Busbrand afbrød unges skiferie: 'På fem minutter gik der ild i alt'

15-årige Mads Trabandt mistede pas, papirer, penge, noget elektronisk isenkram og en skijakke samt nogle andre sager, som han ikke nåede at få med ud af den brændende bus

Mads Trabandt er glad for at være kommet hjem til Fyn igen, fortæller han til Ekstra Bladet. Privatfoto
Mads Trabandt er glad for at være kommet hjem til Fyn igen, fortæller han til Ekstra Bladet. Privatfoto

Flere end 30 elever og tre lærere fra en ungdomsskole i Assens Kommune er søndag kommet retur til Fyn, efter at de lørdag aften fik afbrudt deres skiferie til Stöten i Sverige tæt på Sälen, fordi der gik ild i bussen, som de kørte i.

Ingen kom til skade i branden, som var så voldsom, at det tog svenske brandmyndigheder mere end to timer at få den slukket. Branden ødelagde bussen totalt, så der ikke var andet end et vrag tilbage.

En af eleverne - 15-årige Mads Trabandt - fortæller til Ekstra Bladet, at både bussens chauffør og lærerne om bord gjorde et ualmindeligt godt stykke arbejde. Deres indsats har formentlig gjort, at ingen kom til skade, da først chaufføren opdagede, at der var ild i bussen et godt stykke oppe ad motorvejen E6 nord for Hallandsåsen.

- Fem minutter før chaufføren standsede bussen, syntes jeg, det lugtede lidt af røg eller fyrværkeri. Men jeg tænkte ikke videre over det, siger Mads Trabandt til Ekstra Bladet.

Omkring 30 elever fra Assens Kommune var på vej på en uges skiferie, da deres bus pludselig brød i brand. Her er det Mikkel (th.) og Rasmus (tv.). Begge drenge er 14 år, og alle kom uskadte ud af bussen. Foto: Privatfoto Samfund Mikkel og Rasmus var med på brændende bus: - Det har været en skrækkelig aften

Mads Trabandt sad i strømpesokker. Over sig på hattehylden havde han sine sko. Der var mørkt i bussen, og folk sad og slappede af. Pludselig standsede chaufføren bussen.

- Så råbte han 'der er ild i bussen. I skal hurtigt ud'. Så tændte han lyset, og der var røg overalt. Der var vildt meget røg, siger Mads Trabandt videre.

Krimi Udbrændt turistbus: Fynske skolebørn var på vej på skiferie

Buschaufføren åbnede også den bagerste dør i bussen. Og det fik endnu mere røg til at komme ind i bussen udefra.

Børnene kom på afstand fra bussen. Mads Trabandt nåede at tage dette billede, mens ilden havde fat i bussen. Privatfoto
Børnene kom på afstand fra bussen. Mads Trabandt nåede at tage dette billede, mens ilden havde fat i bussen. Privatfoto

Mads Trabandt sad lige ved den bagerste dør. Han var en af de første, der kom ud.

- Jeg kunne ikke se noget overhovedet. Jeg havde ingen sko på. Men min ven havde taget mine sko med. Vi havde rimelig travlt. Folk blev nervøse og skubbede til.

Børnene fra Assens Ungdomsskole er 14-15 år. Så snart de kom ud, kunne de se, at den var helt gal, fortæller Mads Trabandt.

- Vores lærer var totalt sej. Han sagde, at vi skulle rykke os langt væk, og at det skulle gå hurtigt. På vej væk hørte jeg, at der var flere af de colaer, jeg havde med i en kasse, som eksploderede. Jeg formoder i hvert fald, at det var det, jeg hørte. Der gik max fem minutter, fra vi kom ud af bussen, til hele bussen var omspændt af flammer, og alt brændte inde i kabinen, fortsætter Mads Trabandt.

Børnene blev senere kørt videre til Falkenberg i en anden bus. Her gav deres lærer - der er uddannet læge - sig til at undersøge børnene en efter en, fortæller Mads Trabandt. De fik lyttet til deres vejrtrækning, og de fik målt iltmætningen i blodet.

Og senere - da alle børn var undersøgt - fortalte læreren, at det var belvet besluttet at afbryde skiferien og tage hjem til Fyn med det samme.

- Også fordi en del havde fået brændt deres skijakker af, siger Mads Trabandt.

Selv mistede han pas, papirer, penge, noget elektronisk isenkram og en skijakke samt nogle andre sager, som han ikke nåede at få med ud. Noget af bagagen fra bussens bagagerum blev reddet ud. Og Mads har brugt noget af søndagen på at gå indholdet i kufferten igennem.

- Tøjet er ikke i ret god behold. Vi prøver at se, om vi kan redde noget af det, siger Mads Trabandts mor, Cati Trabandt, til Ekstra Bladet.

Hun fik besked om branden, da Mads ringede kort før klokken 20 lørdag aften.

- Jeg blev lidt forskrækket. Syntes, det var lidt voldsomt. Og forsøgte at få ham til at slappe af. Heldigvis har han og de andre børn det fint, siger Cati Trabandt til Ekstra Bladet.

- Folk har mest mistet tøj - dyrt streatwear-tøj. En mistede vistnok nogle højttalere. Selv mistede jeg chromecast til et fjernsyn.

- Men det er jo heldigvis en historie, der endte lykkeligt. Ting kan erstattes, siger Mads Trabandt.

Ekstra Bladet har været i dialog med svensk politi, som fortæller, at årsagen til busbranden indtil videre er uklar.

- Af ukendte årsager er bussen begyndt at brænde. Det begyndte at brænde under bussen. Man har rømmet bussen. Og bussen er siden blevet bortbjærget. Den er helt udbrændt. Siden er der bestilt busser, så eleverne er blevet kørt væk fra E6, siger vagtchef ved Polisen Region Väst, Sanna Lagerkvist til Ekstra Bladet.