Dansk flugtkonge bag tremmer igen

Den aldrende Mogens 'Nivå' Pedersen idømt halvandet års fængsel for våbenbesiddelse

Dette billede af flugtkongen Mogens 'Nivå' Pedersen er fra oktober 1997, da han var fangernes talsmand i forbindelse med en afsoning i Nyborg Statsfængsel. (Polfoto)
Dette billede af flugtkongen Mogens 'Nivå' Pedersen er fra oktober 1997, da han var fangernes talsmand i forbindelse med en afsoning i Nyborg Statsfængsel. (Polfoto)

Efter en håndfuld år på fri fod skal en 'legende' i dansk kriminalhistorie tilbage, hvor han har tilbragt en stor del af sit liv.

Den nu 64-årige Mogens 'Nivå' Pedersen er i dag ved Retten i Aarhus blevet idømt halvandet års fængsel for at have været i besiddelse af en skarpladt 9 milimeter pistol med otte patroner.

(Foto: AP) Krimi Amerikansk politi skyder flugtkonge

Mogens 'Nivå' Pedersen var også tiltalt for at have truet en 27-årig mand i forbindelse med, at den landskendte flugtkonge gik tur med sin hund i Saralystparken i det sydlige Aarhus, men han blev frifundet for den del af sagen.

- Min klient er selvfølgelig tilfreds med, at han blev delvis frikendt, siger advokat Mette Grith Stage til Ekstra Bladet.

Mere end 20 år bag lås og slå

Mogens 'Nivå' Pedersen lider af lungesygdommen kol, men det fik ifølge Ekstra Bladets oplysninger ingen indflydelse på strafudmålingen, og den aldrende mand blev ført direkte til afsoning i arresthuset i Aarhus.

Den tidligere flugtkonge fik sit tilnavn 'Nivå' efter et opsigtsvækkende landevejsrøveri mod en pengetransport tilbage i 1971. Mogens 'Nivå' Pedersen har tilbragt mere end 20 år af sit voksenliv bag tremmer. Han har flere domme for bl.a. bankrøveri, narkohandel og hashsmugling.

- Farvel, lød overskriften på Ekstra Bladets reportage i august 1995 om masseflugten fra Vridsløselille Statsfængsel. Samfund Her er de vildeste fangeflugter

Mogens 'Nivå' Pedersen er flere gange med succes undveget fra de fængsler, som nu igen indhegner hans hverdag.

Den tidligere så forhærdede vaneforbryder fik senest en dom for narkohandel i 2006. Han har de seneste år levet et stille og tilbagetrukket liv i sin lejlighed i Aarhus.