Brittas forsvarer: Hun har ikke været på flugt

Advokat Nima Nabipour siger, at Britta Nielsens løsladelse med henblik på at komme til Danmark har været planen fra start

Brittas forsvarer: Hun har ikke været på flugt

Britta Nielsen er netop - tæt eskorteret - landet i Københavns Lufthavn. Se mere her (Producer: Martin Lorentsen)

Det er uvist, hvor langt den svindelsigtede Britta Nielsen er kommet på sin vej fra Sydafrika mod Danmark og et grundlovsforhør i Københavns Byret.

En af de juridiske hovedaktører er kvindens advokat Nima Nabipour, der til spørgsmålet om, hvorvidt han kan sige, hvor langt hans klient er i processen, svarer: 'Nej, desværre'.

Han siger dog, at han ikke har fået noget at vide om tidspunktet for et grundlovsforhør.

- Men du holder dagen åben?

- Jeg har nogle andre retsmøder, jeg skal til. Så nu må vi se, hvordan dagen går.

Foto: Per Rasmussen
Foto: Per Rasmussen

Ifølge retslisten for Retten i Frederiksberg skal Nima Nabipour møde i en sag om besiddelse af euforiserende stoffer mellem klokken 13 og 15.30.

- Bliver det en sen dag?

- Det ville det blive under alle omstændigheder. Om ikke andet så med forberedelse af andre sager, siger han.

Han ønsker ikke at fortælle, om han har snakket med sin klient, efter hun blev fremstillet for retten i Sydafrika og løsladt med henblik på hjemsendelse til Danmark.

- Hvordan har din mulighed for kontakt været gennem det her forløb?

- Det har været begrænset, fordi jeg altid skulle gennem enten ambassaden i Sydafrika eller gennem den sydafrikanske advokat, siger han.

Ikke på flugt
Det gik meget hurtigt med at få rettens godkendelse af, at Britta Nielsen kunne løslades for at tage hjem med repræsentanter fra dansk politi. Og ifølge forsvareren har det været planen fra starten og noget, han gennem længere tid har forsøgt at få igennem med dansk politi og anklagemyndighed.

Foto:Ole Steen
Foto:Ole Steen
 

- For hun har ikke været på flugt. Hun har rigtig gerne villet tilbage til Danmark. Hun vidste også bare, at hvis hun mødte op hos politiet eller i lufthavnen for at komme hjem, så ville hun måske gå en uvis fremtid i møde i Sydafrika og sidde i et sydafrikansk fængsel på ubestemt tid under vilkår, som vi ikke rigtig kender noget til, siger han og fortsætter:

- Det var derfor, jeg ventede med at sige, at nu gør vi det, fordi jeg ville gerne have en handleplan på plads. Det lykkedes så ikke med dansk politi. Men det lykkedes så heldigvis i går.

- Hun endte jo faktisk med at blive anholdt. Hvad tænkte du, da det skete?

- Jeg blev selvfølgelig informeret om det, og jeg tænkte selvfølgelig, at det var ærgerligt, at det skulle ske på den måde. For hun har ikke været interesseret i ikke at komme til landet. Hun ville rigtig gerne have været tilbage i Danmark, men så skete det, som det gjorde.

- Var du overrasket over, at det gik så nemt i retten?

- Nej, fordi jeg tænkte godt, at det kunne lade sig gøre. Det var derfor, jeg foreslog den måde at gøre det på for lang tid siden. Men det lykkedes heldigvis. Hun blev jo faktisk løsladt og kunne forlade landet som en fri kvinde. Og det var også det, der var forslaget - at jeg kunne tage derned, eventuelt sammen med to efterforskere fra dansk politi - og så få sat et møde i gang og så hente hende og flyve hjem stille og roligt.

Britta Nielsen sagde blot få ord i retten i Randburg i Sydafrika, da dommeren henvendte sig til hende. Foto: Ole Steen
Britta Nielsen sagde blot få ord i retten i Randburg i Sydafrika, da dommeren henvendte sig til hende. Foto: Ole Steen
 

- Har du været med dernede?

- Nej, det kunne jeg ikke grundet andre retsmøder.

- Har du nået at blive sat fuldstændig ind i denne omfattende sag?

- Ikke på nuværende tidspunkt, for der har været forsvarerpålæg på sagsakterne. Det vil sige, at jeg kunne godt gøre mig bekendt med dem, men jeg kunne ikke drøfte dem med min klient. Der har desværre været en del læk i denne sag fra forskellige sider, og jeg har bevidst frabedt mig at modtage nogle sagsakter, indtil pålæggene blev ophævet, fordi jeg også gerne vil kunne drøfte dem med min klient. Ellers ville det være lidt formålsløst. Også fordi pilen ikke skulle pege mod forsvarer-side, hvis der skulle komme yderligere læk.

- Så det, du kan drøfte med din klient, er det, der er kommet frem i medierne?

- Ja, det der er kommet frem i medierne, og efterhånden har jeg mulighed for at drøfte i hvert fald noget med min klient.

- Og det er noget af det, der skal ske nu her?

- Ja, når jeg får lejlighed til at tale med hende. Jeg skal ikke kunne sige, hvornår det er.

Forsvareren ønsker ikke at gå nærmere ind i sagen eller Britta Nielsens stillingtagen til anklagerne.