Brandmænd angrebet med bomberør: Det er uforståeligt!

Flere angreb på brandmænd nytårsaften vækker stor bekymring hos Danske Beredskaber

Brandfolk angribes med kasteskyts og bomberør til nytår i Slagelse. Video: Morten Bøgh

I gaderne ligger der stadig rester fra nytårets fyrværkeri. Og selvom langt de fleste raketter har været en tur til vejrs, er alt ikke blevet skudt lodret op. Det fortæller sekretariatschef Bjarne Nigaard fra Danske Beredskaber.

I år har der været mindst 10 tilfælde af angreb på arbejdende brandmænd. Det er en bekymrende tendens, som ikke kun er farlig for brandmændene men også befolkningen som helhed.

- Det kan betyde, at det i områder, hvor angrebene sker, kan være nødvendigt at sende politiet ind først. Og det forsinker jo brandslukning, siger Bjarne Nigaard.

Her ses et screengrab fra videoen over artiklen, hvor en brandbil under udrykning bliver angrebet af en gruppe unge. Video: Morten Bøgh
Her ses et screengrab fra videoen over artiklen, hvor en brandbil under udrykning bliver angrebet af en gruppe unge. Video: Morten Bøgh

- Jeg siger ikke, at man ved brande, hvor mange mennesker er i fare, vil holde sig tilbage. Der vil man naturligvis gøre alt, hvad man kan. Men er der i fremtiden eksempelvis udelukkende tale om materiel skade, kan det være at man måske afventer, siger han.

Det er overvejelser, som man lige nu gør sig i Slagelse, hvor beredskabschefen ifølge Bjarne Nigaard er bekymret for sine medarbejdere efter flere angreb i forbindelse med nytårsfejringerne.

Nytår med kulderekord og vild fejring

Raketter og kanonslag
Brandmændene rapporterer angreb under ’særlige bemærkninger’, når de melder tilbage efter en aktion. Der er derfor heller ikke detaljerede beskrivelser af, hvad der er sket, i alle tilfælde.

- Det er gjort i generelle vendinger. Men overordnet set er der tale om, at der er blevet affyret raketter mod dem eller kastet kanonslag efter dem, siger Bjarne Nigaard.

Der har været flere tilfælde i Østjylland, tre alene i Slagelse og også episoder i Rødovre og Albertslund. Sekretariatschefen vil bruge de næste dage på at skabe sig det fulde overblik. Man har ikke ført decideret statistik, men angreb på brandfolk har fyldt mere i år, og angrebene har været mere grelle.

- Det er helt uforståeligt. Det er jo folk, som er til for at hjælpe. Det er meget besynderligt, og vi ser på det med stor alvor, siger sekretariatschefen.

Han fortæller, at man kunne mistænke personer for at sætte ild til en skraldespand, fordi de ved, at brandvæsenet vil møde op.

- I andre tilfælde er der formentlig tale om kådhed og en pludselig indskydelse.

Video: Morten Bøgh
Video: Morten Bøgh
 

Nytårsfejring giver 117 personer fyrværkeriskader

Indsats på vej?
Når overblikket ligger klar, vil Danske Beredskaber overveje, hvad der skal ske, og hvilke personer som skal råbes op. Udover politikere er der forskellige muligheder.

- Det kan være forældre, sociale myndigheder og politiet. Vi har forsøgt os med ’Brandkadetter’ i forbindelse med stenkast mod brandfolk. Det kan være en indsats, hvor vi tager ud og fortæller, hvad det vil sige at være brandmand, siger Bjarne Nigaard.

- Det er jo vores kerneopgave at slukke brande, men når vi opdager et problem, må vi også appellere til en løsning.

Du kan se brandfolk bliver angrebet under udrykning i videoen over artiklen her.