Danmark afværger dødsstraf i gruppe-voldtægt mod dansker

Justitsministeriet stillede krav til Indien før retssag om gruppe-voldtægt af 52-årig dansk kvinde

Her bliver en af de nu tiltalte anholdt efter gruppevoldtægten. (Foto: AP)
Her bliver en af de nu tiltalte anholdt efter gruppevoldtægten. (Foto: AP)

En gruppe mænd risikerede dødsstraf i Indien for en tre timer lang gruppe-voldtægt af en 52-årig dansk kvinde.

Men det danske justitsministerium krævede en garanti fra de indiske myndigheder om, at der ikke ville blive forlangt dødsstraf, hvis dansk politi skulle assistere med efterforskningen og vidneforklaringer under retssagen.

Det kan Ekstra Bladet afsløre i dag.

To danske politifolk har netop været i New Delhi sammen med offeret, der vidnede under retssagen mod de otte tiltalte, seks voksne mænd og to mindreårige.

De danske politifolk, Rasmus Nielsen og Britta Almfort, vidnede også i retten og fortalte om de afhøringer, som dansk politi havde foretaget af offeret, og om de retslægelige undersøgelser i sagen. Betjentene fortalte også om kvindens chokerede tilstand, da hun kom til Danmark.

Fik garanti fra Indien
Politifolkene vidnede først, efter at Indien havde givet det danske justitsministerium garanti for, at de tiltalte ikke ville blive idømt dødsstraf.

Dansk politi i Indien støtter offer for gruppe-voldtægt

Danmark medvirker af princip ikke til at retsforfølge mennesker, der risikerer dødsstraf, og udleverer heller ikke efterlyste til lande, der anvender dødsstraf.

En række kilder bekræfter forløbet overfor Ekstra Bladet.

Advokaturchef Dorit Borgaard, advokaturen for personfarlig kriminalitet, ønsker ikke at kommentere sagen, og henviser til justitsministeriet.

Men justitsministeriet har 'ingen kommentarer til den konkrete sag'.

Emil Melchior, kommunikationschef i justitsministeriet, skriver dog i en mail:

- Det kan generelt oplyses, at justitsministeriet ikke yder retshjælp til forfølgning af forbrydelser, som efter det andet lands lovgivning kan medføre dødsstraf, medmindre det pågældende land afgiver en erklæring om, at der ikke i den konkrete sag vil blive nedlagt påstand om dødsstraf, eller at en eventuel dødsstraf ikke vil blive eksekveret.

Rejste hjem dagen efter voldtægten
Voldtægts-offeret havde en returbillet til Danmark, og hun skyndte sig at rejse hjem dagen efter voldtægten.

Derfor måtte der foretages afhøringer og undersøgelser herhjemme, og alle rapporter er blevet oversat og sendt til Indien efter at justitsministeriet fik garanti for, at dødsstraf ikke kom på tale.

Det er blandt andet derfor, at retssagen mod de otte mænd, der betegnes som vagabond-typer, først er kommet i gang halvandet år efter gruppevoldtægten. Den nu 52-årige kvinde blev afhørt i retten i New Delhi den 1. juli støttet af de to danske politifolk.

Ifølge den offentlige anklager Atul Shrivastava brød hun sammen to gange under den fem timer lange afhøring. Først identificerede hun fire af de tiltalte som deltagere i gruppevoldtægten, men senere var hun kun sikker på tre af dem.

Gik vild på vej til hotellet
Hun identificerede blandt andre den 24-årige Mahendra alias Ganja som manden, der truede hende med kniv, men en anden voldtog hende. I forsøget på at slippe bildte hun mændene ind, at hun var HIV-smittet, men de var ligelade.

Kvinden kom til Indien den 1. januar 2014 for en længere rundtur i landet. Den 14. januar havde hun besøgt Nationalmuseet i New Delhi og var på vej til sit hotel Paharganj, da hun for vild. Hun bad en af de nu tiltalte om at vise vej. I stedet blev hun truet med kniv og ført til en øde plads i nærheden af centralstationen.

Her blev hun voldtaget på skift af mændene i tre timer, og de røvede hende for penge, en iPod, hendes mobil, briller og en bog.

Efter voldtægten gav en af mændene hende et par bukser, så hun kunne gå hjem til hotellet.

Dommen over de otte tiltalte falder senere på året. De er foruden gruppe-voldtægt tiltalt for røveri, drabsforsøg og grov vold.

Dansk kvinde gruppevoldtaget i New Delhi - se hendes vej gennem byen