Brød løfte til IS: Frygtede at vende retur til Syrien

Terror-tiltalt frygtede IS' reaktion og fik hjælp af efterlyst dansk Syrien-kriger, der poserer med afhuggede hoveder og torturerede kroppe

RETTEN I GLOSTRUP (Ekstra Bladet): Blot en uge før sin anholdelse i Københavns Lufthavn - på vej til Islamisk Stat for tredje gang på to år - havde den tiltalte Syrien-kriger Hamza Cakan kontakt til en anden dansk og eftersøgt Syrien-kriger i Raqqa.

Det kom frem her til eftermiddag, hvor den 24-årige Cakan nu på fjerde time fortsat sidder i vidneskranken om sin rolle i IS. Her har han blandt andet erkendt at have været lønnet medarbejder - angiveligt bager og tjener - for den frygtede terrororganisation i 2013.

Tiltalt Syrien-kriger: Stak af fra syriske soldater – tog tilbage efter to uger  

Brutale billeder
Her konfronterede anklager Natalja Lindberg blandt andet den tiltalte med flere ekstremt brutale billeder. Fotos af en anden dansk Syrien-kriger, der poserer med adskillige afhuggede mandehoveder brutalt sat på stejle på spirene af et hegn kendt fra en plads i IS' højborg i Raqqa.

Den fortsat efterlyste dansker poserer - iført kampudstyr, stående og på hug ved siden af de forskellige maltrakterede kropsdele og smiler. Billederne viser også kroppe med tydelige tegn på tortur eller afhuggede hænder.

Blot otte dage før sin tredje planlagte afgang til Syrien kommunikerede de to over Skype.

- Vi talte om islamiske forpligtelser, lød det fra Hamza Cakan, der indrømmede, at han godt vidste, at danskeren var IS-kriger, og at han kom fra Ishøj.

Terror-tiltalt rådførte sig hos efterlyst IS-kriger  

Tog ikke til Syrien for at gå i krig
Af politiets logfiler fra d. 10. marts 2015 fremgår det, hvordan de to chatter om 'papirarbejde' forud for Cakans rejse den 18. marts.

- Jeg skulle tilbage til der, hvor jeg havde været. Til Syrien, lød det fra Hamza Cakan, der dermed afbrød anklageren.

- Jeg vil godt understrege, at jeg på intet tidspunkt har været i IS for at gå i krig for dem. Eller for at gå i væbnet krig. Der er lidt forskel på at tage derned for at gå i krig eller for at lave noget andet. Jeg er dybt uenig med ham (den efterlyste danske Syrien-kriger, red.) i at hugge hoveder af. Jeg vil gerne tage derned for at gøre min pligt overfor de stakkels ofre. Men jeg vil helst ikke knyttes sammen med ham. Jeg erkender at have haft en samtale med ham, og at han er IS-kriger. Men jeg har på intet tidspunkt og har heller ikke intention om, at tage våben i hånden og gå i krig. Nu må du godt fortsætte, afsluttede Hamza Cakan (tidl. Enes Ciftcti) sin talestrøm.

Men du ved godt, at IS slår folk ihjel?

- Ja.

Bror til tiltalt Syrien-kriger brød sammen i retten  

Var bange for IS' velkomst
Hvorfor tog du ikke bare til en flygtningelejr i Tyrkiet og hjalp?

- Fordi jeg var helt alene. Det ville være vanskeligt for mig at tage af sted uden at få en anbefaling og gøre det arbejde, jeg gik ind for. At hjælpe det syriske folk. Jeg kan ikke se noget forkert i at hjælpe mennesker i nød.

Under samtalen med den eftersøgte dansker fremgår det blandt andet, at Hamza Cakan var bekymret for IS' reaktion, fordi han forlod dem i 2013 og ikke vendte tilbage som lovet.

- Prøv at snakke med nogen af lederne om Abu Aya. (Hans kaldenavn Abu Aya Al-Dinimarki, red.) Altså mig. Måske ser de mig som en usikker bror, skrev han til den eftersøgte dansker, der selv var på vej til kamphandlinger i Syrien. 

- Jeg var utroværdig i deres øjne. Jeg ville høre, hvad de sagde til, at jeg ikke havde holdt mit løfte om at komme tilbage, når jeg havde været væk så længe, uddybede han til anklageren om meningen med chatten.

- Inshallah, jeg venter 6 dage, afsluttede han blandt andet chatten til danskeren, der fortsat er internationalt eftersøgt.

Syrien-kriger indrømmer: Vi boede i et palads  

20.000 kr. var til eget forbrug
Seks dage senere, den 16. marts sidste år, fik Hamza Cakan under en såkaldt bekymringssamtale inddraget sit pas og udrejseforbud af Danmark.

Den 18. marts tog han alligevel i lufthavnen for at sætte kursen mod Tyrkiet og endelig destination Syrien. På sig havde han desuden 20.000 kr. i kontanter, som han her til eftermiddag hævdede blot var til eget forbrug. Dét selvom han tidligere forklarede, at han blev aflønnet 3-400 $ af IS om måneden og ikke havde et stort forbrug.

Hamza Cakan har hidtil ikke ønsket at udtale sig i sagen og i øvrigt nægtet sig skyldig i terror-tiltalen. Men under afhøringen i dag har han erkendt at have været i Syrien på IS-territorium flere gange og tilmed været aflønnet af terrororganisationen.

Der forventes dom i sagen i slutningen af juni.