Cementdirektør opdagede storbrand fra fly

Aalborg Portlands direktør Michael Lundgaard Thomsen så fra luften, at den var helt gal på hans arbejdsplads

Cementfabrikken Aalborg Portland blev tirsdag ramt af en voldsom brand i en silo. (Foto: Niels Christensen)
Cementfabrikken Aalborg Portland blev tirsdag ramt af en voldsom brand i en silo. (Foto: Niels Christensen)

- Det var ikke de sjoveste fem minutter.

Sådan siger direktør for cementfabrikken Aalborg Portland, Michael Lundgaard Thomsen, til Ekstra Bladet, efter at Danmarks største cementfabrik tirsdag aften var ramt af en voldsom brand, som hærgede en såkaldt kulmølle i en 25 meter høj silo ud til Limfjorden i Aalborg.

Han var kort før klokken 18 på vej fra København i et fly mod Aalborg Lufthavn, da han ud af sit vindue i flyet så, at ikke alt var, som det burde, under ham.

- Røgfanen kunne ses på lang afstand. Branden opstod, mens jeg sad i flyveren, så jeg havde intet hørt, inden jeg selv så det. Det så voldsomt ud, fortsætter direktøren.

Efter landingen, som altså blev noget mere dramatisk set fra fabriksdirektørens sted i flyet, stod det imidlertid hurtigt klart, at branden godt nok var voldsom. Men indsatsen fra brandvæsenet i Aalborg, som holder til tæt ved fabrikken netop af den grund, at der kan ske uheld, gik så hurtigt, at branden kom under kontrol.

Det var i en af de 25 meter høje siloer, at branden opstod. (Foto: Sara Galbiati)
Det var i en af de 25 meter høje siloer, at branden opstod. (Foto: Sara Galbiati)
 

Også selv om der i en periode var fare for, at siloen ville vælte.

- Man ved ikke endnu, hvordan branden præcist opstod. Men det er sikkert, at ilden opstod i et gummitransportbånd, der transporterer brændsel i form af kul eller petroleums-koks op i kulmøllerne, siger Michael Lundgaard Thomsen, som også har kunnet konstatere, at hverken ansatte eller andre er kommet til skade under branden, der heller ikke fik påvirket produktionen mere end højest nødvendigt.

- Vi har flere forsyningssystemer netop af samme grund, at vi skal kunne producere, også selv om et system går i udu, forklarer direktøren.

Cementfabrikken Aalborg Portland er tirsdag aften blevet ramt af en brand i en af fabrikkens kulmøller. (Foto: Googlemaps) Krimi Kraftig brand ramte cementfabrik

Vil undersøge årsag til brand
De kommende dage skal der iværksættes undersøgelser, så man forhåbentlig kommer en forklaring på branden nærmere. For kan det ske en gang, risikerer det også at komme til at ske igen.

- Der er forskellige teorier. Det er muligvis noget friktion, som har skabt varme. Heldigvis begrænsede branden sig til at være uden for siloen på transportbåndet og opad, siger Michael Lundgaard Thomsen, der også er glad for, at fabrikkens sikkerhedsprocedurer gik helt efter bogen.

- Vores eget interne beredskab var også hurtige. Det betyder, at der heller ikke er noget i omgivelserne, der er blevet generet miljømæssigt.

Branden indløb til alarmcentralen klokken 17.39. Nordjyllands Politi afspærrede et større område og bad trafikanter om at holde sig væk fra den del af Aalborg, som kaldes for Rørdal. På et tidspunkt kom der en melding om, at brandfolkene ville forblive på stedet i lang tid, men klokken 19.15 var branden under kontrol. Og en halv time senere kunne redningsmandskabet forlade Aalborg Portland.