Annonce:
Annonce:

Dansk-tysk politiker om attentatplaner: - Det er skræmmende

En højrenationalistisk gruppe ville storme det tyske parlament og indsætte en tysk prins. Det er rystende, fortæller et danskfødt medlem af Bundesdagen

Mindst 25 personer anholdt under politiaktion i Tyskland mod en mistænkt terrorgruppe

Stor politiaktion i Berlin
Annonce:
Følg Krimi

Planen var klar.

Det tyske parlament, Bundesdagen, skulle stormes, politikkerne skulle tages som gidsler, og en 71-årig tysk adelig kendt som Heinrich XIII skulle indsættes som regent.

En højrenationalistisk gruppe ville storme det tyske parlament og indsætte en tysk prins

Men onsdag slog tysk politi til i en gigantisk anholdelsesaktion, hvor 25 personer, der kan kobles til en højreekstremistisk terrororganisation, blev anholdt.

Dermed blev de rystende attentatplaner forpurret. De har alligevel skabt rystelser syd for grænsen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Tysk politi har onsdag slået til mod en række adresser over hele landet. Her i storbyen Frankfurt. Foto: Tilman Blasshofer/Ritzau Scanpix
Tysk politi har onsdag slået til mod en række adresser over hele landet. Her i storbyen Frankfurt. Foto: Tilman Blasshofer/Ritzau Scanpix

Demokratiet virker
Ifølge tyske medier, herunder Bild, skulle gruppen have planlagt statskuppet siden november sidste år. Samtidig har de tyske medier indgående beskrevet gruppens planer om at angribe Bundesdagen.

Annonce:

Netop de planer har været chokerende læsning for det danskfødte medlem af parlamentet Stefan Seidler. Han repræsenterer danskerpartiet SSW - eller Sydslesvigsk Vælgerforening - i det tyske parlament.

- Det er skræmmende, at os, der arbejder for demokrati, skal overfaldes på den måde - det var i hvert fald planerne. Omvendt vil jeg sige, at dagens ransagelser viser, at demokratiet virker hernede. Demokratiet, retsstaten og myndighederne fungerer, siger Seidler til Ekstra Bladet.

Ifølge den føderale anklagemyndighed i Tyskland er planlægningen af statskuppet begået af højrenationale personer, herunder flere militærfolk.

'Medlemmerne af gruppen følger et konglomerat af konspirationsteorier bestående af fortællinger fra de såkaldte Reichsbürger- og QAnon-ideologier', skriver de i en pressemeddelelse.

'De er overbevist om, at Tyskland i øjeblikket styres af medlemmer af en såkaldt 'dyb stat'.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Stefan Seidler fik ved seneste valg en plads i Bundesdagen. Det er første gang i 60 år, at danskerpartiet SSW er repræsenteret i det tyske parlament. Foto: Axel Heimken/Ritzau Scanpix
Stefan Seidler fik ved seneste valg en plads i Bundesdagen. Det er første gang i 60 år, at danskerpartiet SSW er repræsenteret i det tyske parlament. Foto: Axel Heimken/Ritzau Scanpix

Alarmerende
Netop det, mener Stefan Seidller, kan skyldes de skiftende regeringers til tider dårlige kommunikation under blandt andet coronakrisen.

Annonce:

- Jeg er alarmeret, og jeg er alarmeret på vores demokratis vegne og for, hvad det betyder for os alle sammen og vores fællesskab. Vi er alle nødt til at gøre vores hjemmearbejde ordentligt og sørge for en ordentlig dialog med borgerne, så de frustrationer, som har været her, undgås.

- Jeg tror, at det her udspringer et sted fra, og det, tror jeg, har været dårlig kommunikation fra regeringens side gennem de sidste mange år. Både når det gælder corona og den nuværende energikrise, siger Seidler til Ekstra Bladet.

Han understreger, at han føler sig tryg ved at gå på arbejde trods offentliggørelsen af gruppens uhyggelige planer.

OVERBLIK: Det ved vi om tysk højreekstremistisk gruppe

Mindst 25 formodede højreekstremister er onsdag anholdt under en politiaktion i Tyskland.

Nogle af de mistænkte er personer fra den såkaldte Reichsbürger-bevægelse, som ikke accepterer den tyske føderation og formidler ofte højreekstreme og antisemitiske holdninger.

De har i længere tid været under opsyn af Tysklands nationale efterretningstjeneste, Verfassungsschutz.

* Verfassungsschutz begyndte at overvåge Reichsbürger i 2016, efter at en af organisationens medlemmer under en ransagning af sit hjem skød og dræbte en politibetjent.

* Ifølge efterretningstjenesten er 21.000 personer tilknyttet bevægelsen, hvoraf fem procent anses som ekstreme højreekstremister.

* Medlemmerne anerkender ikke det moderne Tyskland som en legitim stat og er overbeviste om, at landet er regeret af en såkaldt 'dyb stat'.

* Bevægelsen opererer primært i mindre grupper og virtuelle netværk, men består også af personer uden tilknytning til en fast struktur.

* Mindst 1050 Reichsbürger-medlemmer har op til 2021 fået konfiskeret deres våben af de tyske myndigheder.

Udstødt prins
Reuss-familien har tidligere udstødt Heinrich XIII i forbindelse med antisemitiske udtalelser.

Også en officer, der tidligere har stået i spidsen for en specialafdeling i den tyske hær, skal være blandt de anholdte. Det skal også den tidligere politiker for partiet Alternative für Deutschland Birgit Malsack-Winkemann.

Annonce:

Under den massive politiaktion onsdag morgen blev der foretaget razziaer af 130 ejendomme i mindst 11 forskellige tyske delstater. Der blev også foretaget anholdelser i Østrig og Italien.

Du kan læse meget mere om Heinrich XIII her.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Seks personer er sigtet for et kompliceret mord-komplot mod den 40-årige Frank Nørgaard, der blev dræbt i sommer. Hør mere om sagen i 'Afhørt' herunder eller i din podcast-app.

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt
Annonce:

Mest læste lige nu

rockersagrockersagrockersagrockersagrockersagrockersagrockersagrockersag
Han arbejder for lidt og tjener for meget
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: