Bryder loven i stor stil: Betjent må lade syndere slippe

Ved Dronning Louises Bro i København er antallet af cyklister, som ikke overholder færdselsloven, så højt, at betjentene har svært ved at følge med

Selvom færdselspolitiet gør en ihærdig indsats for at stoppe alle, som bryder loven, må de lade flere slippe. Foto: Linda Johansen
Selvom færdselspolitiet gør en ihærdig indsats for at stoppe alle, som bryder loven, må de lade flere slippe. Foto: Linda Johansen

Gadelygterne slukker, idet klynger af cyklister kommer tonsende på den brede cykelsti over den gamle bro. Næsten alle er ekviperet med hue og handsker.

Bilernes bremselys blænder, og selvom der er mange, er de i klart undertal sammenlignet med de tohjulede.

- HOLDT! råber færdselsbetjenten, idet han hæver sit skilt og pænt gelejder den - hvis man skal bedømme ud fra ansigtsudtrykket - intetanende cyklist ind til siden.

- Du kørte over for rødt dernede, fortsætter han og peger skiltet ned mod lyskrydset, hvor den næste klynge af cyklister holder og venter.

- Jeg skulle jo bare til højre, forklarer cyklisten, hvis udtryk er skiftet fra intetanende til ærgerligt, hvorefter betjenten rækker en bøde frem, som modvilligt bliver taget imod.

'Mister sgu tillid til systemet'
Ved Dronning Louises Bro i København bliver der for tiden afholdt cykel-razzia, og det er med god grund, mener færdselsbetjent hos Københavns Politi John Vistofte, da Ekstra Bladet overværer razziaen torsdag morgen.

- Jeg vil vove at påstå, at det er det sted i København, hvor der er flest forseelser. Folk cykler simpelthen på fortovet og over for rødt lys. Selvom der er et højresving, skal man altså holde tilbage for rødt, fortæller han.

En, som blev 1000 kroner fattigere den morgen, var 49-årige Jesper Grand, som var på vej på arbejde.

Hvad fik du en bøde for?

- Jeg kørte over for rødt. Prøv at høre: Jeg forstår godt deres arbejde. Jeg forstår godt, at man ikke må køre over for rødt, men ... fortæller Jesper Grand og uddyber:

- I virkeligheden havde jeg lyst til ikke at erkende den. Men det bliver dyrere for samfundet, hvis politimanden og jeg skal i retten og kæmpe om en bøde på 1000 kroner. Det er jo selvfølgelig rigtigt, at vi skal passe på hinanden, men man tænker: Er der ikke større ting på jordkloden?

Artiklen fortsætter under billedet ...

Selvom forseelsen kostede Jesper Grand 1000 kroner, havde han overskud til smil, da færdselsbetjent John Vistofte stoppede ham. Foto: Linda Johansen
Selvom forseelsen kostede Jesper Grand 1000 kroner, havde han overskud til smil, da færdselsbetjent John Vistofte stoppede ham. Foto: Linda Johansen
 

Så er prioriteringen forkert?

- Sådan er det jo, når man har fået en bøde på 1000 kroner. Så bliver man lidt bitter, ikke? Ja, jeg kørte over for rødt. Var det farligt? Nej. Gjorde de deres job? Ja.

- 1000 kroner virker bare lidt voldsomt for den forseelse. Og i sidste ende sker der det, at man sgu lidt mister tilliden til systemet, og det skal jo virke modsat, ikke, afslutter han med et smil og triller videre.

42 taget på en time
Og Jesper Grand var langt fra den eneste, som blev taget i at bryde færdselsloven den morgen.

I alt 42 personer måtte slukøret konstatere, at morgenturen altså blev noget dyrere end planlagt. Et antal, der ifølge færdselsbetjent John Vistofte er lavt. Han pointerer, at det på nogle dage kan snige sig op på 100 eller derover.

- På nogle tidspunkter kommer der faktisk så mange, at man bliver nødt til at lade nogle køre videre, siger han og tilføjer, mens han hæver sit røde skilt:

- Så, nu kommer der en til.

Det er den 22-årige Hans Christian Grimstrup, der bliver stoppet på vej til skole.

Hvor meget lød bøden på?

- 700 kroner, svarer han.

Hvad gjorde du?

- Jeg har travlt, så jeg tager den lige skråt over fortovet. Det er i bund og grund min egen skyld, så der er ikke noget at blive sur over.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Hans Christian Grimstrup var på vej i skole, da han blev stoppet af færdselspolitiet. Foto: Linda Johansen
Hans Christian Grimstrup var på vej i skole, da han blev stoppet af færdselspolitiet. Foto: Linda Johansen
 

Hvad tænker du om, at politiet står her?

- Det har jeg ikke noget imod. Jeg har set dem ovre på den anden side af broen et par gange. Jeg vidste ikke, at de også stod her. Sådan er det jo.

- Der er nogle regler, vi skal overholde, og hvis jeg ikke kan det, så … Jeg er ikke sur over det, afslutter Hans-Kristian Grimstrup, idet han hopper op på jernhesten og fortsætter sin færd.