Britisk ransagning indledt hos Cambridge Analytica

Dette er blot en del af en stor efterforskning, siger britisk datatilsyn om ransagning af kontorer i London

Op mod en snes agenter fra en britisk datatilsynsmyndighed har indledt ransagninger af kontorer i London, som tilhører Cambridge Analytica - selskabet, som står i centrum af en skandale omkring Facebook.

En domstol i London gav fredag aften tilladelse til, at der foretages en ransagning af Cambridge Analyticas kontorer i London.

Kort efter blev 18 agenter sendt ud til selskabets hovedkvarter i den britiske hovedstad for at gennemføre ransagningen.

Efterforskningen skal fastslå, hvorvidt Cambridge Analytica illegalt skaffede sig oplysninger fra Facebook-profiler for at bruge dem politisk.

Dommeren i sagen, Anthony James Leonard, siger, at han tirsdag i næste uge vil offentliggøre en fuld redegørelse om beslutningsgrundlaget.

- Dette er blot en del af en større efterforskning, som er iværksat for at få belyst anvendelsen af personlige data og analyser af dem til politiske formål, siger datatilsynsmyndigheden i en presseerklæring.

- Vi vil nu indsamle, vurdere og udforske bevismaterialet, før vi drager nogle konklusioner, hedder det videre.

I USA sendte et udvalg i Repræsentanternes Hus fredag en formel invitation til Facebooks topleder, Mark Zuckerberg, om at aflægge forklaring om misbrug af data fra 50 millioner amerikanske profiler.

- Der vil ved høringen være fokus på indsamling og salg af personlige oplysninger fra over 50 millioner af Facebooks brugere - muligvis uden deres vidende eller billigelse og i strid med Facebooks politik, skrev republikaneren Greg Walden, som leder energi- og handelsudvalget i Repræsentanternes Hus.

Angiveligt har Cambridge Analytica brugt de mange data til at påvirke amerikanske vælgere op til præsidentvalget i 2016.

Facebook har afvist, at firmaet har gjort noget ulovligt. Virksomheden har også afvist beskyldninger om utilstrækkelig håndtering af brugerdata.