Charlie Hebdo: Humor mod mørkemænd

Har offentliggjort danske Mohammed-tegninger ligesom de selv har produceret tegninger, der provokerede muslimer

Journalistisk redaktør, Stéphane Charbonnier - kaldet Charb,  med en af avisens forsider. Franske medier beskriver, at han er blandt de dræbte. (Foto: AP)
Journalistisk redaktør, Stéphane Charbonnier - kaldet Charb, med en af avisens forsider. Franske medier beskriver, at han er blandt de dræbte. (Foto: AP)

Det er langt fra første gang, at ugemagasinet Charlie Hebdo har været mål for terror.

Ikke, at det har fået ugebladet til at censurere sig selv. Det venstre-orienterede blad udkommer hver onsdag , og har en stærk anti-religiøs holdning. Og, gennem de senere år har de jævnligt hånet diverse religioner, hvilket især islamister har taget anstød af.

Tidligere har bladet bragt de meget omtalte, danske Mohammedtegninger, ligesom de har føjet egne karrikaturtegninger til repetoiret. Over flere omgange.

Blandt andet i 2011, hvor bladet bragte en forside med en egenproduceret tegning af profeten Mohammed, hvor bladet også havde skiftet avishovedet ud og i stedet kalde sig Sharia Hebdo.

'100 piskeslag, hvis ikke du dør af latter', lød den medfølgende tekst.

Efterfølgende blev magasinet udsat for brandattentat, ligesom også deres hjemmeside blev hacket.

Charlie Hebdo: Humor mod mørkemænd

Sådan så magsinet ud efter attentatet i 2011. (Foto: AP)

Tidligere i dag - kort før angrebet - udsendte magasinet en tweet med en satirisk tegning af Abu Bakr al-Baghdadi, leder af den selv-erklærede IS-stat.

Tilbage i 2006 begyndte de at udgive tegninger og satire rettet mod formørkede islamister. Det skete ved udgivelsen fra 9. februar, med artikel lydende 'Mohammed overvældet af fundamentalister'. Forsiden var prydet med en grædende mohammed, der udtalte 'Det er hårdt at blive elsket af idioter'.

Efter, at magasinet havde trykt de danske mohammedtegninger og i øvrigt tilføjet nogle af deres egne, gik daværende præsident Jacques Chirac ud og advarede mod umådeholdende provokationer.

I 2013 udgav magasinet et særnummer på 64 sider med en tegneserie, der beskrev profeten Mohammeds liv.

Om bladets aktiviteter har en af redaktørerne, Gérard Biard, et besøg i Danmark udtalt, 'vi er en avis, der respekterer fransk lov. Hvis der er en lov, der er anderledes i Kabul eller Riyadh, har vi ikke tænkt os at bekymre os om det'.