Annonce:
Annonce:

Dansk familiemedlem om Espen: 'Den skønne dreng'

Et familiemedlem til danske Espen Andersen Bråthen afslører, at forældrene kæmpede forgæves for at hjælpe den nu sigtede bueskytte og konvertit, som står bag det femdobbelte drab i Norge

Her er den drabssigtede dansker Espen Andersen Bråthen. Foto: Youtube
Her er den drabssigtede dansker Espen Andersen Bråthen. Foto: Youtube
Annonce:
Følg Krimi

Den nærmeste familie til den 37-årige Espen Andersen Bråthen, der nu er sigtet for bueskytte-drab på fem mennesker i Kongsberg i Norge, kæmpede for at hjælpe den psykisk ustabile mand.

Det fortæller et nært familiemedlem til Ekstra Bladet få timer efter de tragiske begivenheder, der skete i byen Kongsberg knap 100 kilometer vest for Oslo.

- Vi er selvfølgelig alle sammen meget rystede over og kede af, hvad der er sket og kan ikke forstå, hvordan og hvor han har lært at skyde med bue og pile, siger kilden, som er dansk og bosat i Danmark.

- Det sidste, jeg hørte, var, at han havde været hjemme med en pose, og at hans mor måtte løbe hjemmefra, fordi han havde en sabel i en pose, siger manden.

Han bekræfter, at Espen Andersen Bråthen har boet hele sit liv i Norge. Hans mor er dansk, og faderen er norsk, men han har ifølge norsk politi bevaret sit danske statsborgerskab.

Et familiemedlem fra Danmark fortæller nu om den 37-årige mand, som er sigtet for at have dræbt fem mennesker med bueskud i Oslo. Foto: Anthon Unger
Et familiemedlem fra Danmark fortæller nu om den 37-årige mand, som er sigtet for at have dræbt fem mennesker med bueskud i Oslo. Foto: Anthon Unger
 

Annonce:

Forældrene var bange
Den nærmeste familie har været i jævnlig kontakt med politiet og også forsøgt at råbe andre myndigheder op for at skaffe professionel hjælp til den sindslidende mand.

- Men han har jo bare gået og passet sig selv. Forældrene har ikke kunnet passe ham og bad derfor politiet om hjælp. Hvad stiller man op med mennesker, der er psykisk syge, spørger det danske familiemedlem.

Han understreger, at mandens forældre har givet ham masser af moralsk opbakning og er 'absolut uden skyld' i de brutale handlinger, som politiet nu sigter ham for at være hovedperson i.

- Det har været umuligt for dem. Han har ikke villet tage sin medicin, og hvad gør man så? Den ene spiller bolden over til den anden, siger kilden, som fortæller, at manden var 'forment adgang' til sine forældres hjem, fordi de var bange og vurderede ham til at være farlig.

I det seneste år var han omfattet af et polititilhold.

Politifolk en masse foretager her tekniske undersøgelser omkring gerningsstedet i Kongsberg. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Ritzau Scanpix
Politifolk en masse foretager her tekniske undersøgelser omkring gerningsstedet i Kongsberg. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Ritzau Scanpix
 

Annonce:

Forskruet og mærkelig
Norske medier har været ude med oplysninger om, at manden var konverteret til islam. Men Ekstra Bladets kilde kan ikke forestille sig, at der har været tale om en dybere tro eller overbevisning.

- Han har godt nok været lidt mærkelig og forskruet, men dybere tanker har han ikke. Han er jo forstyrret oven i sit hoved, siger manden, som aldrig har set Espen Andersen Bråthen bede.

Det er flere år siden, at danskeren har været i sin mors hjemland. Et andet familiemedlem oplyser dog, at han for en del år siden deltog i en familiebegravelse i Danmark.

Mandens danske mor flyttede til Norge, da hun var ganske ung, men har bevaret de sociale kontakter i Danmark. Hun var på besøg her i landet for ganske nylig.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Frygtede at forældre var ofre

Espen Andersen Bråthens familie i Danmark fik straks en mistanke om, at den 37-årige dansker kunne være gerningsmand, da de hørte om den dramatiske hændelse i Oslo.

Annonce:

- Vi frygtede, at hans forældre også kunne være slået ihjel. Jeg synes godt nok, der er nogle myndigheder, som har skidt i nælderne. Han burde have været på en lukket afdeling for længe siden, siger manden.

Han henviser til, at den sindslidende mand sidste år fik besøgsforbud i forhold til sine forældre, efter at han havde truet med at slå dem begge ihjel under et uvarslet besøg.

’Den skønne dreng’

Det danske familiemedlem fortæller, at Espen Andersen Bråthen i mange år har været ’udenfor pædagogisk rækkevidde’. Men der er også gode minder om han i familien:

- Vi er kede af, at den skønne kærlige dreng, som vi med jævne mellemrum kunne besøge (...), aldrig vender tilbage til os.

Familiemedlemmet vidste ikke, at den nu sigtede mand havde kompetencer som bueskytte. Han fatter ikke, hvordan manden kunne nå at dræbe fem mennesker med pile.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvis folk ønsker Ellemann det godt...
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: