Brød ind hos DONG: 16-årig ramt af 50.000 volt

Dreng svært forbrændt, men overlevede. DONG advarer kåde unge mod 'leg' på transformator-stationer

Transformator-stationen i Virum ligner et 'fort', men de unge kom ind i bygningen via et smalt ventilationsrør. (Foto: Kenneth Meyer)
Transformator-stationen i Virum ligner et 'fort', men de unge kom ind i bygningen via et smalt ventilationsrør. (Foto: Kenneth Meyer)

Et usædvanligt indbrud i DONG Engergys transformator-station på Holmekrogen i Virum var tæt på at koste en 16-årig dreng livet, da han i kådhed kravlede op på toppen af transformatoren og fik 50.000 volt igennem sig.

Drengen blev ramt af en 'lysbue' fra højspændingen, og han fik ifølge politiet svære forbrændinger på cirka 30 procent af kroppen.

Men heldigvis slog transformatorens sikkerhedssystem øjeblikkeligt strømmen fra, så den 16-årige selv i første omgang kunne redde sig i sikkerhed sammen med sin 17-årige kæreste.

Han er nu indlagt på Rigshospitalets brandsårs-afdeling, og hans tilstand betegnes som stabil. Men politiet har endnu ikke kunnet afhøre ham.

Ulykken skete ved midnat i fredags, da en gruppe unge festede i det fri på området ved transformatorstationen.

Den tragiske og usædvanlige ulykke undersøges af politiet og DONG, der ikke tidligere har oplevet tilsvarende ulykker på transformator-stationer.

Kom ind via ventilationsrør
Stationen i Virum ligger i en hermetisk lukket og låst bygning af beton og mursten ud mod Kongevejen, men undersøgelserne viser, at den 16-årige og hans 17-årige kæreste kom ind i bygningen via et snævert ventilationsrør.

De unge gik først forbi en kæde-afspærring og et adgang forbudt skilt og så åbnede de en fastskruet ventilationsrist, der var blevet brækket op, og som gav adgang til en smal 'tunnel', der fører ind i transformator-bygningen.

- Der er mørkt, varmt og støjende derinde. Han er klatret to-tre meter op på toppen af transformatoren og er blevet ramt af en 'lysbue' på 50.000 volt. Strømmen 'springer', når man kommer for tæt på. Det er forbudt for vores eget personale at nærme sig uden at strømmen er slået fra og transformatoren er jordet, siger teknisk chef i DONG Energy Tomas Christensen til Ekstra Bladet.

Den kvæstede 16-årige og hans kæreste kom tilsyneladende ud fra transformatorstationen via en dør, der kunne åbnes indefra. Der blev tilkaldt ambulance klokken 00.13, og den 16-årige blev kørt direkte til Rigshospitalets traumecenter sammen med sin uskadte kæreste.

Imens forsvandt de andre unge, der havde festet i området:

- Vi ved ikke, om der har været andre end de to inde i transformator-stationen, siger Tomas Christensen.

Advarsel: Det er livsfarligt
DONG advarer på det kraftige alle mod at skaffe sig adgang til transformatorstationerne. Det er ganske enkelt livsfarligt.

Transformatorstationen i Virum er et knudepunkt i forsyningsnettet, og da den 16-årige kortsluttede strømmen blev den på millisekunder lukket ned. Det reddede formentlig den 16-åriges liv.

Forbrugerne mærkede kun et 'blink' i lyset. DONG kan ikke bekræfte, at flere lyskryds i området gik ud.

- Det er en dybt tragisk ulykke, som vi ser med stor alvor på. Det er første gang, vi har haft en ulykke af den karakter, hvor unge i kådhed har forceret de sikkerhedsmæssige barrierer, der er. Nu overvejer vi, om transformatorstationerne skal sikres endnu bedre, siger Tomas Christensen.

Politikommissær Mogens Mogensen, Nordsjællands politi, oplyser, at politiet torsdag skal ud for at se nærmere på adgangsforholdene til transformator-stationen. Politiet skal også afhøre den 16-åriges kæreste om, hvad der præcist skete, og drengen selv, når lægerne giver grønt lys.

1 af 2 Stærkt forbrændt lykkedes det den 16-årige og hans uskadte 17-årige kæreste et komme ud gennem en dør, der kunne åbnes indefra. (Foto: Kenneth Meyer)
2 af 2 Transformator-stationen i Virum ligner et 'fort', men de unge kom ind i bygningen via et smalt ventilationsrør. (Foto: Kenneth Meyer)