Danmarks første formodede IS-kriger kræves frifundet

Anklageskriftet mod en terrortiltalt 24-årig er udfærdiget på en måde, der gør dom umulig, mener forsvarer

En 24-årig påstået syrienkriger og tidligere pizzeriaejer kræves frifundet i samtlige otte forhold i en historisk terrorsag i Retten i Glostrup.

Det fastslår mandens forsvarsadvokat, Janus Malcolm Pedersen, da han mandag leverer sin afsluttende procedure.

Den 24-årige dansktyrker er tiltalt for at lade sig hverve af den militante gruppe Islamisk Stat (IS) og her deltage i kamp eller kamptræning.

- Jeg mener ikke, at anklagemyndigheden tilnærmelsesvist har ført bevis for, at han har deltaget i kamp med IS, lyder det fra Janus Malcolm Pedersen.

- Der eksisterer simpelthen ikke et eneste direkte bevis for, at det skulle være tilfældet.

Manden er tiltalt for at lade sig hverve af IS i sommeren 2013 og for at ville tilslutte sig gruppen på ny i 2015. Derudover er han tiltalt for at ville støtte gruppen økonomisk og for fem andre forhold om blandt andet vold og trusler.

Den tiltalte har selv erkendt, at han tilsluttede sig Islamisk Stat - han har dog samtidig understreget, at det ikke var for at kæmpe, men derimod for at bage brød.

- Det er ikke ligegyldigt, hvordan man udfærdiger et anklageskrift.

- Man kan ikke skrive, at han har deltaget i kamphandlinger og noget andet og så sige, at han skal dømmes for at have bagt brød hos Islamisk Stat.

- Så jeg mener, at anklageskriftet er udfærdiget på en måde, der gør, at domfældelse ikke er mulig, lyder det fra forsvarsadvokaten.

Mandag er 11. dag i retssagen, der har været i gang siden 12. maj. Mandag formiddag leverede senioranklager Natalja Lindberg sin afsluttende procedure, mens det efter middag var forsvarerens tur til at komme med sine afsluttende bemærkninger.

Der falder dom om skyldsspørgsmålet onsdag 22. juni. Hvis manden kendes skyldig, skal anklager og forsvarer samme dag procedere i forhold til strafudmåling.