Costa Concordia-kaptajn dømt for manddrab

Costa Concordia-kaptajn skal 16 år i fængsel, efter han er blevet kendt skyldig i uagtsomt manddrab på 32 mennesker

Arkivfoto: AP
Arkivfoto: AP
Følg Krimi

En italiensk domstol har onsdag aften idømt krydstogtskibet Costa Concordias kaptajn, Francesco Schettino, 16 års fængsel, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Francesco Schettino, er på et billede fra sidste dag i retssagen imod ham, er af retten blevet dømt for at have forårsaget Costa Concordia-katastrofen. (Foto: AP)
Francesco Schettino, er på et billede fra sidste dag i retssagen imod ham, er af retten blevet dømt for at have forårsaget Costa Concordia-katastrofen. (Foto: AP)

Dermed slap han billigere end anklagerne i sagen havde krævet, idet de havde forlangt op mod 26 års fængsel til kaptajnen, som har fået tilnavnet 'Kaptajn Kujon', fordi han forlod det synkende skib, mens hundredevis af mennesker stadig befandt sig ombord.

Costa Concordia forliste 13. januar 2012, da Schettino sejlede skibet væk fra den planlagte rute og tæt på Giglio, hvor skibet sejlede mod klipperne og kæntrede delvist.

Anklager: Costa Concordia-kaptajn kunne have reddet alle

32 mennesker ud af de i alt 4229 ombordværende omkom i tragedien.

Schettino blev hurtigt efter ulykken beskyldt for at have været skyld i ulykken, og flere mente, at han bevidst sejlede tæt på øen.

Hans forsvarere har på vegne af kaptajnen krævet ham frikendt i sagen, og de påstod i stedet, at Schettino havde reddet adskillige mennesker ved at forhindre en langt værre tragedie. Schettino mener derfor, at han er blevet syndebuk for tragedien, som han ikke mente han havde skyld i.

I stedet forsøgte han via sine forsvarere at sende skylden videre på andre besætningsmedlemmer.

Trukket gennem mediernes kødhakker
I en appel til dommerne tidligere onsdag bad kaptajnen således om ikke at blive forlisets eneste syndebuk.

- De sidste tre år er jeg blevet trukket igennem mediernes kødhakker, sagde Francesco Schettino i retten.

- Al skylden er blevet lagt på mine skuldre uden respekt for sandheden eller for ofrenes erindring.

Den historie købte anklagerne dog ikke, der understregede, at de øvrige besætningsmedlemmer blot var Schettinos underordnede, og at de derfor handlede på vegne af hans ordrer.

I alt 32 mennesker ud af 4229 mistede livet i tragedien, der fandt sted 13. januar 2012. (Foto: AP)
I alt 32 mennesker ud af 4229 mistede livet i tragedien, der fandt sted 13. januar 2012. (Foto: AP)

Retssagen mod Schettino har varet i alt 19 måneder.

Et stort presseopbud var mødt op for at høre domsafsigelsen mod Costa Concordia-kaptajnen i retten i Grosseto. (Foto: AP)
Et stort presseopbud var mødt op for at høre domsafsigelsen mod Costa Concordia-kaptajnen i retten i Grosseto. (Foto: AP)
 

Schettino selv var ikke til stedet under domsafsigelsen onsdag aften. Tidligere på dagen havde han selv grædt i retten under sin sidste appel til dommerne.

Costa Concordia-kaptajn græder i retten på dommens dag

Schettino blev foruden de mange tilfælde af manddrab dømt for at forårsage et skibbrud og for at efterlade passagererne. Dommen var fordelt ud på 10 år for manddrab, fem år for skibbrud og et år for at forlade passagererne. Derudover fik en måneds samfundstjeneste for ikke at rapportere ulykken ordentligt.

Ifølge Reuters vil han dog ikke komme i fængsel foreløbig på grund af Italiens langvarige appel-processer, som kan trække ud i årevis. Under domsafsigelsen lød det samtidig fra retten, at Schettino ikke vil komme i fængsel eller husarrest før sagen er endeligt afsluttet.

Her kommer Costa Concordia endelig i havn

Her kan du komme på undervandstur på Costa Concordia

FAKTA: Costa Concordias forlis

* Det 290 meter lange og otte dæk høje italienske krydstogtskib Costa Concordia fra rederiet Costa Crociere støder på grund ud for den italienske ø Giglio 13. januar 2012.

* Der var 4229 passagerer og besætningsmedlemmer om bord, deriblandt fire danskere, som overlevede. 32 mennesker omkom, deriblandt en indisk tjener som fortsat savnes. 64 blev kvæstet ved forliset.

* Krydstogtskibet var kommet for tæt på øen, da det ramte et undersøisk skær og begyndte at tage vand ind. Det styrede derefter mod lavt vand, ramte nogle klipper og krængede over, så det blev liggende på siden ikke langt fra Giglios lille havn.

* Det var en kaotisk redningsoperation. Kaptajn Francesco Schettino forlod sit skib på et tidspunkt, hvor der fortsat blev evakueret passagerer.

* Kaptajnen var tiltalt for uagtsomt manddrab på 32 mennesker, for at forlade sit skib og for at have forårsaget miljømæssige ødelæggelser.

* Fire besætningsmedlemmer og krisekoordinatoren fra rederiet Costa Crociere har indgået en aftale med anklagemyndigheden. De har tilstået deres medansvar og fået milde fængselsdomme på maksimalt to år og 10 måneder for uagtsomt manddrab.

* Costa Crociere har også været i justitsvæsnets søgelys for at have slået alarm for sent og forsinket redningsarbejdet. Efterforskningen blev dog indstillet i april i fjor, da rederiet indgik forlig mod at betale en bøde på en million euro (7,44 millioner kroner).

* Krydstogtskibet blev i september sidste år rettet op på højkant og lå herefter på en kunstig platform i vandet.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

14,8 millioner kroner blev samlet ind på en time