kaste op.

Ahmed Guled kæmper med sine følelser, efter at han forleden reddede en børnehavedrengs liv. Foto: Tim Kildeborg Jensen
Ahmed Guled kæmper med sine følelser, efter at han forleden reddede en børnehavedrengs liv. Foto: Tim Kildeborg Jensen

Det er Ahmed Guled selv tæt på, mens han fortæller om genoplivningen til Ekstra Bladet.

- Jeg har det så dårligt. Jeg har haft det forfærdeligt siden.

Hyggesnakkede på bænk
Den 35-årige vikar har ikke set drengen siden og har ikke haft vagter i børnehaven, som han retter en skarp kritik imod.

Ifølge ham opdagede ingen af det øvrige personale den livløse dreng, fordi to sad og hyggesnakkede på en bænk med en tredje pædagog. Imens holdt en pædagog øje med nogle børn bag ved et hus, mens endnu en vikar legede fangeleg med nogle børn ved klatreborgen.

– Hvis jeg ikke var kommet, så var drengen ikke overlevet, fastslår Ahmed Guled, som husker, at han forgæves råbte om hjælp.

– To pædagoger løb ind i huset. Ingen hjalp. Vikaren ved klatreborgen sagde bagefter: 'Du har reddet drengen. Du har reddet hans liv', siger Ahmed Guled, som konstaterede, at kollegaen ikke kunne førstehjælp.

Artiklen fortsætter under billedet...

Ahmed Guled mener ikke, at børnehaveledelsen har været tilstrækkeligt åben og ærlig over for børnenes forældre med dette brev om episoden. Det har lederen, Mette Andersen, afvist over for Fyns Amts Avis.
Ahmed Guled mener ikke, at børnehaveledelsen har været tilstrækkeligt åben og ærlig over for børnenes forældre med dette brev om episoden. Det har lederen, Mette Andersen, afvist over for Fyns Amts Avis.
 

Kan de førstehjælp?
Det har Ahmed Guled lært, da han arbejdede som svejser på Lindøværftet. Siden marts 2017 har han været vikar i Fyrtårnet.

- Jeg er rigtig skuffet over børnehavens ansatte. Det er deres ansvar at passe på børnene, og det kan ikke være rigtigt, at det skal være op til et tilfælde, at denne her dreng bliver reddet, fordi jeg kommer forbi. Kan de overhovedet førstehjælp - det ved jeg simpelthen ikke.

Efter episoden har lederen af børnehaven ifølge Ahmed Guled rost ham. Drengens mor forsøgte efter hans udsagn kort efter at ringe til sønnens redningsmand, men han var i chok.

- Hun må sidde og spørge sig selv om, hvad det er for nogle mennesker, der er ansat til at passe på hendes barn. Jeg er så rystet over det. Også over, at børnehavelederen prøver at skjule det her for offentligheden.

Leder af børnehaven, Mette Andersen, fastholder over for Fyns Amts Avis, at hun ikke kunne drømme om at hemmeligholde noget.

Mor: Han skal ikke tilbage i børnehave

Ahmed Guled har været glad for at arbejde i Børnegården Fyrtårnet. Foto: Tim Kildeborg Jensen
Ahmed Guled har været glad for at arbejde i Børnegården Fyrtårnet. Foto: Tim Kildeborg Jensen

- Han skal ikke tilbage i børnehaven.

Sådan siger moderen til den seksårige dreng, som forleden blev genoplivet, til Ekstra Bladet.

Derudover har hun kun kræfter til at bede om, at hverken hendes eller sønnens identitet kommer frem, ligesom kvinden fortæller, at hun lige nu er for rystet til at tale om den voldsomme episode i institutionen.

Formand for bestyrelsen: Han har ændret fortællingen

Ahmed Guled forstår ikke ledelsens reaktion, efter at han forleden reddede et barns liv. Foto: Tim Kildeborg Jensen
Ahmed Guled forstår ikke ledelsens reaktion, efter at han forleden reddede et barns liv. Foto: Tim Kildeborg Jensen

Mens leder af Fyrtårnet, Mette Andersen, tilsyneladende har stukket hovedet i busken ovenpå et interview med Fyns Amts Avis om den livsfarlige episode i børnehaven, fastholder bestyrelsesformand, Mia Højbjerg Sørensen, at hun og institutionens ledelse er dybt taknemmelig for Ahmed Guleds heltegerning.

Hun vurderer også, at situationen er håndteret i overensstemmelse med institutionens kriseplan, hvorfor der bl.a. blev ydet krisehjælp til såvel Ahmed Guled som hans kolleger.

Hun mener dog også, at Ahmed Guled har ændret sin fortælling om episoden:

- Til det møde, der blev holdt om aftenen, da det var sket, udtaler han til krisepsykologen og lederen, at han var til stede ved det tårn sammen med en anden mandlig medarbejder og er der, da ulykken sker, og i artiklen i Amtsavisen siger han, at han kommer tilfældigvis forbi, og det passer ikke. Han siger også, han var på arbejde i vuggestuen, hvilket heller ikke passer - han var på arbejde i børnehaven. Det synes vi selvfølgelig er uheldigt, for det er sådan nogle ting, man ikke kan stille noget op imod.

Lægger os fladt ned
- Faktum er, at han redder en drengs liv. Han oplever, at der ikke kommer hjælp fra det øvrige personale, og han mener, at det kunne være gået fuldstændig galt, hvis han ikke havde været der....

- Det er også vigtigt at understrege, at det kunne det sikkert også. Vi lægger os jo fladt ned. Det er helt forfærdeligt, at det overhovedet skulle komme dertil. Vi er dybt taknemmelige for, at han reagerer og agerer, som han gør. Det er noget, som man ikke ved, før man står der, hvordan man vil reagere i sådan en situation, siger Mia Højbjerg Sørensen.

- Kan alle førstehjælp i institutionen?

- Ja, det kan de.

- Der er en anden vikar, der meddeler Ahmed Guled, at det kan han ikke. Det lyder ikke som om, alle kan det?

- Jeg er af den klare overbevisning, at når der bliver lavet vagtplan, så er der minimum en, der kan det. På ydertidspunkterne skal der være en på arbejde, der kan førstehjælp, siger formanden, som henviser til børnehavelederen, som altså ikke ønsker at tale med Ekstra Bladet.

Påstand mod påstand
- Ahmed Guled siger, at han kommer på arbejde i børnehaven, men pga. personalemangel bliver han sendt over i vuggestuen, men kommer tilfældigt forbi børnehaven igen.

- Jeg vil gerne kommentere det, men jeg kan mærke, det bliver påstand mod påstand, for jeg ved, at han fik at vide pga. personalemangel måtte han gerne gå ned og spørge, om de havde brug for hjælp i vuggestuen, men det havde de ikke.

– Det her kunne se ud som om, at I pludselig antyder, at Ahmed Guled er fuld af løgn, fordi han siger noget kritisk om sine kolleger og håndteringen af episoden...

- Det har jeg i hvert fald ikke sagt. Jeg synes, han er et dygtigt menneske. Han har været i vores hus i noget tid, og jeg har stor respekt for hans faglighed og de ting, han kan., siger formanden, som tilføjer, at man tager episoden yderst alvorligt og skal lære af den.

- Men det vigtige er familien, som har været rigtig heldig at være i et dagtilbud, hvor der er nogle kompetente medarbejdere, som har løst en presset situation.

Lederen bestemmer
- Moderen meddeler til mig, at han ikke kommer i børnehave igen. Har du en reaktion på det?

- Det har jeg ikke. Hvis det er det rigtige for hende, så synes jeg, det er et godt valg.

Mia Højbjerg Sørensen beklager Ahmed Guleds udlægning af, men kan ikke forholde sig til det, da hun efter mange år som forælder til børn i institutionen har 'den største tiltro til medarbejdernes faglighed og den måde, de reagerer på'.

- Vil Ahmed stadig blive indkaldt som vikar?

- Det er ikke mig, der udtaler mig om det. Hvis det stod til mig, så ja, selvfølgelig skulle han da det, men det er ikke mig, der bestemmer, hvem der arbejder der. Det er lederen.

Ahmed Guled fastholder, at han ikke har ændret det mindste i sin forklaring om, hvad der skete, og undrer sig i øvrigt over, at en krisepsykolog, som han talte med alene i telefonen, skulle have fortalt om samtalen til børnehaveledelsen.

- Mig bekendt har en psykolog tavshedspligt, men det passer ikke, at jeg har ændret fortælling.