Dansk elev død på vandretur i Canada

Den 20-årige elev på Silkeborg Højskole gled ud over en skrænt og faldt fem meter

Foto: Google Maps
Foto: Google Maps

Ved du noget? Tip os på 1224@eb.dk.

En 20-årig kvinde er død i en ulykke på en tre-ugers vandretur i det vestlige Canada med Silkeborg Højskole.

- Det er tragisk og et stort chok. Vi er i kontakt med myndighederne og koncentrerer os nu om bedst muligt at hjælpe eleverne i Canada samt at orientere deres pårørende og skolens øvrige elever, siger forstander for Silkeborg Højskole Jacob Zakarias Eyermann.

- Jeg blev ringet op af læreren. Det er jo en forstanders værste mareridt, at nogen mister livet. Det er frygteligt. jeg tænker på familien og de elever, vi har med derude og de lærere, vi har. Det er forfærdeligt. Det er sådan noget, man aldrig håber, man skal høre, tilføjer han til Ekstra Bladet.

Pigen var med en gruppe ude at vandre fredag ved 15-tiden, da hun mistede fodfæstet på en våd eng og gled ned af en skråning og ud over en skrænt. Hun faldt cirka fem meter og fik et slag mod hovedet, der slog hende ihjel på stedet, oplyser forstanderen.

Ulykken fandt sted ved 15-tiden fredag nær Clearwater Lake i Wells Gray Provincial Park i det vestlige Canada, cirka fire timers kørsel fra Vancouver. Kvinden gik med vandregruppen, da hun på et tidspunkt mistede fodfæstet og gled ned af en skråning og ud over en skrænt på omkring fem meter.

En lærer og en elev, der er uddannet ambulancefører, skyndte sig til stedet for at yde førstehjælp, men pigen var død på stedet. Retsmedicineren bekræftede senere, at kvinden døde med det samme.

Herefter måtte en af gruppens mandlige medlemmer ifølge clearwatertimes.com vandre i fem timer til gruppens camp og herefter padle i to timer for at nå frem til en satellittelefon, så der kunne slås alarm.

Det forløb kan dog ikke bekræftes af højskolen, hvor forstanderen kun er informeret om, at det tog tid at tilkalde hjælp. Det havde dog ikke gjort nogen forskel i situationen, siger Jacob Zakarias Eyermann.

- Vi har altid førstehjælpsgrej med, men hjerte-lunge kræver ikke så meget grej. En situation, hvor man slår hovedet så voldsomt, det er der ikke noget grej, der kan redde, siger han.

Ifølge canadiske medier transporterede en redningshelikopter den døde elev til byen Kamloops i British Columbia.

Familie og elever i chok
Kvindens familie er orienteret og Udenrigsministeriets Borgerservice har bekræftet, at en dansk statsborger er død.

Forældrene ønskede ikke, at højskolen oplyste hendes navn.

- De er rundt på gulvet og trykkede af det. Vi er i gang med at ringe rundt til forældre til resten af eleverne og orientere de elever, der gik på højskolen det her semester, så de også får det at vide, siger Jacob Zakarias Eyermann.

De cirka 17 elever og et par lærere tog af sted på tilvalgsturen "Canada Explorer" 7. juni og skulle efter planen rejse hjem igen 28. juni. Nogle var ude at vandre fredag, mens andre var på kajakur.

Eleverne er nu samlet i deres camp cirka fire timers kørsel fra Vancouver med lærerne. Højskolen tilbyder krisehjælp i samarbejde med professionelle. Eleverne kan selv bestemme, om de vil blive sammen og bearbejde chokket, eller om de hellere til hjem til Danmark. Normalt rejser mange rundt i USA eller Canada efter turen med skolen, tilføjer Jacob Zakarias Eyermann.

Kvinden havde været elev på højskolen i fem måneder, hvor hun havde trænet til turen. Ifølge Silkeborg Højskoles hjemmeside er Canada Explorer et 'frilufts- og rejseprojekt' der starter med en sejltur til Vancouver Island. Derefter går turen til flere af British Colombias nationalparker.

Silkeborg Højskole har arrangeret ture til mange steder i verden de sidste 10 år. Der er aldrig sket noget lignende, siger forstanderen.

- Vi har aldrig været ude for ulykker i den her kaliber, og vi har lavet de ture til Canada hvert år i de sidste 10 år og til New Zealand. Vi har aldrig været ude for noget lignende. Det er jo ikke adventure race. Det er ikke ekstremsport. Det er en vandretur og en kajaktur. Det er et tragisk uheld, siger Jacob Zakarias Eyermann til Ekstra Bladet.

Der er altid lærere på turene, som er erfarne og veluddannede inden for natur- og friluftsliv, oplyser skolen.

Krimi Dansk kvinde død efter fald i vildmark

Canadiske medier skrev fejlagtigt, at pigen var 30 år, og ikke 20.

Ved du noget? Tip os på 1224@eb.dk.