Siden klokken halv fem natten til mandag har Københavns Brandvæsen arbejdet intenst på at slukke en brand i det historiske Holsteins Palæ, der ligger på Stormgade 10 i det indre København.
Men selvom slukningsarbejdet i skrivende stund har rundet seks timer, er der ikke udsigt til, at arbejdet slutter foreløbig.
Det fortæller Kristian Næsted, vagthavende operationschef i Hovedstadens Beredskab, til Ekstra Bladet.
- Vi regner med, at det bliver en længerevarende indsats dernede. Det er en stor bygning, hvor ilden har fået fat i etageadskillelserne, og vi arbejder hårdt på dels at få slukket branden, og dels på at forhindre branden i at brede sig til andre bygninger, siger han til Ekstra Bladet.
LIGE NU: Historisk palæ i flammer - kraftig røgudvikling
Risiko for sammenstyrtning
Han fortæller, at branden nåede at være i gang i lidt tid før brandvæsnet kom i gang med arbejdet, og derfor har branden udviklet sig til at være en mere kompliceret opgave end normalt.
- Slukningsarbejdet bliver kompliceret af, at der er gennembrændinger i etageadskillelserne. Det vil sige, at vi ikke bare kan sende en masse røgdykkere ind i bygningen og gå i gang med at slukke i selve etageadskillelserne. Vi er simpelthen nødt til at vurdere trin for trin, efterhånden som vi går frem, om det er sikkert for mandskabet at bevæge sig frem. Der er simpelthen fare for, at gulvet giver efter, siger Kristian Næsted.
Derfor har beredskabet fået assistance fra en bygningsingeniør fra Københavns Kommunes teknik- og miljøforvaltning for løbende at vurdere, om der er risiko for, at bygningen kan styrte sammen.
Brandvæsnet er derfor tvunget til både at arbejde med indvendig og udvendig slukning.
- Indvendig slukning er selvfølgelig mest effektiv, for der kan du gå direkte i etageadskillelserne og slukke, når du har skåret op og så videre. Men de steder, hvor vi ikke kan gå på grund af sammenstyrtningsfare, er vi nødt til at bruge stiger med vand på udefra gennem vinduerne, forklarer han.
Branden har i første omgang fået fat i kælderen, stuen og første sal, men der er stadig fare for, at den kan brede sig yderligere.
Adskiller bygninger
Hovedstadens Beredskab har i alt omkring 30 brandfolk på stedet. Blandt dem er specialtjenesten, som kan sørge for at skære etageadskillelser op og slukke i selve etageadskillelserne.
- Af risiko for at branden senere kan gå i taget, er vi i gang med at lave en adskillelse mellem tagkonstruktionen i den bygning, der er brand i, og den øvrige bygningsmasse, sådan så hvis vi er så uheldige, at den løber fra os, så kan den ikke brede sig til tage i omegnen, siger operationschefen.
Jaget ud af brand: Nabo inviterede på kaffe
Han vurderer, at arbejdet på stedet kommer til at tage et pænt stykke tid endnu.
- Hele indsatsen dernede kommer nok i hvert fald til at tage et døgn, når vi også taler efterslukning, oprydning og skadeservice. Og inklusive skadeservice vil det nok vare de næste par døgn.
- Men det akutte slukningsarbejde er heller ikke overstået endnu, og det kommer heller ikke til at være det de næste fire-fem timer, fortæller han.

Spærret til tirsdag aften
Foreløbig har Københavns Politi meldt ud, at Stormgade vil være spærret mellem Voldgaden og Rådhusstræde frem til tirsdag aften på grund af branden og sammenstyrtningsfaren på stedet.
Årsagen til branden er endnu ukendt, og først når branden er endeligt slukket, kan politiets brandteknikere bevæge sig ind på stedet for at fastslå brandårsagen.
- Det er heldigvis sjældent, at vi oplever den her slags storbrande i København, men den her har desværre fået lov til at udvikle sig lidt, inden vi blev alarmeret om den, siger Kristian Næsted.
Ingen personer er kommet noget til i branden, og beboerne i nabobygningen sørgede selv for at evakuere sig selv på grund af røgudviklingen.
Stormgade 10 er i øjeblikket ved at blive ombygget til lejligheder, og der var derfor ingen personer i bygningen, da branden startede.