Annonce:
Annonce:

Danmark dømt for at krænke syrisk læges menneskeret

En læge flygtede fra Syrien til Danmark i 2015, men en nyindført dansk regel forhindrede familiesammenføring

Annonce:
Følg Krimi

I en lastbil fra Syrien via Tyrkiet og Grækenland ankom den syriske læge Mosalam Albaroudi i 2015 til Danmark. Efter fem måneder søgte han om at blive familiesammenført med sin hustru. Han fik 'nej', men det var i strid med menneskerettighederne.

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg har fredag truffet afgørelse i sagen og med dommerstemmerne 16 mod 1 dømt Danmark som taber.

Domstolen har desuden tilkendt Albaroudi en godtgørelse på 75.000 kroner.

Sagen drejer sig om en omstridt lovændring fra 2015. I kølvandet på voldsomme flygtningestrømme - mange husker nok, hvordan flygtninge spadserede ad danske motorveje - vedtog Folketinget den såkaldte treårsregel.

Reglen indførte en venteperiode på tre år, før flygtninge kunne søge om familiesammenføring.

Annonce:

Mosalam Albaroudi fik med henvisning til den nye regel afslag på ansøgningen om opholdstilladelse til hans kone. Afgørelsen blev indbragt både for Østre Landsret og Højesteret, hvor den syriske læge tabte.

Men han og hans advokat Christian Dahlager mente, at afgørelsen var en krænkelse af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Konventionen gælder for Europarådets medlemmer, og i Danmark har den siden 1992 været inkorporeret i den nationale lovgivning.

Konventionen siger, at enhver har ret til privatliv og familieliv, og at en myndighed kun kan begrænse denne ret, hvis det i et demokratisk samfund er nødvendigt for at beskytte en række væsentlige samfundsinteresser.

Annonce:

I sin afgørelse fastslår Menneskerettighedsdomstolen, at den danske stat ved at lade Albaroudi skulle vente i tre år ikke har 'ramt en rimelig balance mellem - på den ene side - ansøgerens interesse i at blive familiesammenført med sin kone i Danmark og - på den anden side - samfundets interesse som helhed i at kunne kontrollere indvandringen med henblik på at beskytte landets økonomiske velbefindende, at kunne sikre en effektiv integration og at bevare sammenhængskraften i samfundet.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) udtrykker ærgrelse over, at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol mener, at udskydelsen i den konkrete sag var for lang.

Men han afviser, at dommen umiddelbart får konsekvenser for dansk lovgivning.

- Jeg kan se, at der allerede er flere, der drager hurtige konklusioner om dommens konsekvenser ud over den konkrete sag, udtaler Mattias Tesfaye i en skriftlig kommentar til dommen.

- Men jeg afventer, at juristerne har nærlæst og vurderet dommen. Derefter vil regeringen forholde sig til dommens rækkevidde og nærmere konsekvenser, lyder det fra Mattias Tesfaye.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

I naturen foregår sex, vold, incest og voldtægter
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: