Børnehjemsbørn: Vi fik tæsk og narko

Drengene fra Godhavn vil have en undskyldning for statens svigt, da de ifølge dem selv blev tæsket, dopet og misbrugt på et børnehjem i 1960'erne, uden at nogen greb ind

Her kan du høre Poul-Erik og Arne fortælle om deres oplevelser som beboere på Børnehjemmet Godhavn. (Video: Rasmus Flindt)

En lærer stillede sig op foran 50 drenge i skolealderen på Børnehjemmet Godhavn i Nordsjælland. En dreng skulle straffes ifølge læreren, og derfor råbte han til hele drengeflokken.

- Hvad skal der ske med ham?

Drengene svarede i kor:

- Godhavnsbank.

Herefter overfaldt drengene offeret, indtil læreren mente, at drengen havde nok. Det forklarer Poul-Erik Rasmussen, som selv var på Godhavn fra han var 12 år i 1962-64.

- Godhavnsbank var et våben, som lærerne brugte. Hvis Arne havde tisset i sengen, så kunne læreren få drengene til at give ham Godhavnsbank. Jeg fik det selv en 5-7 gange, siger Poul-Erik Rasmussen til Ekstra Bladet.

Poul-Erik er i dag 66 år, og ved siden af ham sidder Arne Roel Jørgen på 63 år, da Ekstra Bladet møder dem før et retsmøde i Københavns Byret. Poul-Erik kræver en undskyldning fra staten, fordi myndighederne ikke greb ind. Arne Roel skal vidne i sagen og begge deltager i en demonstration uden for retten i dag klokken 15.

Børnehjemsdreng stævner staten efter vanrøgt

Kastede skrivemaskine

De seneste ti år har fire skiftende socialministre nægtet at give Godhavnsdrengene en undskyldning. Og selvom det er 50 år siden, at de var på Godhavn, så har hverken Poul-Erik eller Arne glemt børnehjemmets rædsler. Og det var ikke kun drengene, som uddelte tæsk.

- Du kunne gå i en række, og hvis læreren ikke syntes, at du gik ordentligt på række, så fik man en på hovedet. Hvis man lukkede døren, så fik man en på hovedet, fordi man havde lukket den forkert, fortæller Poul-Erik.

Ny Mikkelsen-film: Tæsk, vanrøgt og misbrug

- De slog med det, som de havde ved hånden. Det kunne være nøgler, en rive eller en skrivemaskine. Forstanderen vejede måske 150 kilo, og han hoppede på mig, mens jeg lå i en sofa, indtil jeg besvimede. Det gjorde han ved mange, siger Poul-Erik.

Spis opkast

Arne Roel Jørgensen var på børnehjemmet fra han var 12 år i 1964-65. For to år siden fik han konstateret posttraumatisk stress på grund af oplevelserne. Han husker særligt en afstraffelse af en dreng, mens de sad ved aftensmaden.

Mens de spiste ringede telefonen, og forstanderen rejste sig og tog den. Han kaldte på en dreng, som efter et stykke tid kom grædende tilbage. Det var drengens mor, som havde ringet og fortalt, at drengens far var død i en trafikulykke.

Minister: Sag om Godhavnsdrenge gør stort indtryk

- Forstanderen bad drengen om at holde sin kæft og sætte sig ned. Han hadede forstyrrelser under aftensmaden, siger Arne Roel Jørgensen.

Drengen blev ved med at græde, og så gav forstanderen ham angiveligt tæsk:

- Da han fortsatte med at hyle, fik han endnu flere bank, indtil drengen kastede op i sin tallerken. Jeg sad lige ved siden af ham. Forstanderen tvang ham derefter til at spise op fra tallerknen. Sådan var stilen, siger Arne Roel Jørgensen.

Anbragte børn skal hjælpe socialministeren

Udpegede i sovesalen

Nogle af lærerne på stedet nøjes ifølge Poul-Erik ikke med at slå drengene. Der var også seksuelle overgreb.

- Jeg har fået stukket en finger op i endetarmen, og en lærer legede med min tissemand. Men der var en anden lærer, der var dømt for pædofili, som misbrugte flere drenge grovere. Han udpegede dem i sovesalen og tog dem med ind i vagtstuen, fortæller Poul-Erik og uddyber, at der også var seksuelt misbrug mellem drengene.

Børnehjemsdrenge: Så sig dog undskyld!

Fik amfetamin

En psykiater var fast knyttet til børnehjemmet, og han har ifølge de to mænd eksperimenteret med flere stoffer i drengene.

- Der er flere drenges journaler, hvor der står, at de fik amfetamin, fordi de var sløve. Flere af dem forlod Godhavn som narkomaner, siger Arne Roel Jørgensen.

Flere fik valium ifølge Poul-Erik og Arne, hvis de var for aktive, og i DR Dokumentaren 'Drengehjemmet' siger overlæge i Psykiatri Henrik Rindom, at staten banede vejen for unge narkomaner.

Massivt svigt

I 2011 udkom den såkaldte 'Godhavnsrapport', hvor Syddansk Universitet og Svendborg Museum undersøgte forholdene på Godhavn og 18 andre børnehjem fra 1945 til 1976. Den afslørede massivt omsorgssvigt, vold og seksuelle overgreb. Rapporten har dog ikke undersøgt brug af medicin på børnehjemsbørn.

Selv om der var en løbende udskiftning af lærere på Godhavn, så fortsatte overgrebene, fortæller Poul-Erik:

- Enten blev nye lærer som de andre, eller også så rejste de. Der var ingen drenge, som blev trøstet på Godhavn.

 

Det handler retssagen om Godhavn om

Poul-Erik Rasmussen har lagt sag an mod staten på vegne af flere Godhavnsdrenge, da myndighederne nægter at anerkende et ansvar.

Det handler om at tvinge Socialministeriet til at erkende et ansvar for nedværdigende behandling på Godhavn. Måske endda sige undskyld, oplyser Poul-Eriks advokat Bjørn Elmquist til Ekstra Bladet.

- Det de gjorde dengang, det var vold. Man måtte som lærer lovligt give to lussinger frem til 1967, men det der foregik på Godhavn var langt, langt værre, siger Bjørn Elmquist.

Fire skiftende socialministre har nægtet at give Godhavnsdrengene en undskyldning de seneste ti år. Poul-Erik har søgt om en symbolsk erstatning på 10.001 kroner, som dog ikke skal gå til Poul-Erik selv.

- Vi vil ingen erstatning have. Den giver vi til velgørenhed, hvis vi får den. Vi vil bare have en undskyldning, så vi kan lægge det bag os, siger Poul-Erik Rasmussen.

Retten i København skal torsdag ikke tage stilling til selve sagen. Den skal derimod afgøre, om sagen er forældet.

Stridspunktet bliver, om Poul-Erik kendte til omfanget af vold og seksuelt misbrug, mens han var på Godhavn. Hvis der er tale om 'undskyldelig vildfarelse', så er sagen ikke forældet.

Kammeradvokaten møder for staten, og han vil argumentere for, at sagen afvises på grund af forældelsen.