Cykelhandler lemlæstet under brutalt hjemmerøveri: Raser over dommen

En 18-årig albaner skal syv år i fængsel og udvises af Danmark for bestandigt efter bestialsk drabsforsøg under hjemmerøveri

Her er den 18-årige albaner på vej væk fra hjemmerøveriet sammen med den 34-årige makedoner. Politifoto
Her er den 18-årige albaner på vej væk fra hjemmerøveriet sammen med den 34-årige makedoner. Politifoto

KØBENHAVNS BYRET (Ekstra Bladet): Syv år.

Så længe skal den 18-årige Amarildo Cani fra Albanien i fængsel, efter han i dag er blevet kendt skyldig i drabsforsøg på en 69-årig cykelhandler på Østerbro tilbage i februar 2017. Udover drabsforsøg er han også kendt skyldig i røveri af særlig grov beskaffenhed og hærværk.

Anklagemyndigheden krævede ellers otte års fængsel til den 18-årige albaner med henvisning til, at der i sagen er en lang række skærpende omstændigheder, heriblandt at Amarildo Cani og en 34-årig makedonsk mand havde planlagt røveriet nøje og medbragt kniv, snor og koben.

Nævningetinget endte dog på syv års fængsel. Der var ti stemmer for syv år, mens der var to stemmer for otte år.

- Vi har lagt vægt på den formildende omstændighed, at der er tale om en ung alder. Derfor dømmer vi syv års fængsel til tiltalte.

Dommen blev anket på stedet til frifindelse og formildelse.

Udover fængselsstraffen udvises Amarildo Cani af Danmark for bestandigt og bliver pålagt et erstatningskrav på 20.000 kroner, som skal betales til cykelhandleren.

Ifølge den 69-årige cykelhandler, som blev offer for den 18-åriges vold, så han gerne, at straffen var endnu højere end de syv år.

- Syv år er det, man får for at ødelægge mit liv åbentbart. Det er ikke nok, hvis du spørger mig. Det har haft store konsekvenser for mig, og jeg er nødt til at lukke min butik nu, for jeg kan ikke mere, sagde han til Ekstra Bladet.

Skyder over målet
Ifølge forsvarer Søren Bech er en straf på syv år 'at skyde langt over målet'.

- Jeg er enig i, at røveriet er nøje planlagt, men ikke at det er nøje planlagt af tiltalte. Den skærpende omstændighed skal ikke komme tiltalte til skade, da han først kommer ind i det på et senere tidspunkt, siger han og fortsætter.

- Jeg mener, at der skal tages højde for den formildende omstændighed, at tiltalte har en ung alder, og at den unge alder er blevet udnyttet. Det havde han, og han var også i en situation. Medgerningsmændene har udnyttet hans unge alder.

Efter forsvaret havde fremlagt sin argumentation i retten tidligere i dag, bad tiltalte om det sidste ord.

- Jeg synes ikke, at jeg er skyldig i det, jeg bliver dømt for her. Jeg er stadig ked af det, der er sket med den her mand. Det var ikke min hensigt at gøre sådan nogle ting, lyder det fra den 18-årige mand.

Han har under hele retssagen nægtet sig skyldig i drabsforsøg, men har erkendt at han var til stede under røveriet 27. februar, og at han slog den 69-årige cykelhandler en enkelt gang med et knytnæveslag.

Tre danskere er i løbet af de sidste cirka 10 år blevet dræbt under et hjemmerøveri. Foto: Henning Hjort Krimi Her gik det helt galt: De mest grufulde hjemmerøverier i Danmark

Presset til det
Ifølge albaneren selv blev han presset til være med under røveriet.

- Jeg blev presset til det. Jeg var bange for, at de (medgerningsmændene, red.) ville slå mig ihjel eller banke mig, hvis jeg ikke gjorde det. De sagde, at hvis jeg ikke gjorde det, ville de finde mig, forklarede den 18-årige tidligere i retten og fortsatte.

- Jeg havde aldrig prøvet at lave sådan noget kriminalitet før. Men jeg fik at vide, at jeg ikke skulle være nervøs, og at jeg bare skulle gøre som han (den makedonske mand, red.) sagde. Jeg fik at vide, at vi bare skulle hente pengene, som han vidste, der var i lejligheden.

Planlagt overfald
Ifølge anklagemyndigheden blev den 69-årige cykelhandler mishandlet gennem en time fra 07.40 til 08.42 i sit hjem på Østerbro i en så voldsom grad, at skaderne var tæt på at koste ham livet.

Cykelhandleren fik under røveriet flere slag mod kroppen med et koben, to knivstik i venstre skulderblad og venstre lår. Han fik flere spark mod halsen, så hans strubehovede blev knust. Han brækkede også næsen og fik kortvarigt respirationsstop. Den 69-årige mand blev efterfølgende hasteopereret.

Her er den 18-årige albaner på vej væk fra hjemmerøveriet sammen med den 34-årige makodoner. Politifoto Krimi Rystet offer for hjemmerøveri: Har fået jernskinner i halsen

Udover den tiltalte deltog en makedonsk mand og en endnu uidentificeret mand ifølge anklagemyndigheden også i hjemmerøveriet. Det har ikke været muligt at få den makedonske mand udleveret til Danmark og retsforfølge ham. Derfor er det i dag udelukkende den 18-årige albanske mand, der modtager dom i sagen.