Danmark sender helikopter til evakueringsaktion

Det danske forsvar sender tidligt søndag morgen en redningshelikopter til Norge

Danmark sender helikopter til evakueringsaktion

Allerede lørdag blev de første mange redningshelikoptere sendt ud for at evakuere de mange passagerer. Video: AP/Odd Roar Lange, Thetravelinspector.no

Efter 17 timer med evakuering i det sydvestlige Norge, sender Danmark nu en af Forsvarets redningshelikoptere til hjælp.

Det oplyser Forsvaret på Twitter.

'Den skal støtte med redningstjeneste, så nordmændene kan frigøre egne helikoptere til den aktuelle redningsaktion omkring krydstogtsskibet Viking Sky', skriver Forsvaret på det sociale medie.

Mayday
Evakueringen begyndte klokken 14 lørdag, da det store krydstogtsskib fyldt med hovedsageligt australiere, briter og amerikanere fik motorproblemer og var tæt på at støde på grund i tæt på klipperne.

Mandskabet brugte 30 minutter på at få ankeret til at tage fat i havbunden. Imens blev redningshelikoptere sendt hen til skibet, og siden er 15 personer ad gangen blevet evakueret.

Redningspersonale er hentet ind fra store områder for at hjælpe til. Foto: Ritzau Scanpix
Redningspersonale er hentet ind fra store områder for at hjælpe til. Foto: Ritzau Scanpix

I alt var der 1373 personer ombord. Over 300 er i skrivende stund evakueret. Det melder det norske medie VG. Evakueringen foregår ved, at én person ad gangen hejses op i en helikopter.

Tidligt søndag var meldingen, at skibet havde fået gang i tre ud af fire motorer, og det er således på vej i havn i den norske by Molde. Evakueringen pågår dog stadig, da man frygter, at motorerne kan sætte ud igen.

Loftsplader faldt ned
Videooptagelser - se dem herunder - og fotos inde fra skibet viste lørdagen igennem, hvordan bølgerne fik skibet til at gynge kraftigt fra side til side, så loftplader faldt ned, og møblerne gled voldsomt rundt.

Danmark sender helikopter til evakueringsaktion

17 personer er blevet indlagt med skader. Mindst tre af dem er i en alvorlig tilstand. Det blev oplyst på et pressemøde søndag formiddag.

Hoppede i vandet
Frivillige i kommunen har taget imod evakuerede fra Viking Sky samt et lastfartøj, der selv fik motorstop og slagside, da det sejlede ud for at bistå krydstogtskibet.

Ifølge NRK hoppede flere af besætningen fra fragtskibet i vandet for at blive bjerget af helikoptere, da det ifølge myndighederne er mere sikkert end at redde dem direkte fra skibet.

Viking Sky var lørdag blot 100 meter fra at støde på grund.

Danmark sender helikopter til evakueringsaktion

Det oplyser den driftsansvarlige ved Møre og Tøndelags Losoldermandskab, der blandt andet står for navigation, til Bergens Tidende.

Viking Ocean Cruises, der ejer Viking Sky, melder i en pressemeddelelse, at den planlagte tur 27. marts er blevet aflyst som følge af den alvorlige hændelse her i weekenden.