Chok-afgørelse i verdenskendt retssag: Derfor vil dommere have Brendan løsladt

Brendan Dasseys tilståelse blev ikke afgivet under korrekte forhold, og han skal nu løslades, mener flere dommere

Video: AP
Følg Krimi

I 2007 blev amerikanske Brendan Dassey fra Manitowoc County, Wisconsin idømt fængsel på livstid i forbindelse med sagen om drabet på fotografen Teresa Halbach to år tidligere. Men nu mener et panel af tre dommere, at Dassey skal løslades eller for retten igen, da hans tilståelse blev presset ud af ham. Det skriver flere amerikanske medier heriblandt ABC News.

Hele verden har gennem den populære Netflix-serie 'Making a Murderer' kunne opleve efterforskningen og retssagen på tætteste hold. Her ser man blandt andet, hvordan den tydeligt mentalt udfordrede og dengang 16-årige Brendan Dassey bliver presset i forbindelse med tilståelsen.

Her fortalte teenageren, at han hjalp sin onkel, Steven Avery, med at voldtage og dræbe Teresa Halbach på familiens grund. Onklen er ligeledes blevet idømt fængsel på livstid.

Brendan Dassey under retssagen i 2007. Foto: Herald Times Reporter/Eric Young via AP
Brendan Dassey under retssagen i 2007. Foto: Herald Times Reporter/Eric Young via AP
 

Presset
Det er tre Chicago-baserede dommere, som har vurderet, at Brendan Dassey blev presset til at tilstå. Wisconsin-anklageren i sagen skal nu vurdere, om afgørelsen skal appelleres til højesteret.

- Vi sender forsat vores kondolencer til Halbach-familien, mens de må lide igennem endnu et forsøg fra hr. Dassey for at få omstødt sin dom og straf, siger anklager Brad Schimel.

Dasseys advokat fra Center on Wrongful Convictions of Youth vil nu arbejde på at få ham hjem hurtigst muligt. Centrets leder Steven Drizin mener, at den nye afgørelse vil skabe en form for model for, hvordan man fremover skal vurdere, hvorvidt en tilståelse er ægte eller er blevet presset ud af den afhørte.

- Selvom disse taktikker måske ikke har været overvældende for en vanekriminel eller en 30-årig med en jura-baggrund, overvældede de tydeligt en 16-årig socialt udsat og intellektuelt begrænset ung mand, som aldrig var blevet forhørt af politiet før, siger Steven Drizin.

De to dømte har lige siden sagens begyndelse ment, at politiet har forsøgt at få dem dømt, fordi de er vrede over et sagsanlæg fra Steven Averys side. Han er tidligere blevet dømt for et seksuelt overgreb, som han sad 18 år i fængsel for. Nye DNA-teknikker kunne efter de mange år dog afsløre, at han ikke var overfaldsmanden.

Intet tyder på ro i Dansk Folkeparti

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.