Christianit: Overvågning er et overgreb på Christiania

Det er et overgreb på Christiania, at politiet fredag har sat overvågningskameraer op på Pusher Street, mener christianit

Christianitterne er vrede - Jørn Balther er en af dem. (Reportage: Anders Lund Olsen og Linda Johansen)
Følg Krimi

Christianitten Jørn Balther har ikke talt med en eneste på fristaden, som er glad for, at Københavns Politi fredag satte overvågningskameraer op.

Det siger han til Ekstra Bladet.

- Det er endnu et overgreb på Christiania, siger Jørn Balther.

Fredag morgen kl 6.30 gik Københavns Politi i gang med at sætte to overvågningskameraer op på Pusher Street og ved ni-tiden blev de færdige med deres arbejde. Undervejs herskede der en smule tumult, hvor flere borgere råbte af politiet, mens de udførte deres arbejde.

En enkelt person blev hevet til side af politiet, angiveligt fordi han filmede dem på klods hold, mens de arbejdede.

På fredag har Christiania fødselsdag, og herefter vil christianitterne holde nogle møder for at komme med en officiel udmelding om overvågningskameraerne.

- Personligt synes jeg, det er noget svineri, at de sætter kameraer op på vores bygninger, siger Jørn Balther.

Ole Lykke, talsmand for Christiania, siger, at effekten af overvågningen ikke er holdbar, og det meget vel kan betyde, at der i fremtiden bliver sat endnu flere kameraer op.

- Det kommer jo nok bare til at betyde, at hashhandlen ryger væk fra Pusher Street. Men så ender handlen rundt om hjørnet i stedet for. Det er en skrue uden ende, for så vil politiet nok have endnu flere kameraer, siger han til Ritzau

Overvågningen sættes op, efter at christianitterne først på måneden rev boderne i Pusher Street ned. Det er en følge af, at to politibetjente og en civil for nylig blev skudt og såret i gaden. Også forbuddet mod at tage billeder blev ophævet.

Ville ikke have flere konfrontationer

Fonden Christiania besluttede at imødekomme i alt fire ønsker fra politiet, heriblandt midlertidig overvågning af Pusher Street.

- Svaret fra fonden var jo, at vi hverken ville eller kunne modsætte os politiets ønsker. Det var en beslutning, der byggede på, at politiet ville sætte kameraerne op under alle omstændigheder.

- Vi ville ikke have flere store konfrontationer, så derfor gik vi med til det, siger talsmand Ole Lykke fra Christiania.

Efter at politiet satte kameraerne op og forlod Christiania, gik der ikke længe, før folk i Pusher Street begyndte at diskutere, hvordan man nemmest kunne få dækket kameraerne til - eller ødelægge dem.

Ole Lykke tør ikke spå om, hvad der kommer til at ske med kameraerne.

- Det kan jeg ikke udtale mig om. Jeg ved det ikke. Det virker selvfølgelig provokerende for folk, der har aktivitet i Pusher Street, men jeg ved det ikke, siger han.

- Men det er i hvert fald meget ubehageligt med kameraerne.

- Hvorfor?

- Det er et underligt spørgsmål. Vi kan ikke være de eneste i landet, der synes, overvågning er ubehagelig, lyder svaret fra Ole Lykke.

Nyt våben mod hashhandel: Nu er der overvågning på Christiania

Mere fra Ekstra Bladet+

Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+