Annonce:
Annonce:

Danmark lukket ned i manhunt-aktion: GPS-fejl førte til kæmpe politi-ups

Københavns Politi erkender, at politiet aldrig burde have været i landsbyen Espe på Fyn

Sådan gik det til, da Sjælland blev lukket ned 28. september. Redigering: Kristian Hansen
Annonce:
Følg Krimi

Ved du noget? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

En stor politiaktion i den fynske landsby Espe under manhunt-aktionen 28. september burde aldrig have fundet sted.

Det fortæller Københavns Politi i en pressemeddelelse.

Årsagen til aktionen var den efterlyste sorte Volvo på svenske nummerplader. Politiet havde fået oplysninger om, at den efterlyste bil havde befundet sig i Espe. Men de oplysninger viste sig efterfølgende at være forkerte, skriver politiet i pressemeddelelsen.

- Det har efterfølgende vist sig at være fejlagtige informationer, som er givet på grund af en defekt på bilens antenne, skriver politiet.

Den defekte antenne har påvirket bilens gps-udstyr, og det har givet anledning til, at det for politiet så ud, som om bilen befandt sig i Espe.

Annonce:

- Det ligger således nu fast, at køretøjet ikke har befundet sig i Espe, skriver politiet i pressemeddelelsen.

Danmark blev praktisk talt helt lukket inde under aktionen, hvor færgeruter og broer mellem landsdelene blev spærret i flere timer. Foto: Per Rasmussen
Danmark blev praktisk talt helt lukket inde under aktionen, hvor færgeruter og broer mellem landsdelene blev spærret i flere timer. Foto: Per Rasmussen
 

Politiets aktion 28. september var en af de største politiaktioner på dansk grund i meget lang tid. PET har for nylig fortalt, at aktionen skyldtes, at man frygtede et forestående angreb på fremtrædende medlemmer af en gruppe eksil-iranere, som bor i Danmark.

Det er PET's opfattelse, at den iranske efterretningstjeneste har planlagt et attentat mod i hvert fald et medlem af gruppen af eksil-iranere, som er bosiddende i Ringsted.

Flere broer mellem landsdelene blev spærret i flere timer. Også andre trafikknudepunkter blev spærret, mens politiet ledte efter den sorte Volvo. Det viste sig senere, at personerne i den sorte Volvo intet havde med sagen at gøre, og at der var falsk alarm.

Sådan forløb manhunt-aktionen

Københavns Politi har mandag oplyst, at fejlagtige gps-signaler fra en eftersøgt Volvo var årsag til, politiet var massivt til stede i den fynske landsby Espe.

Det skete i forbindelse med en omfattende politiaktion, som lukkede broer og veje 28. september.

Læs om forløbet her:

* Kort før klokken 14 fredag eftermiddag spærres al trafik på Storebæltsbroen, ligesom Øresundsbroens spærres for al trafik i retning mod Sverige.

* Kort efter står det klart, at alle færgeafgange fra Sjælland også er indstillet.

* Politiaktionen betyder, at mange tog holder stille, ligesom der dannes kø på motorveje flere steder på Sjælland.

* Politiet er blandt andet til stede ved motorveje og motorvejsbroer og overvåger trafikken ved checkpoints.

* Klokken 15.30 meddeler Københavns Politi, at det leder efter en sort Volvo V90, hvori der menes at befinde sig tre personer, der sættes i forbindelse med alvorlig kriminalitet.

* Den sorte Volvo er en stjålet udlejningsbil fra selskabet First Rent A Car, der hører under selskabet Hertz, i Stockholm.

* Bilen er angiveligt blevet stjålet ved lufthavnen i Malmø.

* Hen ad eftermiddagen begynder transportforbindelserne at blive åbnet igen. Samtidig står det klart, at politiaktionen er i gang flere steder i landet.

* Den efterlyste Volvo bliver fundet fredag aften nær Holbæk.

* Samtidigt er politiet talstærkt til stede i Espe nær Ringe på Fyn. Det skyldes ifølge de første oplysninger, at den efterlyste Volvo menes at være set i byen.

* Ved et pressemøde dagen efter oplyser Københavns Politi, at der lå en misforståelse bag den intense jagt på den sorte Volvo V90.

* PET havde mistanke om, at de ombordværende personer i bilen havde forbindelse til en sag om alvorlige trusler mod specifikke personer. Det viste sig ikke at holde stik.

* En af passagererne fra den sorte Volvo fortæller efterfølgende til TV2, at de selv meldte sig til politiet.

* Passagererne flygtede, fordi de ikke havde noget kørekort med og var påvirkede af hash, lyder forklaringen. Bilen efterlod de nær Holbæk.

* Flere af hinanden uafhængige kilder fortæller efter aktionen til DR, at politiaktionen blev sat i værk, fordi PET frygtede angreb på iranere i Danmark.

* Senere kommer det frem, at personerne angiveligt er tilknyttet en politisk gruppe af eksil-iranere i Danmark, som blev offentligt kendt efter et terrorangreb mod en militærparade den iranske by Ahvaz i september 2018.

* Gruppen ved navn Arab Struggle Movement for the Libération of Ahwaz (ASMLA) kaldte militærparaden for "et legitimt mål". Omkring 25 mennesker mistede livet i forbindelse med angrebet.

* 21. oktober anholder politiet en norsk statsborger med iranske rødder for at have sat "iransk efterretningstjeneste i stand til at virke i Danmark".

* 5. november meddeler Københavns Politi, at politiet var massivt til stede i byen Espe på grund af fejlagtige gps-signaler fra Volvoen. Det skyldtes ifølge politiet en defekt antenne i bilen.

Kilder: Ritzau, Københavns Politi, Ekstra Bladet, TV2, DR.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun vil død og pine med i en regering
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: