Danske ambulance-reddere forbereder sig på terror

Danske ambulancereddere skal uddannes og forberedes på farlige situationer og terrorangreb

Efter angrebet i Stockholm tilbage i april gik Ekstra Bladet på Strøget, for at se om københavnerne frygtede terror - vi så også, om betonklodserne kunne holde en lastbil tilbage (Video: Stine Tidsvilde)
Følg Krimi

Det skal ikke længere kun være politiet, som rykker ind, når farlige situationer opstår i Danmark.

I fremtiden skal Region Hovedstadens Akutberedskab ligeledes kunne rykke ind, hvis der bliver skudt eller kommer et terrorangreb.

Ønsket er, at Akutberedskabets læger og paramedicinere i fremtiden skal uddannes af og træne med politiet, så de kan bevæge sig og arbejde i potentielt farlige områder.

- Vores særligt uddannede hold skal i fremtiden have sikkerhedsudstyr som hjelme, sikkerhedsbriller og skudsikre veste med sig, når de kører ud, og så skal de uddannes til at kunne rykke ind med politiet, under politiets beskyttelse og kommando, i farlige områder, siger Peter Berlac, Chef for Præhospital Akutmedicin ved Region Hovedstaden.

Lige nu venter de tilskadekomne på, at politiet har ryddet området og erklæret det for sikkert, før ambulancemandskabet må rykke ind til ofrene.

- Det er et stort problem, for imens politiet leder efter og nedkæmper gerningsmanden, ligger tilskadekomne og bløder ihjel, med skader som potentielt kan reddes, hvis de bliver set til tids nok, siger Peter Berlac.

Han fortæller også, at selvom politiet er veluddannet i førstehjælp, er deres primære opgave at jagte gerningsmanden, og ikke at evakuere de sårede. Især ved masseskader eller terrorsituationer, vil politiets kræfter være bundet på at løse forbrydelsen, og her er beredskabets hjælp essentiel.

Frygter Terror
Trods hurtig responstider må ambulancer og akutlæger stå standby på sidelinjen indtil politiet har fået kontrol over situationen.

Det har efterladt ventende ofre, og ved terrorangreb som set i Europa de sidste år, har det gået udover mange.

Og det er netop frygten for, at terroren en dag for alvor rammer Danmark, som har startet ideen om at skubbe grænserne for akutberedskabets indsats.

- Det er kun vores akutlæger og lægeassistenter, som kommer i betragtning til denne særlige indsats i kritiske situationer i Region Hovedstaden.

- Politiet vil altid bevæge sig alene ind i første omgang, og når det er erklæret sikkert nok, skal se udvalgte være i stand til at bevæge sig der inde, og hurtigere komme de tilskadekomne til undsætning, siger Peter Berlac.

Uddannes til terror

Ved siden af det er ønsket også, at ambulancetjenesten som helhed skal efteruddanes til at kunne begå sig i pludselig opstået farlige situationer, som ved et terrorangreb.

- Kommer der et angreb,  skal mandskabet vide, hvordan de skal forholde sig og agere i situationen, og hvordan de hjælper og behandler de tilskadekomne borgere, siger han.

Efteruddannelsen af ambulancemandskabet er allerede sat i gang, og består af kurset TECC (Tactical Emergency Casualty Care). Det er baseret på erfaringerne fra krigene i Afghanisatan og Irak, men tilpasset civile forhold. 

Seneste nyt

Ekstra Bladet har givet statsministeren en lys idé

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.