Damian kvalt af en vindrue: Mor raser over folks respektløse reaktion

Mens to-årige Damian sidste lørdag lå i lægeambulance og fik hjertemassage, stod hans forældre dybt ulykkelige uden for. Damian døde, og nu opfordrer hans mor folk til at tænke sig bedre om

- Livet er så skrøbeligt, og jeg er så taknemmelig for, at Mac og jeg sidder tilbage med en følelse af at vi ikke kunne gøre noget bedre for ham, siger Damians mor, Camilla Muus Andersen. Privatfoto
- Livet er så skrøbeligt, og jeg er så taknemmelig for, at Mac og jeg sidder tilbage med en følelse af at vi ikke kunne gøre noget bedre for ham, siger Damians mor, Camilla Muus Andersen. Privatfoto

Det sidste, Camilla Muus Andersen nåede at høre sin to-årige søn Damian sige, var 'A ælgar dej' (jeg elsker dig). Det skete sidste lørdag i en messenger-samtale, som hun havde med sønnen og sin kæreste, Damians far Mac, samme morgen forud for ulykken.

- Jeg talte med Damian, inden han skulle af sted til farfar for at blive passet. Han glædede sig, siger Camilla Muus Andersen til Ekstra Bladet.

Få timer senere havde Damian fået hjertestop. En vindrue havde sat sig fast i den lille drengs hals. Damian kunne ikke få vejret. Og hans farfar, som han blev passet hos i Højby i Odsherred, gjorde ellers alt, hvad der stod i hans magt for at få pillet vindruen ud igen.

Det lykkedes ikke. Efter at farfaren var gået ud fra sin bolig med Damian i armene for at søge hjælp hos andre, mistede Damian først bevidstheden og fik siden hjertestop.

Heller ikke ambulancereddere, som ankom til benzintanken over for farfarens bolig, eller personalet på Rigshospitalet kunne stille noget op.

Elskede at give kys og kram
Nu sidder Camilla Muus Andersen og Mac tilbage med den ulidelige smerte det er at have mistet et barn, som i Camilla og Macs tilfælde endda er deres eneste.

En smerte, som heldigvis er de færreste forundt.

- Han var generelt en glad og selvsikker dreng. Han var omsorgsfuld og elskede at give kys og kram ud. Han var fuld af krudt og elskede at lave ballade på den kærlige måde, så vi alle grinede. Han var utrolig rytmisk, og vi dansede rundt med ham derhjemme hver dag til musik, som vi også sang med på sammen, siger Camilla Muus Andersen til Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter under billedet...

Lige så lykkelig mor og søn var i december, da dette foto blev taget, lige så ulykkelig er Camilla Muus Andersen nu. Privatfoto
Lige så lykkelig mor og søn var i december, da dette foto blev taget, lige så ulykkelig er Camilla Muus Andersen nu. Privatfoto

Men ud over smerten har de også kæmpet med andre frustrationer. Og de vedrører navnlig den måde, som tilfældige forbipasserende til ulykken opførte sig på. Forbipasserende, som ikke på nogen måde kendte til hverken den lille Damian eller til de øvrige familiemedlemmer.

Fik hjertemassage i ambulance
Camilla Muus Andersen og hendes kæreste samt Camilla Muus Andersens mor, som også var kommet til ved uheldsstedet, oplevede, at nysgerrige mennesker stillede sig op med kameraer og begyndte at tage billeder.

Mens Damian fik hjertemassage i ambulancen, gik Camilla Muus Andersen og de andre fra familien fortvivlede rundt tæt ved. De kunne kun vente og håbe på det bedste.

- Vi var så bange for at miste ham, siger Camilla Muus Andersen.

- Jeg græd og græd, gik rundt om mig selv 1000 gange, satte mig ned på asfalten og rejste mig op igen. Jeg hamrede mine hænder i asfalten, siger hun videre.

Føler stort had
Også biler holdt ind til siden, fortæller Camilla Muus Andersen. Og her blev flere holdende, indtil helikopteren noget senere fløj af sted med den lille dreng.

