Dansk islamist hyldede terror i Paris: Nu er han dømt

Tidligere talsmand for Kaldet til Islam udvises betinget af Danmark

Følg Krimi

Han lovpriste terror-angrebet på den satiriske ugeavis 'Charlie Hebdo' i Paris den 7. januar 2015, hvor 12 blev dræbt, og nu er den 25-årige islamist Yaqoub Ali dømt for at have billiget terror.

Københavns Byret har idømt den tidligere talsmand for gruppen Kaldet til Islam tre måneders fængsel. Han er også blevet udvist betinget af Danmark med en prøvetid på to år.

Anklageren havde krævet ubetinget udvisning til Irak, hvor den 25-årige stammer fra.

Yaqoub Ali ankede på stedet dommen til Østre Landsret.

Ifølge dommen brugte Yaqoub Ali sin Facebook-profil til at hylde terror-angrebet.

Samme dag som massakren på avisredaktionen skete, postede han et link til en artikel på tv2.dk, der hed 'Gerningsmænd: Vi har hævnet Muhammed-krænkelser'.

På Facebook kaldte han sig 'Abu Abaybillah' og hans kommentar til artiklen lød på arabisk: 'Oh gud, lovprisningen tilfalder dig'.

Dansk islamist tiltalt: Hyldede terror-angrebet på Charlie Hebdo

Senere på dagen kommenterede han en anden artikel med overskriften: 'Live: Flere døde på fransk ugeblad' med en glad smiley.

Derfor rejste Statsadvokaten tiltale mod Yaqoub Ali for at have billiget terror-angrebet.

Københavns Byret mente, at hans kommentarer var en udtrykkelig billigelse af terroren. Yaqoub Ali kom til Danmark som otte-årig, og byretten mente, det ville være i strid med Danmarks internationale forpligtigelser at udvise ham ubetinget.

Yaquob Ali mødte forpustet op til domsasfsigelsen, fordi han kom for sent. Han var kun flankeret af en enkelt ven. Begge havde stort skæg og var iført islamiske stumpebukser og kufi´er, islamiske hatte.

Yaqoub Ali ønskede ikke selv at kommentere dommen: - Nej, det vil jeg ikke, sagde han, inden han hastede ud af retten med sin ven.

- Jeg hyldede blot Allah
Under retssagen krævede Yaquob Ali frifindelse, fordi hans kommentarer ikke var en hyldest af terror-angrebet.

- Jeg hyldede blot Allah. Det gør jeg hver dag, forklarede han.

Han tror heller ikke på, at muslimer stod bag skyderiet i Paris, og derfor fandt han pressens dækning 'morsom', forklarede han i retten.

Yaqoub Ali er tidligere idømt 30 dages fængsel for dødstrusler mod formanden for Dansk Syrisk Forening Mohammad Mahfoud, der i 2013 blev truet med halshugning på Nørrebro.

Den 25-åriges forsvarer Jane Ranum krævede frifindelse, fordi Yaquob Ali blot havde benyttet sin ytringsfrihed på Facebook. Hun mente ikke, at der var tale om udtrykkelig billigelse af terror.

Anklager Jesper Holm mente derimod, at der slet ikke kunne være tvivl om, at Yaqoub Ali  billigede angrebet i Paris. - Det er en lovprisning af det, der er gjort. Det kan ikke forstås på anden måde, sagde han i retten.

Forsvarer Jane Ranum sagde efter dommen, at den ankes, fordi hun ikke mener, at Yaquob Alis ytringer var offentlige, fordi de blev slået op på en privat Facebook-profil med omkring 50 venner.

Han slettede selv opdateringerne, da han oplevede, hvordan andre opfattede dem og der er ingen tekniske beviser for, hvem der har set opdateringerne.

Terror-brødre
Terroristerne fra 'Charlie Hebdo' var brødrene Said og Cherif Kouachi, som var født og opvokset i Frankrig. De blev jaget i to døgn, før de forskansede sig med et gidsel på et trykkeri, hvor politiets aktionsstyrke dræbte dem begge.

12 blev dræbt ved terror-angrebet på avisen i Paris, hvor de to terrorister med AK-47 automatrifler trængte ind på redaktionen og blandt andre skød chefredaktøren og flere tegnere. Også to politifolk blev dræbt.

Østre Landsret idømte i januar i år en 22-årig dansk-pakistaner seks måneders fængsel for at have billiget terror-angrebet på Charlie Hebdo og for offentligt at have tilskyndet til en forbrydelse.

På Facebook havde han postet et link til en video, hvor en IS-terrorist tilskyndede til drab på borgere fra de lande, der bekæmpede Islamisk Stat.

I en kommentar til video-linket skrev den 22-årige 'En besked til alle muslimer i Vesten især Danmark'.

Tidligere dom
Østre Landsret dømte ham også for at have sympatiseret med angrebet på Charlie Hebdo ved at råbte fra sit cellevindue i Helsingør arrest til indsatte på gårdtur: 'IS-IS-Islamisk Stat, bare se Paris, Kurt Westergaard, det er dig næste gang.'

Den 22-årige, der var i Syrien i 2013 og året efter blev idømt et års fængsel ved en militærdomstol i Beirut for våben-besiddelse og for at have tilsluttet sig væbnede grupper, blev frifundet for, at råbet var en egentlig mord-trussel mod Kurt Westergaard.

Men Østre Landsret fandt, at han med råbet i arresten billigede terrorangrebet i Paris og et tilsvarende muligt angreb på den danske Muhammed-tegner.

BREAKINGBREAKING
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Tak til børnene for at give deres liv

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+