Britta anholdt i Sydafrika

Den hovedmistænkte i svindelsagen mod Socialstyrelsen om 111 millioner kroner - Britta Nielsen - er mandag morgen blevet anholdt i Sydafrika, oplyser anklagemyndigheden

Britta anholdt i Sydafrika

EKSKLUSIVE OPTAGELSER: Se Britta blive ført ind til arresten her (Video: Torbjörn Selander)

Næsten seks ugers flugt er slut for den svindelmistænkte Britta Nielsen. Hun er her til morgen blevet anholdt i Sydafrika. Anholdelsen fandt sted klokken 05.30 i en lejlighed i Johannesburg.

Efterforskere fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) var til stede, da sydafrikanske myndigheder her til morgen anholdt den 64-årige efterlyste kvinde, der er mistænkt for millionsvindel i Socialstyrelsen, skriver SØIK i en pressemeddelse.

Politiinspektør Thomas Anderskov Riis fra SØIK glæder sig over anholdelsen.

- Flugten er forbi. Den hovedmistænkte er anholdt. Det er resultatet af et målrettet internationalt samarbejde mellem SØIK og en række internationale myndigheder. Der er nu håb for, at vi kan få en endelig opklaring - og få svar på, hvor resten af de forsvundne millioner er, siger han i pressemeddelsen.

Den 64-årige blev altså anholdt i en lejlighed i den sydlige del af Johannesburg, og det skete på baggrund af oplysninger fra SØIK, fremgår det af pressemedelelsen.

Som tidligere afsløret i Ekstra Bladet flygtede Britta Nielsen til Sydafrika, hvor hun landede i netop Johannesburg 23. september i år.  (Artiklen fortsætter under billedet)

Til venstre en kopi af den anholdte mands pas. Kilder havde forudsagt til Ekstra Bladet, at de to mistænkte sandsynligvis ville være meget tæt på hinanden. Så hvis politiet fandt manden, så ville de også finde Britta Nielsen. Foto: Ekstra Bladet
Til venstre en kopi af den anholdte mands pas. Kilder havde forudsagt til Ekstra Bladet, at de to mistænkte sandsynligvis ville være meget tæt på hinanden. Så hvis politiet fandt manden, så ville de også finde Britta Nielsen. Foto: Ekstra Bladet

Det fremgår også, at Danmarks ambassade i Sydafrika har hjulpet SØIK med kontakten til de lokale myndigheder.

Ifølge pressemeddelelsen vil der nu blive sendt en officiel udleveringsanmodning til Sydafrika, så den 64-årige kan blive retsforfulgt i Danmark. Også den 38-årige mand, som i sidste uge blev anholdt i Sydafrika, bliver begæret udleveret til Danmark.
 
- Nu beder vi de sydafrikanske myndigheder tage stilling til, om der kan ske udlevering til Danmark. Vi vurderer, at mulighederne er gode, men beslutningen træffes alene i Sydafrika, siger politiinspektør Thomas Anderskov Riis, der oplyser, at både Sydafrika og Danmark har tiltrådt Udleveringskonventionen fra 1957.

Sådan ser Britta Nielsen ud i sit pas. Foto: Ekstra Bladet
Sådan ser Britta Nielsen ud i sit pas. Foto: Ekstra Bladet

Politiet har sideløbende arbejdet i tre spor. Det vigtigste har været at finde og anholde Britta Nielsen. Men man har også sikret beviser til brug for en eventuel straffesag - og politiet arbejder også på at indefryse og beslaglægge værdier, der kan stamme fra svindlen mod Socialstyrelsen.

I forvejen er en 38-årig navnebeskyttet mand altså anholdt i sagen. Han mistænkes for hæleri af særlig grov beskaffenhed, da han menes at have haft en hovedrolle i forhold til at bruge pengene. (Artiklen fortsætter under billedet)

Navneforbuddet betyder, at det er ikke er muligt at beskrive, hvilken forbindelse Britta Nielsen har til den medsigtede. Men begge har altså opholdt sig i Johannesburg, hvor de nu er anholdt.

Afsløring: Fængslet mand bank-overførte halv million under Brittas flugt

Den 64-årige kvinde var ansat i Socialstyrelsen i 40 år. Ifølge sigtelsen overførte hun de mange millioner til sine egne konti i bla. Danske Bank.

Hun har været internationalt efterlyst i sagen, der kom frem i offentligheden 9. oktober.

Afsløring: Fængslet mand bank-overførte halv million under Brittas flugt

Fire er sigtet i sag om svindel for millioner

Over en årrække - fra 2002 til 2018 - lykkedes det tilsyneladende Britta Nielsen, en central medarbejder i Socialstyrelsen, at flytte ikke mindre end 111 millioner kroner fra styrelsens kasser til sine egne lommer.

Yderligere tre personer mistænkes for at være indblandet i sagen.

Den ene - en mand - er blevet anholdt i Sydafrika. Det oplyser Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (Søik) torsdag.

Læs mere om sagen her:

* Sagens hovedperson, Anna Britta Troelsgaard Nielsen, var afdelingsleder i Socialstyrelsen frem til 26. september 2018.

* Den 25. september 2018 blev hun mistænkt for groft underslæb.

* En intern undersøgelse peger foreløbig på, at kvinden har svindlet for 111 millioner kroner, som hun har overført fra Socialstyrelsen til egne konti. Beløbet ventes dog at stige.

* Svindlen skal være foregået fra 2002 til 2018, og de stjålne penge skulle være fordelt over 274 udbetalinger. Svindlen kan dog være begyndt allerede i 1997, oplyste bagmandspolitiet onsdag.

* Britta Nielsen blev mandag 5. november kl. cirka 5.30 i Sydafrika. Hun har siden slutningen af oktober været efterlyst internationalt og blev i Danmark varetægtsfængslet in absentia - altså uden at være til stede.

* Ifølge fortrolige indrejsedokumenter fra de sydafrikanske myndigheder, som Ekstra Bladet er i besiddelse af, rejste Britta Nielsen ind i Sydafrika den 23. september. Det var to dage før, hun blev politianmeldt.

* Hendes advokat, Nima Nabipour, har været i kontakt med kvinden. Men han vil ikke røbe, hvordan hun forholder sig til sagen.

* Hun vil dog betale pengene tilbage, såfremt hun modtager en opkrævning, oplyste advokaten ifølge et dombogsudskrift fra Sø-og Handelsretten fra den 4. oktober.

* Foruden den 64-årige kvinde er to kvinder og en mand sigtet i sagen.

* Manden blev anholdt tirsdag aften i sidste uge i Johannesburg International Airport i Sydafrika.

* Anholdelsen skete, da han forsøgte at rejse ud af landet, og der var en international arrestordre på ham. Forinden var han også blevet varetægtsfængslet in absentia.

* De to kvinder sigtes for hæleri. Manden mistænkes for hæleri af særlig grov beskaffenhed. Han menes at have haft en hovedrolle i forhold til at bruge de svindlede penge fra styrelsen.

* De tre sigtede er beskyttet af navneforbud.

* Til den hovedmistænktes adresse har der været knyttet et stutteri og en genbrugsforretning. Virksomhederne blev stiftet i 2006 og ophørte i 2016.

* Sø- og Handelsrettens skifteret har 4. oktober 2018 taget kvinden under konkursbehandling, da hun er blevet erklæret personlig konkurs.

* Herefter har en kurator beslaglagt en ejendom i Danmark, en ødegård i Sverige og "et lille" indestående i et dansk pengeinstitut.

* Onsdag oplyste bagmandspolitiet, at det i 2012 fejlbehandlede en underretning om, at en ansat i Socialstyrelsen havde overført millionbeløb til sig selv.

* Bagmandspolitiet efterforskede ikke sagen om de mistænkelige overførsler, men nøjedes med at underrette Skat som en sag om mulig skattesnyd.

Kilder: Ritzau, Børne- og Socialministeriet, Virk.dk, Politiken, Ekstra Bladet og Jyllands-Posten.