- Det allerværste ved de mennesker var, at der ligefrem var nogen af dem, der begyndte at tage billeder. Jeg har ikke ord for hvor stort et had, jeg føler. Hvor respektløst og usympatisk, det er. At være så pisseligeglad med andre mennesker, at man kan stå og tage billeder af deres ulykke, siger Camilla Muus Andersen og slår over i nutid.

- Der ligger en lille knægt i ambulancen og er ved at dø, og vi som pårørende er påvirkede af situationen. Imens står folk fandeme og tager billeder af det hele, siger Camilla Muus Andersen til Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter under billedet...

Damian blev kun to år. Han døde i tirsdags, efter at læger havde kæmpet forgæves for at redde hans liv. Privatfoto
Damian blev kun to år. Han døde i tirsdags, efter at læger havde kæmpet forgæves for at redde hans liv. Privatfoto

Camilla Muus Andersen er så frustreret over reaktionerne fra folk, at hun har slået et opslag op på Facebook, hvor hun opfordrer til, at folk tænker sig mere om. Opslaget er blevet delt flere tusinde gange. Og det lader til, at de fleste forstår hendes frustrationer.

Kunne ikke blive organdonor
Men de frustrationer er vand i forhold til den ulidelige situation, som Camilla Muus Andersen og kæresten nu sidder i.

Damian blev først erklæret død tirsdag, fortæller Camilla Muus Andersen til Ekstra Bladet. Han var blevet holdt kunstigt i live med medicin og respirator indtil da, fordi det blev undersøgt, om det var muligt at gøre Damian til organdonor.

Det kunne desværre ikke lade sig gøre, vurderede lægerne efter at have undersøgt muligheden. Hele familien var samlet på Rigshospitalet fra søndag til tirsdag. De fik af lægerne besked om, at der var etiske problemer, idet der stadig var blodtilløb til Damians hjerne.

Også den kendsgerning ærgrer nu forældrene.

- De dage var fuldstændigt uudholdelige. Så smertefulde. Vi besøgte ham hver dag, de dage vi var der, siger Damians mor.

- Tirsdag morgen blev hans sidste scanning, og det var desværre samme resultat som både søndag morgen og mandag morgen. Han var, ifølge reglerne, ikke klar til at blive organdonor, og vi fik at vide, at det eneste vi kunne gøre nu, var at tage afsked, når vi var klar.

- Vi var fuldstændigt ødelagde og grådkvalte.

Sover sødt
Midt i smertehelvedet er der noget, der lindrer, fortæller Camilla Muus Andersen.

- Det hjælper os som familie at tænke, at det er os, der skal igennem al den smerte og sorg. Det er ikke Damian. Han sover sødt og mærker intet. Han var glad og oplevede en masse kærlighed lige til det sidste. Han tog herfra glad, hvis man kan sige det sådan, siger Camilla Muus Andersen.

Politi opfordrer til at tænke sig om
Hos Midt- og Vestsjællands Politi fortæller pressekontaktperson Carsten Andersen til avisen Nordvestnyt, at han forstår familiens frustrationer over de tilfældige forbipasserende.

- Helt generelt anbefaler vi indtrængende folk om ikke at tage billeder af ulykker. Folk bør se sig selv i spejlet og spørge, om de selv ville bryde sig om at blive fotograferet, hvis det var dem, der var i den situation, siger Carsten Andersen.

Han understreger samtidig, at det ikke er forbudt at tage billeder på offentlige steder.

- Det er jo også noget som, politifolk oplever på gader og stræder, og man skal vide, at man bliver filmet, men i situationer med ulykker bør man tænke sig om, og lade være af hensyn til ofrene, forklarer Carsten Andersen.

Når Damian inden længe skal bisættes, har forældrene besluttet sig for at frabede sig blomster for i stedet at opfordre til donationer, som skal gå til fremkaldelse af billeder og til fotobøger med oplevelser, som forældrene har haft med ham.