Bonnichsen om Yahya-sag: Det er PET-historie 

Det er ikke daglig kost, at PET-livvagter pludselig befinder sig i en situation, hvor den beskyttede person udøver en kriminel handling

Foto: Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

To livvagter fra PET er bærende vidner i sagen mod den populære digter Yahya Hassan, der i dag står tiltalt for at have slået en ung mand ved spisestedet Ali Baba i det indre Aarhus under en bytur med sin kæreste og kærestens veninde natten til 15. februar sidste år.

Livvagterne var med for at beskytte Yahya Hassan, der i december 2013 blev overfaldet på Københavns Hovedbanegård.

Manden, som har anmeldt digteren for overfaldet i det centrale Aarhus, har tidligere fortalt til Ekstra Bladet, at Yahya Hassans livvagter kastede sig over ham. Ifølge tidligere operativ chef i PET, Hans Jørgen Bonnichsen, er det også en helt usædvanlig situation, PET-folkene har befundet sig i, hvis det var Yahya Hassan selv, der var ophavsmand til voldsepisoden.

(Foto: Finn Frandsen/Polfoto) Krimi Yahya slog mig to gange i ansigtet

- Det her er PET-historie. Det er nok første gang i nogen sinde, man har været udsat for noget som dette, fortæller den tidligere PET-chef.

Hele idéen med livvagter er i sagens natur at givne personer skal beskyttes mod trusler. Ikke omvendt. Derfor er der heller ikke retningslinjer for situationer, hvor den beskyttede angiveligt begår en kriminel handling.

- Normalt beskytter man jo kongehuset, ministre og i den dur, hvor der per definition er en klar forventning om, at der ikke sker lovovertrædelser.

- Så det er en unik situation, man står i, og jeg kan ikke forestille mig, at man på noget tidspunkt har tænkt sig, at man skulle komme i den situation. Det er aldrig sket før, og derfor har man intet regelsæt for det, siger Hans Jørgen Bonnichsen, der ikke mener, det er nødvendigt med retningslinjer for sådanne situationer, idet PET-vagternes opgave er klokkeklar.

(Foto: Finn Frandsen/Polfoto) Krimi Yahya Hassan tiltalt for vold: Jeg blev kaldt svin og hund

- Sker det, mens livvagterne er til stede, så skal man selvfølgelig intervenere ved at stoppe ham øjeblikkeligt. De er politifolk, og når man er politimand, har man en pligt til at forebygge og modvirke kriminelle handlinger. Det er indlysende.

Provodigterens mange bataljer

18. april 2015 - overfald på natklub:

En festlig aften med venner på kendis-klubben Sunday i København endte ifølge Yahya Hassan med overfald. - Jeg står og snakker med en kvinde, da en person pludselig hiver mig hårdt i hestehalen bagfra, jeg vender mig mod vedkommende og tager en arm ud foran mig for at holde ham på afstand, da en anden person giver mig en knytnæve i ansigtet, skriver Yahya selv om situationen.

19. juni 2014 – Ballade ved ny stormoské

 Det er ikke nogen hemmelighed, at digteren ikke er vellidt i muslimske kredse. Ikke desto mindre valgte han at troppe op ved indvielsen af en ny stormoské i København. PET og politiet måtte eskorterede ham væk fra stedet, før der opstod ballade, de ikke kunne kontrollere. 'Moskéen er jo ikke åben for alle. Der sidder 20 idioter og bestemmer alt for alle muslimer', sagde Hassan til TV2.

6. juni 2014 – Jagtet med kniv i Ramallah

Den danske digter, der har palæstinensisk baggrund, er til forfatterfestival i Ramallah, Palæstina. PET er ikke med ham, og under besøget bliver han passet op af en bilfuld palæstinensere. Den ene slår ud og råber 'vantro' efter ham. Hassan formår at flygte, men under flugten ser han, at manden i nogen tid jagter ham med en kniv.

Februar 2014 – Vold i Aarhus

Hassan tildeler, ifølge sigtelsen, en somalisk mand to slog i ansigtet, hvilket medfører et blåt øje og en brækket kindtand. PET må gribe ind, og nu er digteren dømt for vold.

1. december 2013 – Skred fra Deadline

Den populære digter har flere gange optrådt i Deadline på DR2, men 1. december viste han sig ingenlunde fra sin høfligste side. Hassan var i en ophidset debat med en kvinde fra Vollsmose, men da værten Adam Holm skulle til at runde af, tog Hassan sine ting og gik.

26. november 2013 – Digtoplæsning ved Vollsmose

200 betjente, bombehunde, flyveforbud, betonbarrierer og lokaleskift. Himmel og jord blev nærmest sat i bevægelse, for at Hassan kunne læse sine digte op i sikkerhed i Odense-ghettoen Vollsmose. Det hele forløb dog roligt, og kun én person blev anholdt.

18. november 2013 – Slået ned på Hovedbanegården

En tidligere terrordømt mand ved navn Isaac Meyer overfalder Hassan foran Københavns Hovedbanegård. Aarhusianeren tildeles flere knytnæveslag i ansigtet og på kroppen. Meyer bliver idømt fem måneders fængsel, men Hassan er ikke særligt meddelsom under retsforløbet. 'I kan gøre med gerningsmanden, hvad I vil. Jeg er ikke bange for at tage et slagsmål', udtaler han i retten. Som følge af sagen og en generel trusselsvurdering sætter PET livvagter til at følge ham døgnet rundt.