Danmark eller Kroatien: Her er dommen over Gimi Levakovic

Højesteret har netop slået fast, at den 46-årige sigøjnerboss Gimi Levakovic må blive i Danmark

HØJESTERET (Ekstra Bladet):  Gimi Levakovic, berømt og berygtet sigøjnerboss, får lov at blive i Danmark. Det har Højesteret netop slået fast.

Anklagemyndigheden havde ellers krævet det 46-årige Levakovic-overhoved udvist til Kroatien, hvor han oprindeligt er fra. Han har dog aldrig været i Kroatien og taler ikke sproget, kom det frem på sagens indledende dag. Han er født i Italien og har boet i Danmark i 44 år.

Afgørelsen var truffet, fordi det grundet ovenstående - og det faktum, at han har to mindreårige børn i Danmark - ville være i strid med EUs menneskerettigheder at sende ham ud. Børnene er danske statsborgere. Afgørelsen var enstemmig, slog dommeren fast.

Gimi Levakovic håber, at han kan vende tommelfingeren opad, når hans udvisningssag torsdag afgøres i Højesteret. (Foto: Jakob Jørgensen) Krimi Nu afgøres sigøjnerbossens skæbne: 'Gimi er meget bekymret'

Sigøjnerbossen var ikke selv til stede, da dommen blev afsagt, og det var hans advokat Michael Juul Eriksen heller ikke. Til gengæld var flere nysgerrige københavnere og en bunke pressefolk mødt op for at overvære skæbneafgørelsen.

Sigøjnerbossens ene søn og en af hans nevøer mødte også op foran Højesteret, men forlod området kort efter og var ikke med i lokalet, da dommen blev afsagt.

De stod til gengæld uden for bygningen og var tydeligt glade over afgørelsen.

- Vi elsker Danmark, råbte den ene blandt andet.

Krimi Levakovic-boss føler sig misforstået: Jeg håber bare, de tager hensyn til mine børn

Sagen har kørt siden august sidste år, hvor 46-årige Levakovic af Retten i Næstved fik en fået en dom på et år og tre måneders fængsel for ulovlig våbenbesiddelse og trusler på livet mod en anden roma-familie. Samtidig blev han udvist.

I oktober valgte Østre Landsret at øge straffen til 1,5 års fængsel, men samtidig omstødte de udvisningsdommen og lod Levakovic-klanens overhoved blive i Danmark.

Det vakte stor undren blandt mange i den danske befolkning - heriblandt hos justitsminister Søren Pind, som nærmest krævede at få sagen prøvet i Højesteret.

Gimi Levakovic risikerer udvisning til Kroatien - Højesteret fælder dom 12. maj. (Foto: Jakob Jørgensen) Krimi Levakovic frygter udvisning: Hans børn skal blive i Danmark

Sheriffen fik sin vilje, og 2. maj indledte Højesteret sagen, som nu alene handlede om udvisning og ikke længere om selve straffen for trusler og våbenbesiddelse. Under retsmødet kom det blandt andet frem, at Gimi 'Boss' Levakovic har 23 domme for kriminalitet begået i Danmark fra han var 18 år gammel til nu.

Sammenlagt fra det 46-årige Levakovic-overhoved pt brugt 2652 dage bag tremmer - cirka syv år og to måneder - og afsoner netop nu en dom på 18 måneders fængsel.

- Gennem de seneste 10 år er hans kriminalitet blevet grovere og grovere, lød det fra sagens anklager, før han remsede op i flæng: Grov vold, vidnetrusler, tvang, våbenbesiddelse og tricktyverier i stribevis - primært fra ældre borgere.

Gimi 'Boss' Levakovic kræves udvist af Danmark. (Foto: Jakob Jørgensen) Krimi Levakovic-boss kræves udvist: Her er hans brogede CV

Gimi Levakovic er blandt andet dømt for et groft overfald på et andet medlem af Levakovic-klanen, som blev tæsket så groft, at han punkterede den ene lunge.

Derudover er den 46-årige dømt for at køre ind i sin ekskæreste, så hun blev slynget op i luften og landede i en række parkerede cykler. Herefter vendte han rundt og forsøgte at ramme hende igen, men uden held. Hun fik flere skader, blandt andet 16 sting i armen.

Og senest er det altså våbenbesiddelse og trusler, som blev fremsat under en grillaften med en anden roma-familie i Korsør.

Santino Levakovic (th) er far til Claudia Jansens to børn, en pige på tre år og en dreng på et år. Privatfoto Krimi Barnebrud: Derfor faldt jeg for sigøjner-boss’ søn

Fire medlemmer af Levakovic-klanen er allerede udvist af Danmark. Det drejer sig om Gimi Levakovics to brødre Django og Stefano, samt nevøerne Jura Levakovic og Alpacino Petrovic.

Den ene, 28-årig Jura, har siddet så længe, at han kan prøveløslades og udvises, men han kæmper med næb og klør for at få lov til at blive i Danmark.

Det betyder, at han sidder frivilligt bag tremmer, mens hans sag behandles ved den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, selvom han altså kunne blive en fri mand i Kroatien.

1 af 5 Gimi Levakovics skæbne afgøres i dag. (Foto: Jakob Jørgensen)
2 af 5 Gimi Levakovics skæbne afgøres i dag. (Foto: Jakob Jørgensen)
3 af 5 Gimi Levakovics skæbne afgøres i dag. (Foto: Jakob Jørgensen)
4 af 5 Gimi Levakovics skæbne afgøres i dag. (Foto: Jakob Jørgensen)
5 af 5 Gimi Levakovics skæbne afgøres i dag. (Foto: Jakob Jørgensen)