Bombemand suget ud af passagerfly: Bærbar computer proppet med sprængstof

Den uheldige bombemand var den eneste, der blev dræbt i forsøg på flyterror, der endte galt ved Mogadisho i Somalia. Efterforskere mener mandens bærbare computer indeholdt trotyl

Følg Krimi

Det var sandsynligvis sprængstof af typen TNT eller trotyl, som var årsag til, at et passagerfly af typen Airbus A321-111 tirsdag måtte nødlande i Mogadisho i Somalia efter en eksplosion i kabinen, der skete, mens flyet var i en højde af cirka tre kilometer.

Det fortæller et hold af efterforskere, som ledes af somaliske myndigheder.

En mand, der formodes at være bombemanden selv, blev ved eksplosionen suget ud af et hul i flyets skrog og blev set falde til jorden uden for Mogadisho. Og efterforskerne har identificeret manden til at være identisk med Abdullahi Abdisalam Borleh - en ældre mand med somalisk nationalitet, oplyser de somaliske myndigheder over for CNN.

Politiets teori: Selvmordsbomber i kørestol suget ud af fly
En kilde tæt på politiets efterforskere mener også at vide, at manden medbragte en bærbar computer på flyet, som indeholdt den mængde sprængstof, der altså lige nøjagtig var stor nok til, at der gik hul i skroget, så en person kunne ryge ud. Heldigvis kom ingen andre alvorligt til skade under terror-forsøget.

Det lykkedes piloten at sikkerhedslande i lufthavnen i Mogadisho. Kun en person manglede, og det var bombemanden, der blev suget ud af hullet i siden på flyet, mens det var i luften. (Foto: AP)
Det lykkedes piloten at sikkerhedslande i lufthavnen i Mogadisho. Kun en person manglede, og det var bombemanden, der blev suget ud af hullet i siden på flyet, mens det var i luften. (Foto: AP)

Brændstoftank skulle være eksploderet
Kilden siger til CNN, at Borleh tilsyneladende vidste præcist, hvor han skulle sidde, og hvordan han skulle placere sin enhed for at maksimere de ødelæggelser, som bomben medførte. Og hvis flyet ellers var nået op i sin normale flyvehøjde, da eksplosionen skete, så var det formentlig gået meget værre, oplyser CNN. Så ville flyets brændstoftank sandsynligvis også være blevet antændt.

Ekstra Bladet har tidligere fortalt, at manden lykkedes med at komme gennem sikkerhedskontrollen i lufthavnen med sin bombe. Det skyldtes muligvis, at manden sad i kørestol, da han skulle om bord på flyet og derfor undgik den almindelige kontrol, som gående skal igennem. Da manden kom op i flyet, fik han imidlertid anvist et almindeligt sæde som alle andre passagerer.

Bombe sprang på fly tre km oppe: 'Alle var skrækslagne'
Ingen har taget ansvaret
Kilden tilføjer, at efterforskerne mener at vide, at angrebet mod flyet var orkestreret af den militante bevægelse Al Shabaab, der er kendt for sin støtte til Al Qaeda, selv om det stadig er uvist, om Borleh var medlem af denne gruppe.

Ingen har endnu taget ansvaret for bombeangrebet.

Bomben menes at have indeholdt TNT, som var beregnet til militært brug. Det skulle en indledende undersøgelse af ødelagt materiale fra kabinen have vist.

Eksplosionen skete i tirsdags, efter at flyet fra flyselskabet Daallo Airlines netop var lettet fra Mogadisho International Airport i det østlige Afrika.

Passagerfly nødlander efter eksplosion
To personer kom til skade, før piloten lykkedes med at nødlande flyet sikkert, har en passager forklaret. Somaliske myndigheder fandt senere den formodede bombemand dræbt på en mark nær Mogadisho. Han menes at være blevet suget ud af det hul i siden på flyet, som bomben efterlod.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

De står tilbage og ligner idioter