Danske Almiras lufthavns-mareridt: Forsvind, du er IS-kriger!

Almira Mehanociv skulle egentlig bare på ferie med kæresten til Tyrkiet - det endte med terrorbeskyldninger og 8000 kroner, der blev smidt ud af vinduet

Se interview med Almira her (Foto: Rasmus Flindt)
Følg Krimi

Har du oplevet en lignende situation som Almiras? Skriv en mail til 1224@eb.dk eller send en sms til 1224 (koster alm. takst)

En længe planlagt ferie til kulturbyen Izmir i det vestlige Tyrkiet til i alt 8000 kroner endte som et mareridt for 19-årige Almira Mehanovic fra Svendborg.

Tirsdag formiddag ankom hun til Atatürk Lufthavn i Istanbul med sin kæreste Andreas. Tiden var knap for blot en time senere skulle de flyve videre til deres slutdestination. Det gik dog langt fra som planlagt og et mange timer langt mareridt kunne begynde.

- Vi står i kø for at få tjekket vores pas. Damen i skranken så mega sur ud, så da hun tog mit pas og fumlede lidt med det, tænkte jeg, at det bare var fordi, at hun var sur, siger den 19-årige HF-studerende til Ekstra Bladet. 

Ingen alarmklokker var begyndt at ringe endnu, selv om kvinden i skranken foretog flere opkald. Det bliver dog straks mere alvorligt, da der kort efter kommer en lufthavnsbetjent og henter kæresteparrret.

- Men jeg tænkte bare, at det var rutine. Da jeg var i Tunesien for ikke så lang tid siden, sad min mors veninde også fast et godt stykke i paskontrollen, siger den 19-årige kvinde, der er født i Danmark, har dansk statsborgerskab og har bosniske rødder.

'Din kusine har et problem'
Flyet til Izmir letter, uden at Almira Mehanovic har fået at vide, hvorfor hun er blevet tilbageholdt.

- Jeg tænker, at det er nederen, at jeg skal betale en ny billet, men jeg tænkte ikke situationen var så alvorlig endnu, siger hun.

Der går omkring to timer før lufthavnsbetjentene løfter lidt af sløret for, hvorfor hun endnu ikke er sluppet gennem paskontrollen

- De siger, at de har et problem med min kusine, der har samme navn som mig. Jeg fortæller, at jeg ikke har en kusine med det samme navn som mig, fortæller Almira Mehanovic på klingende fynsk.

Det var først efter mange timer, at Almira Mehanovic blev klar over, at de mistænkte hende for at være terrorist. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
Det var først efter mange timer, at Almira Mehanovic blev klar over, at de mistænkte hende for at være terrorist. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)

Lufthavnsbetjentene bliver dog ved med at stille hende spørgsmål, om hvor lang tid siden, at hun havde været i Bosnien og alle mulige andre 'mærkelige' spørgsmål.

- Jeg anede ikke, at de mistænkte mig for at være terrorist, så jeg tænkte, hvordan det kunne være relevant, siger Almira Mehanovic, der på det tidspunkt endnu ikke for alvor anede uråd.

Denne påståede kusine er bosnier og tog for en måned siden til Syrien, forklarer en lufthavnsbetjent hende. Almira har dog absolut ingen idé om, hvad de taler om. 

En time senere eskalerer situationen pludseligt, da hun bliver hevet til side af den samme lufthavnsbetjent.

- Han siger, at jeg har været rejst til Syrien og blevet set dernede, og at det er et stort problem på grund af terrorgruppen Islamisk Stat. Han forklarer mig, at han først troede, at det var min kusine, men nu troede de altså, at det var mig, siger Almira Mehanovic.

Grinede hånligt
Lufthavnsbetjenten havde også et billede med af Almiras navnesøster, som han stod og sammenlignede med den danske kvindes.

- Han spurgte: 'Who is this'. Jeg svarede, at det ved jeg ikke, og så griner han bare hånligt. Der bliver jeg for alvor bange, for de troede jo ikke på mig lige meget, hvad jeg sagde, siger Almira Mehanovic.

