Christina obducerede Kim Wall: - Jeg var nødt til at blokere alle følelser

I et stort interview fortæller retsmediciner Christina Jacobsen om obduktionen af Kim Wall

Kim Walls forældre taler her om den svære tid efter deres datters død. Video: Discovery Networks
Følg Krimi

Christina Jacobsen obducerede Kim Wall. Foto: Claus Bech
Christina Jacobsen obducerede Kim Wall. Foto: Claus Bech
 

45-årige Christina Jacobsen har set og oplevet meget i sit arbejde som retsmediciner. Men det er kun ganske få sager, der overgår sagen om den svenske journalist Kim Wall, der blev fundet dræbt og parteret, efter hun 11. august 2017 sejlede ud i ubåden Nautilus med ubådsbyggeren og opfinderen Peter Madsen for at lave en reportage.

Christina Jacobsen, der er speciallæge og retsmediciner på Retsmedicinsk Institut, stod for obduktionen.

Selvom den 45-årige retsmediciner forsøgte at holde en professionel distance til opgaven, så var det umuligt ikke at blive følelsesmæssigt påvirket af sagen.

Det fortæller hun i et stort interview med fagbladet Ugeskrift for Læger.

- Det var jo en forfærdelig sag. Gyselig. Selvfølgelig var jeg ikke upåvirket. Men i situationen var jeg udelukkende fokuseret på at gøre mit arbejde bedst muligt. Jeg blev nødt til at abstrahere fra personen og de pårørende for at kunne være hundrede procent professionel. fortæller Christina Jacobsen i interviewet.

Forsvarer: Madsen vil ikke kæmpe mere

Fulgte med
Da Kim Wall blev meldt savnet tilbage i august 2017, befandt Christina Jacobsen sig i sin lejlighed på Frederiksberg. På det tidspunkt anede hun ikke, at hun syv måneder senere ville blive indkaldt som en af sagens hovedvidner som den ansvarlige for de retsmedicinske erklæringer i sagen.

I interviewet med fagbladet fortæller hun, at hun fulgte sagen fra sidelinjen, da ubåden forsvandt og senere sank, og da Peter Madsen efterfølgende blev hentet op ad vandet og ind på Retsmedicinsk Institut, hvor han blev sigtet for drab.

Christina Jacobsen stod for obduktionen af Kim Wall. Foto: Privatfoto
Christina Jacobsen stod for obduktionen af Kim Wall. Foto: Privatfoto
 

Christina Jacobsen blev involveret i sagen, da der 21. august blev fundet en torso i vandet ved Amager. Torsoen adskilte sig fra andet, hun i sin karriere havde set i ligsynslokalet på Østerbro i København.

- Det, der gjorde det specielt, var metalgenstandene, der var fæstnet rundt om torsoen, og at der var nogle atypiske skader, som vi ikke plejer at se. Jeg kunne jo godt se, at det ikke var en, der var forulykket og faldet i vandet. Det var påført med vilje. Sagsomstændighederne var meget, meget usædvanlige og surrealistiske. Ingen kunne jo forestille sig, at sådan noget kunne foregå i vores lille Danmark,, fortæller Christina Jacobsen i interviewet.

Kim Wall bisat: Fin og værdig ceremoni

Opmærksomhed overalt
Sagen tiltrak opmærksomhed og ryddede forsider hos medier over hele verden. Christina Jacobsen lod dog bevidst være med at læse, hvad pressen skrev, og hun diskuterede det heller ikke med andre end sine nærmeste kolleger.

- Jeg blev nødt til at blokere alle følelser ud og kanalisere al min energi i at fokusere på obduktionen og erklæringerne, som var af afgørende betydning for politiets bevismateriale, siger hun i interviewet.

5. april 2018 blev Peter Madsen dømt skyldig i drab, usømmelig omgang med lig og seksuel mishandling af Kim Wall. En enig domsmandsret idømte ham fængsel på livstid. Peter Madsen har efterfølgende anket strafudmålingen.

Ubådssagen kort

Kim Wall blev dræbt 10. august under en reportagetur sammen med ubådskaptajnen og raketbyggeren Peter Madsen. Kim Wall var en prisvindende svensk journalist, som arbejdede for flere udenlandske medier.

11. august blev ubåden efterlyst, da Kim Walls kæreste ikke havde hørt fra hende. Senere på dagen gik ubåden ned i Øresund, og Peter Madsen blev bjerget i land ved Dragør. Her blev han anholdt af politiet. Peter Madsen hævdede, at han havde sat Kim Wall af på Refshaleøen.

Det kom senere frem, at han havde sexmishandlet og dræbt Kim Wall ombord på ubåden. Her parterede han hendes lig og monterede jernrør på ligdelene, som han smed i havet.

Grundig eftersøgning
21. august fandt en cyklist en torso ved Amager Fælled. To dage efter bekræftede drabschef Jens Møller Jensen, at der var dna-match mellem torsoen og Kim Wall.

Svensk Politi søgte med lighunde efter resten af hendes krop i Øresund, hvor man fandt arme, ben og hoved.

8. marts startede retssagen mod Peter Madsen, der forløb over 12 retsdage, inden dommen faldt 25. april.

 Her blev ubådskaptajnen af en enig domsmandsret i Københavns Byret kendt skyldig i både sexmishandling, drab og partering af Kim Wall. Han blev idømt lovens strengeste straf: Fængsel på livstid.

– Der er tale om et kynisk og brutalt drab på en tilfældig kvinde, der i forbindelse med sit journalistiske arbejde havde taget imod en ubådstur, fastslog dommer Anette Burkø.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby