Bror til tiltalt Syrien-kriger brød sammen i retten

Storebror til den tiltalte Syrien-kriger Hamza Cakan forsøgte selv at redde sin bror fra IS'-krigszone

Den 24-årige Hamza Cakan (tidl. Enes Ciftci, red.) har endnu ikke ønsket at udtale sig under retssagen. 
(Tegning: Jørgen Bitsch)
Den 24-årige Hamza Cakan (tidl. Enes Ciftci, red.) har endnu ikke ønsket at udtale sig under retssagen. (Tegning: Jørgen Bitsch)

GLOSTRUP RET (Ekstra Bladet): Minutterne talte særdeles langsomt i Glostrup Ret her til morgen. Som fortsættelse på retssagen mod den tiltalte Syrien-kriger Hamza Cakan, der står tiltalt for at have ladet sig hverve som kriger for terrororganisationen IS i Syrien, var Cakans storebror indkaldt som vidne.

Men fra da han trådte ind i retslokalet, stod det klart, at broderen var mere end påvirket af sagen. Helt stiv og langsom gik han mod vidnestolen, hvor han end ikke formåede at svare på dommerens første spørgsmål, om han nu ønskede at vidne mod sin bror, før han brød sammen.

- Jeg har det meget dårligt, fik han endelig ytret, mens han tog sig til hovedet og forsøgte at holde tårerne tilbage.

Søster kontaktede politi: Frygter min bror er i Syrien

Bror tvunget til at vidne
Som nært familiemedlem til en tiltalt har man som udgangspunkt fritaget for at vidne i en retssag. Under særlige omstændigheder kan retten dog tvinge familiemedlemmer hertil. Dette skete blandt andet i går, hvor Cakans storesøster blev tvunget til at afgive forklaring, selvom hun ikke ønskede det. 

Hun kunne dog under afhøringen enten ikke huske noget, eller afviste sine tidligere udtalelser til politiet som ukorrekte.

Også i dag pålagde retten efter juridisk vurdering broderen at vidne i den historiske retssag, som er den første af sin art i Danmark mod en Syrien-kriger, blandt andet under henvisning til sagens samfundsmæssige betydning.

Terror-tiltalt rådførte sig hos efterlyst IS-kriger

Rejste selv mod Syrien for at redde bror
Under retssagen er det ind til videre kun i brudstykker kommet frem, at storebroderen med hjælp fra en onkel selv forsøgte at redde den nu 24-årige Ciftci (der har taget navneforandring til Hamza Cakan, red.) ud af IS-terrornetværket.

Storebroderen rejste blandt andet selv til Tyrkiet ved grænsen til Syrien, for at få sin bror ud af det krigshærgede land.

Enes Ciftci, der ifølge anklageskriftet igen var på vej til at kæmpe for terrororganisationen i marts 2015 men blev stoppet i lufthavnen, har nægtet sig skyldig i samtlige otte forhold, hvoraf tre omhandler terror. Men under retssagen har anklageren blandt andet fremvist billeder af Ciftci, der poserer med våben foran IS’ sorte flag.

Tiltalt Syrien-kriger til betjent: Ja, jeg kæmpede for IS

Findes han skyldig, risikerer han udover fængselsstraf også at miste sit danske statsborgerskab, udvisning af Danmark og indrejseforbud for bestandigt.

Sagen har principiel karakter, fordi det er den første såkaldte danske Syrien-kriger, der stilles for en dommer. Udfaldet kan derfor danne præcedens for de resterende 13 Syrien-krigere, der i øjeblikket også er sigtet for at have ladet sig hverve og kæmpe under IS' sorte faner.

Også Hamza Cakans mor og far er indkaldt som vidner i sagen senere i dag. Det er dog uvist om også de ikke ønsker at udtale sig. I så fald skal retten endnu engang tage juridisk stilling til, om familien kan pålægges at vidne mod deres søn.