Bruxelles-bombemand bevogtede dansk gidsel

Dansker sad til fange hos Islamisk Stat i over et år og havde angiveligt mand fra Bruxelles-angreb som vogter.

En mand, der deltog i angrebet i Bruxelles, var angiveligt fangevogter for Daniel Rye Ottosen. Foto: Freya Ingrid Morales/POLFOTO
En mand, der deltog i angrebet i Bruxelles, var angiveligt fangevogter for Daniel Rye Ottosen. Foto: Freya Ingrid Morales/POLFOTO

En af de mænd, der i marts begik selvmordsangreb i Bruxelles' Zaventem-lufthavn, skulle have været fangevogter for Islamisk Stat (IS) i Syrien på et tidspunkt, hvor den ekstremistiske organisation holdt et dansk gidsel.

Den kobling laver DR's mellemøstkorrespondent, Puk Damsgård, ifølge dr.dk, efter at en advokat for to tidligere franske IS-gidsler har sagt til flere medier, at Najim Laachraoui var med til at holde hendes klienter til fange i 2013-2014.

Jacob Nybroe, der er tidligere nyhedschef på TV2 og bror til Jeppe Nybroe, gav råd til Daniels familie under tilfangetagelsen. (Foto: TV2) Krimi Jeppe Nybroes bror: Jeg gav råd til Daniels familie

Den danske freelancefotograf Daniel Rye Ottosen var tilfangetaget i samme periode i Syrien, hvor fire af hans medfanger var franskmænd ifølge dr.dk.

Krimi TV: Gidseldrama: Familien nødt til at lyve om Daniel

I Syrien gik Najim Laachraoui under navnet Abou Idriss.

Puk Damsgård, der har skrevet en bog om Daniel Rye Ottosen, siger, at Najim Laachraoui primært stod for det praktiske arbejde sammen med fangevogteren Mehdi Nemmouche.

Sidstnævnte menes at stå bag massakren på Det Jødiske Museum i Bruxelles i 2014, hvor fire personer blev dræbt.

- Han stod eksempelvis for at give mad til fangerne og få dem på toilettet, og derfor var Daniel Rye og de andre fanger meget afhængige af ham, siger Puk Damsgård til dr.dk.

- Det var dog sjældent, at gidslerne fik fangevogterne at se, for de havde for det meste masker på. Derudover var Najim Laachraoui fransktalende, og derfor kommunikerede han primært med de franske gidsler, lyder det videre.

Ifølge mellemøstkorrespondenten tyder det på, at Najim Laachraoui, der sammen med Ibrahim el-Bakraoui detonerede bomber i Bruxelles-lufthavnen i marts, var en del af indercirklen af IS.

De fire franske eks-gidsler har ifølge BBC sagt, at Najim Laachraoui og Mehdi Nemmouche forlod posten som fangevogtere i Syrien i januar 2014.