Dansk rapper død i Thailand: Familie kan ikke få hans lig hjem

Familien har ikke de 60.000 kroner, det koster, at få Orhan G's jordiske rester hjem til Danmark

Billeder af Orhan G., som hans venner og familie husker ham. (Foto: Privatfotos)
Billeder af Orhan G., som hans venner og familie husker ham. (Foto: Privatfotos)

- Jeg vil huske hans lækre olivenøjne - huske ham som en rod, en fighter, sød, dejlig og omsorgsfuld - alt det, som en dreng skal være. Det er svært at definere ham. Jeg er jo hele følelsesregistret igennem i disse dage. Han er stadigvæk min lille dreng.

Sådan siger 44-årige Nurcan Karaca, den afdøde rapper Orhan G's faster, til Ekstra Bladet.

Orhan G, hvis borgerlige efternavn er Karaca, blev mandag fundet død efter tragiske omstændigheder på et hotelværelse i Thailand.

Han blev fundet dagen før sin 28 års fødselsdag, og midt i sorgen sidder de efterladte nu med en stor regning, fordi Orhan G ikke havde havde tegnet nogen forsikring for sit ophold i Thailand.

- Det er en sørgelig historie. Udover den sorg, Orhans familie og venner sidder tilbage med, er der også nogle økonomiske forhold, der skaber problemer nu, siger Khalil Yazouri, som var nære venner med Orhan G.

- Det koster cirka 60.000 kroner at få ham hjem, og han efterlod sig ikke noget af værdi. Hans mor døde sidste år, og hans faster og lillesøster sidder tilbage med udgifter, som kommer til at løbe op i omkring 100.000 kroner.

Indsamling
Khalil Yazouri og en stribe andre venner har derfor startet en indsamling, som skal lette familiens situation, så den kan koncentrere sig om at bearbejde sorgen og ikke bekymre sig om udgifter til hjemtransport og begravelse.

Derudover afholder vennegruppen 22. april en mindekoncert for Orhan G på Platform 4 i Aalborg, hvor blandt andre Danni Toma + Noodle, Lord Siva og andre kunstnere optræder gratis. Entreen koster 50 kroner, og pengene går til indsamlingen.

De efterladte har dog ikke tid til at vente på pengene fra mindekoncerten, da de thailandske myndigheder ifølge Khalil skal have penge før 18. april.

- Længere vil de ikke have ham på hospitalet, og så vil han blive brændt i Thailand.

Mistede mor sidste år
Nurcan Karaca fortæller, at Orhan G's liv var hårdt:

- Han mistede sin far i en ret tidlig alder, og det fulgte ham igennem livet. Hans mor mistede livet i september sidste år, fortæller fasteren om, hvordan Orhan G's livsglæde dermed tog et alvorligt dyk nedad.

- Vi er ikke en dysfunktionel familie, men døden har bare altid været ekstremt tæt på os. Han var jordens dejligste unge, men han har følt svigt igennem sin opvækst. Han var sårbar, men stærk. Når jeg bad ham om at sætte sig ned og tale med mig, så sagde han: 'Ej, faster, det skal nok gå, jeg klarer den'.

Nurcan Karaca er Orhan G's fars kusine, men er dog altid blevet kaldt for faster.

- Jeg har været med på sidelinjen igennem hele hans liv, og han er opvokset igennem mine hænder, i mit hjem og i mit hjerte på højde med min egen søn. Det var altid mig, der blev ringet til, når lokummet brændte. Hans mor var min bedste veninde igennem hele mit liv.

Talte sammen to dage før dødsfald
Orhan G efterlader sig udover fasteren, en kæreste og vennerne en lillebror på 25 år og en 20-årig lillesøster, som er meget ramt af at have mistet både sin mor og storebror på mindre end et år.

- Hun har det ikke godt, og vi vil bare gerne hjælpe, siger vennen Khaili Yazouri.

Det er endnu ikke sunket ind, at hans ven igennem 15 år er væk:

- Vi talte sammen to dage, før han døde - på Facebook-messenger, og der virkede det som om, alt var fint. Han sagde, det var godt varmt. Før rejsen havde han bare sagt, han skulle ned at hygge sig.

De to venner mødte hinanden som teenagere i Aalborg i rapmiiljøet.

Mens Khalil Yazouri mest rappede for sjov, var Orhan G ifølge sin 27-årige ven et stort talent:

- Han var sjov, intelligent og fantastisk dygtig med ord. Han freestylede meget og var begyndt at producere beats på rimeligt højt niveau, fortæller Khalil Yazouri, som især i sine yngre år hang meget ud med Orhan G.

- Da vi begge to boede i Aalborg, vidste han, at han altid kunne sove på min sofa. Vi festede sammen og var sammen hver dag. Det var nogle sjove tider. Når vi holdt fest kunne han pludselig bryde ud i en freestyle-rap, som handlede om os allesammen.

- Da han så flyttede hang vi selvfølgelig ikke ud på samme måde, men vi var i kontakt.

Vil sige ordentligt farvel
Khalil Yazouri  er med til at arrangere mindekoncerten 22. april:

- Vi skal høre noget af hans musik og mindes ham.

Mens Khalil Yozouri stadig bor i Aalborg, var Orhan G flytte til Odense med sin kæreste.

- Men jeg troede, han var på vej tilbage. Nu håber jeg bare, at vi kan få hans lig hjem, så vi kan sige ordentligt farvel.

Da de havde fået den ubærlige besked om Orhan G's død, kontaktede hans venner Nurcan Karaca og bad om hendes tilladelse til at starte en indsamling.

- Jeg var overrasket, chokeret og stolt. Men vi har ikke penge til at dække udgifterne. Der skal betales hospital og bedemand i Thailand, zinkkiste og hjemtransport med to flyskift. Derudover ved jeg ikke, om han skylder noget for hotellet i Thailand, siger Nurcan Karaca, som er dybt rørt over den støtte, hun mærker.

- Jeg er så taknemmelig. Selv om Orhan kom i et hiphop- og rap-miljø, er det ikke kun derfra, jeg mærker opbakningen. Det er heller ikke kun fra indvandrermiljøet, men hele Danmark. Om det er en femmer eller tier, folk giver - det er lige meget - bare jeg får mit lille barn hjem.