Da lufthavnsbetjenten forlader hende igen, begynder hun straks at græde af afmagt og frustration. Kæresten Andreas er dog heldigvis trofast ved hendes side trods det, at han har fået lov at komme ind i landet.

Den 19-årige kvinde fik et papir på, at hun var blevet nægte adgang i Tyrkiet. (PRIVATFOTO)
Den 19-årige kvinde fik et papir på, at hun var blevet nægte adgang i Tyrkiet. (PRIVATFOTO)
 

Der skulle dog gå endnu længere tid før hun fik en afklaring. Ni timer efter ankomsten til Istanbul vil hun gerne bare hjem til Danmark. Ventetiden er ulidelig, og frygten for at blive anholdt sidder tungt i kroppen.

- Så gik jeg op til dem og sagde, at jeg ville hjem til Danmark. En time efter kommer de ned med et papir, hvor der står, at jeg er blevet nægtet indrejse på grund af, at jeg udgør en sikkerhedsrisiko, siger den 19-årige Almira og forklarer, at hun også fik et blankt stykke papir, hvor hun skulle skrive, at hun ville tilbage til Danmark.

Udenrigsministeriet: Ring, så hjælper vi

Ekstra Bladet har forsøgt at få en uddybende forklaring fra den tyrkiske ambassade om, hvorfor Almira Mehanovic blev afvist i lufthavnen. Ambassaden opfordrer til at sende en mail med vores spørgsmål. Herefter har de sendt følgende svar:

'Vi opfordrer Ms. Almira Mehanovic til at anvende vores webadresse på bimer.gov.tr, hvor hendes henvendelse vil blive set og besvaret af de tyrkiske myndigheder', lyder det meget lidt uddybende i en mail til Ekstra Bladet på spørgsmålene om, hvorfor Almira blev afvist, og om hun risikerer at blive afvist næste gang, hun rejser til Tyrkiet.

Det er til gengæld lidt nemmere at få en nogenlunde brugbart svar fra Udenrigsministeriets Borgerservice. Her fortæller kontorchef Jette Lund, at man ikke har fået nogle henvendelser fra de tyrkiske myndigheder om Almiras sag.

- Vi vil meget gerne høre fra Almira. Hvis hun kontakter os, vil vi spørge lidt mere ind til præcis, hvad der er sket, og så vil vi finde ud af, hvordan vi hjælper hende bedst muligt derfra, siger kontrochefen.

- Kan du sige mere specifikt, hvordan I kan hjælpe Almira?

- Det kan jeg desværre ikke udtale mig om på det foreliggende grundlag. Det kræver et mere detaljeret kendskab til den konkrete sag, siger hun.

Almira Mehanovic har efterfølgende været i kontakt med Borgerservice.

- Udenrigsministeriet siger at jeg selv skal betale en advokat, hvis jeg vil gå videre med sagen. Kan det virkelig passe, at man ikke kan få hjælp fra staten, lyder det frustreret fra hende.

 

 

Kort efter kommer 'security'  og fører Almira Mehanovic og hendes kæreste til flyet til Danmark. Her bliver de tvunget til at vente til, at alle passagerne er kommet om bord, før de bliver ført op i flyet af sikkerhedsfolkene.

- Vi har stadig ikke fået vores pas. Dem får vi først, da vi lander i Danmark, siger den chokerede svendborggenser.

Onsdagen blev tilbragt i København før kæresteparret rejste til Svendborg. Før hun kontaktede Ekstra Bladet forsøgte hun at få et svar fra den tyrkiske ambassade i Danmark, men her talte hun for døve ører.

Hun har valgt at stå frem, da hun frygter, at hun er blevet stemplet som mistænkt terrorist.

- Jeg vil gerne have muligheden for at rejse i fremtiden, siger hun.

Har du oplevet en lignende situation som Almiras? Skriv en mail til 1224@eb.dk eller send en sms til 1224 (koster alm. takst)

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Det er fuldstændig hat og briller