Breiviks advokat bruger dansk isolationssag som argument

Advokat Øystein Storrvik henviser til sagen om danske Peter Rohde, der sad isolationsfængslet i 11 måneder

Følg Krimi

En gammel dansk sag blev nævnt ved det indledende retsmøde i fængslet i Skien tirsdag, hvor Anders Behring Breiviks sag mod den norske stat er i gang. Breivik har sagsøgt staten, fordi han er utilfreds med sine afsoningsforhold.

Således henviste Breiviks advokat, Øystein Storrvik, i sin indledningstale til den danske sag om den tidligere elitesvømmer Peter Rohde, der sad isolationsfængslet i 11 måneder.

Øystein Storrvik forklarede, at den danske celle, som Peter Rohde sad i, kan sammenlignes med en norsk fængselscelle.

- Dette er sammenligneligt med et norsk system. Og rettens vurdering dengang var, at 11 måneders isolation kan skabe helbredsproblemer, siger advokaten.

Her heiler Anders Breivik ved retssag mod den norske stat

Tuder over fængselsforhold: Nu slæber Breivik staten i retten

Peter Rohde blev i 1994 dømt for at have smuglet kokain. I september 2000 fik han af Højesteret tilkendt en erstatning på 1,1 millioner kroner, fordi isolationsfængslingen gjorde ham psykisk syg.

Højesteretsdommerne afviste dog, at længden af isolationsfængslingen var et brud på menneskerettighedskonventionens forbud mod tortur.

Peter Rohde tog alligevel anklagerne om tortur til Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg, men den danske stat blev her frikendt for anklagerne.

Under Peter Rohdes isolationsfængsling fik han talrige besøg af familie og venner. Desuden havde han fjernsyn i cellen og adgang til aviser.

Anders Behring Breivik anklager den norske stat for brud på de europæiske menneskerettighedskonventioner, som handler om tortur og respekt for privat- og familielivet.

Breiviks advokat kaldte under sin indledende tale behandlingen af Breivik for "nedværdigende eller umenneskelig". Breivik har ikke haft kontakt med andre fanger, og han er blevet nøgenundersøgt mindst 392 gange ifølge den norske tv-station NRK.

Retssagen begyndte tirsdag og varer fire dage.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den 4. november 2020 forgreb Danmarks regering sig på demokratiet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind