Britiske hospitaler hacket: Frygter det kan ske i Danmark

Efterretningschef advarede for flere måneder siden om risikoen for et hackerangreb mod danske sygehuse

Risikoen for et hackerangreb mod danske hospitaler er bestemt til stede, mener efterretningschefen Thomas-Lund Sørensen. Foto: FET
Risikoen for et hackerangreb mod danske hospitaler er bestemt til stede, mener efterretningschefen Thomas-Lund Sørensen. Foto: FET
Følg Krimi

En række af britiske hospitaler kæmper i disse timer med at få deres IT-systemer til at fungere.

Ukendte hackere har afskåret hospitalerne fra vigtige filer om patienterne og muligvis slettet dokumenterne. Målet var pengeafpresning mod at give materialet uskadt tilbage.

Forsvarsminister: Kan skabe panik
Det er dog langt fra første gang, at både britiske og amerikanske hospitaler bogstaveligt talt lægges i koma af kriminelle. Det samme frygter myndighederne kan ske i Danmark:

- Hvad hvis man hackede sig ind i udbetaling af folkepension og ødelagde det system?

- Eller i hospitalers indkaldelse til behandling og i journalerne? Eller lammede el-og naturgasforsyning? Det ville jo skabe panik, sagde forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) forleden til Berlingske.

Det skete i forbindelse med nyheden om, at flere af forsvarets ansatte og Hjort Frederiksens ministerium var blevet forsøgt hacket af en russisk hackergruppe.

Engelske hospitaler udsat for hackerangreb

Danmark kan også blive ramt
Thomas Lund-Sørensen, der er chef for Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste, gav dog allerede i januar i år et stort interview med Ugeskrift for Læger.

Her advarede han om, at frygten for et hackerangreb mod danske hospitaler er ganske reel:

- Der er her og nu ikke et angreb rettet mod danske hospitaler, men vi har set angreb mod andre institutioner og virksomheder i Danmark, som potentielt kunne have haft stor skade, men som blev opdaget i tide, sagde Thomas Lund-Søren til ugeskriftet.

- Desuden har vi set samme type angreb i USA i løbet af 2016, hvor en række hospitaler blev ramt, hvilket betød, at patientindtag blev sat i stå, patienter måtte køres til andre hospitaler, og operationer blev aflyst.

- Derfor er risikoen for angreb mod danske hospitaler en reel, men indtil nu potentiel mulighed.

IT-firma frygter hacker-angreb: Tusindvis af danskere udelukket fra lægeoplysninger

EB-kampagne afslørede hul i sikkerhed
Måneden efter Thomas Lund-Sørensens udtalelser til ugeskriftet udkom efterretningstjenesten med en rapport, der igen fremhævede hospitalerne som udsatte for hackerangreb.

Men Ekstra Bladet gennemførte så tidligt som i 2015 en prisvindende kampagne, der viste, hvor nemt det er for hackere at få adgang til data i private hjem, såvel som hos hos offentlige og private virksomheder.

En af historierne handler netop om, hvordan man pærelet kan fjernstyre vigtige funktioner på fx et hospital - læs hele historien her.

Må lyve for vennerne: Peter hacker for efterretningstjenesten

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.