Dansk kvinde gruppevoldtaget i Indien: - Vi kræver millionerstatning

Den 51-årige danske kvinde, der i 2014 blev udsat for en voldsom gruppevoldtægt i Indien, håber på millionerstatning. Det oplyser ofrets danske advokat

Den 51-årige danske kvinde, der tilbage i 2014 blev udsat for en voldsom gruppevoldtægt i den indiske hovedstad New Delhi, håber at få 2,9 millioner danske kroner i erstatning af den indiske stat.

Det fortæller det danske offers advokat, Nicholas Symes, til Ekstra Bladet.

- Vi kræver 400.000 euro (2,9 millioner kroner, red) i erstatning for tabt arbejdsfortjeneste og følgeskader i forbindelse med overgrebet. Det sker med udgangspunkt i de danske erstatningsstandarder. Min klient er blevet invalideret af overgrebet og har tabt arbejdsevnen, uddyber Nicholas Symes overfor Ekstra Bladet.

Ni tiltalt - fem dømt
Tidligere mandag blev fem personer kendt skyldige i voldtægten af den danske kvinde. Det skete ved retten i New Dehli, og det forventes, at der falder endelig dom over de fem mænd 9. juni.

En af de tiltalte bliver her ført ind i retsbygningen på en af de tidligere retsdage i sagen. Nu er fem mænd kendt skyldige. (Foto: AP) Krimi Fem mænd kendt skyldige i voldtægt af dansk kvinde i Indien

I alt ni mænd har været tiltalt for deres medvirken i voldtægten af den dengang 51-årige kvinde.

Overgrebet fandt sted i nærheden af togstationen i New Delhi, da kvinden spurgte om vej til sit hotel. Herefter truede mændene kvinden med en kniv og røvede og voldtog hende.

En af de fire øvrige tiltalte i sagen afgik ved døden i februar. Dødsfaldet var med til at forsinke den i forvejen langtrukne sag yderligere, og altså først over to år efter voldtægten fandt sted, har sagen fået sin hidtidige afgørelse for fem af de tiltalte i sagen.

Blandt de tiltalte er seks hjemløse mænd (Foto: AP)
Blandt de tiltalte er seks hjemløse mænd (Foto: AP)
 

Inderne trækker sagen ud
Til trods for, at fem af de tiltalte i dag blev kendt skyldige i sagen, er det endnu uvist, hvornår der falder afgørelse i forhold til erstatningsspørgsmålet.

På vegne af det danske offer, har advokat Nicholas Symes, ført sag mod den indiske stat i forbindelse med voldtægten.

Her bliver en af de tiltalte anholdt efter gruppevoldtægten. (Foto: AP) Krimi Dansker gruppevoldtaget i Indien: Nu falder dommen endelig

(Foto: AP) Krimi Indien: Tvivl om voldtægtstiltalts alder

Indien kan ifølge internationale konventioner gøres erstatningspligtige i forbindelse med gruppevoldtægten, men kommunikationen med inderne har igennem årerne været lang og besværlig, og derfor er det endnu uvist, hvornår der falder dom i denne del af sagen.

- De er meget tavse derude. Kommunikationsgangen er temmelig kompliceret. Teknisk set skal jeg kommunikere igennem de danske myndigheder til de indiske. Derfor er der meget lang behandlingstid. I realiteten betyder det, at der kan være måneders svartid i kommunikationen, siger Nicholas Symes.

Det var på dette sted i New Delhi, at det grove overgreb menes at have fundet sted. (Foto: AP)
Det var på dette sted i New Delhi, at det grove overgreb menes at have fundet sted. (Foto: AP)
 

Ground breaking
Samtidig frygter den danske advokat, at den 51-årige kvinde må se langt efter sin erstatning.

Normalt betaler Indien nemlig kun mellem 1000 og 10.000 kroner i erstatning i forbindelse med denne type sager.

- Hvis vi får medhold, vil det være ground breaking derude, siger Nicholas Symes.

Den 51-årige danske kvinde var ikke til stede i retten i dag, da fem af de tiltalte blev kendt skyldige.