Dansk sygeplejerske tæt på skud-scene: Det er sindssygt

Lars Breuning var på arbejde på et af de hospitaler, hvor ofrene blev bragt til

Den danske sygeplejerske Lars Breuning var på arbejde på Loma Linda University Medical Center, få kilometer fra gerningsstedet i San Bernadino, da 14 mennesker blev dræbt i en skudmassakre på et center for udviklingshæmmede i San Bernardino i aftes dansk tid. 17 blev såret.

Loma Linda University Medical Center var et af de steder, hvor flere af ofrene blev bragt ind efterfølgende.

Lars Breuning har boet i Californien med sin amerikanske hustru siden 2003 og har arbejdet på hospitalet i 11 år. Skudmassakren gør ham mere sur end bange.

14 dræbt i masseskyderi: To mistænkte dræbt efter politijagt

- Jeg bliver sur. Det må jeg indrømme. Jeg bliver rasende over det. At nogen kan finde på at slå 14 uskyldige mennesker ihjel. For mig er det sindssygt, siger Lars Breuning, der arbejder på den intensive hjerteafdeling på hospitalet.

Han opdagede skudmassakren, da folk pludselig begyndte at stimle sammen inde på patientstuerne for at se nyheder.

Ekstra Bladet i USA: Folk spørger hinanden - var det terror?

Kort efter kom den øverste chef ud og fortalte, at de havde sat katastrofeberedskab i værk og lukkede hospitalet så meget ned som muligt.

Samtidig blev der sat barrikader op, en stor politistyrke blev sendt til hospitalet, og al indkommende trafik til skadestuen blev omdirigeret til andre skadestuer, fortæller Lars Breuning.

Undervejs kom der også en bombetrussel, der dog blev afblæst igen.

Datter sendte sms under masseskyderi: Bed for os

Lars Breuning så kun en af de tilskadekomne, der ankom til hospitalet. I alt kom der fire, hvoraf en blev indlagt på Lars Breuning afdeling.

- Selvfølgelig er det voldsomt. Men det er mere det uvisse, der er ubehageligt. For selve det at tage sig af patienter, er vi jo vant til, siger Lars Breuning.

- Det er sket tæt på dig. Gør det dig bange?

- Underligt nok, nej. Hvis der en dag er nogen, der vil slå mig ihjel, så er der ikke så meget, jeg kan gøre. Så jeg føler mig ikke bange, det gør jeg ikke. Men selvfølgelig er det ubehageligt, og hvis man funderer over det, så kan man da godt blive lidt nervøs. Så selvfølgelig har man øjne og ører åbne, men det er ikke noget, jeg går og tænker over, siger han.

En par omfavner hinanden efter skyderiet. Foto: David Bauman/The Press-Enterprise via AP
En par omfavner hinanden efter skyderiet. Foto: David Bauman/The Press-Enterprise via AP

Han fortæller, at der var omkring 40-50 betjente sammenlagt, der passede på hospitalet, og da han forlod hospitalet omkring kl. 18.30 lokal tid, blev han mødt af hundredvis af betjente rundt om i byen, og nogle af vejene var spærret af.

- Det var meget uvirkelig. Men på en eller anden måde følte man sig sikker, fordi der var så mange betjente. Første gang jeg fløj til Californien var 17. september 2001 - altså få dage efter terrorangrebet 11. september. Der var der selvfølgelig også utrolig stram sikkerhed, som føltes uvirkelig.Sådan havde jeg det også her til aften, da jeg kørte hjem, siger han.

Et offer bliver kørt væk på en båre. Foto: David Bauman/The Press-Enterprise via AP
Et offer bliver kørt væk på en båre. Foto: David Bauman/The Press-Enterprise via AP

Han bor selv i Jurupa Valley i Californien, omkring 35 kilometer fra gerningsstedet. Og pludselig er det bare tættere på.

- Når man ser noget i nyhederne, der sker et fremmed sted, så er det en ting. Men når det pludselig sker i ens egen baghave, så er det noget andet.  Nu skal jeg se nyheder, men ikke hele natten, fastslår Lars Breuning.

Her trænger politiet ind på de to mistænkte, der havde forskanset sig i en sort firehjulstrækker (Video: AP)