Danske betjente gik for langt i stor norsk sag

Undercoverbetjente fra Danmark infiltrerede gruppe i Norge og kørte med hash og ecstasy fra Holland.

Tre danske undercoverbetjentes indsats i Norge har ført til, at en kendt kriminel af byretten i Oslo fredag dømmes for indsmugling af cirka 50 kilo hash.

De danske politiagenter kørte såvel hash som ecstasy fra Holland til Norge. Men byretten frifinder de tiltalte for indførsel af 20 kilo ecstasy. Her gik danskerne over stregen. Det er tvivlsomt, om denne indsmugling ville være sket uden politiets handlinger, fastslår retten.

Loven forbyder politiet at lokke mistænkte til at begå kriminalitet, de ikke i forvejen har planer om. Og her blev de tiltalte udsat for en ulovlig provokation, mener retten.

Den hovedtiltalte i sagen, Metkel Betew, idømmes fængsel i fem år og fire måneder for hashtransporten.

I alt var der 13 tiltalte i sagen, der omhandler en lang række forbrydelser. To er blevet frikendt.

Under sagen har de tiltaltes forsvarere været kritiske i forhold til de danske betjentes opførsel.

Tidligere har det været fremme, at agenterne infiltrerede den mistænkte gruppe mænd ved flittigt at komme på pubben "Den Glade Munk" i Oslo.

De kaldte sig Nilla, Danny og Mugge og havde en rå udstråling. De øldrikkende mænd gav indtryk af at være aktive kriminelle og formåede at skjule de mikrofoner, som de af og til havde på sig. Kontakten endte med, at betjentene to gange hentede stof i Holland.

Under retssagen er de tre under store sikkerhedsforanstaltninger blevet afhørt som 243 A, 244 A og 245 A. Byretten forbød i oktober pressen at referere fra afhøringen, der foregik via videolink.

I fredagens dom kritiseres politiet for at være gået for langt. Det var betænkeligt, at betjentene efter allerede at have gennemført én smugling med hash fortsatte med at opsøge de mistænkte og at gå i dialog med dem om flere strafbare handlinger.

"En sådan adfærd indebærer efter rettens opfattelse en betydelig fare for yderligere kriminalisering af bestemte tiltalte fra politiets side", står der i den 175 sider lange dom.

Politiet har kaldt sagen "Operation Sult". Det alvorligste forhold drejede sig om forberedelse af drabet på en mand, der har øgenavnet Onkel Skrue. Her er der sket frifindelse.

I alt havde anklagemyndigheden krævet straffe på 113 års fængsel.

Også i enkelte danske sager har politiet brugt hemmelige agenter, der har medvirket i grov kriminalitet for at afsløre bagmænd.

I 2016 bedømte Østre Landsret således "Operation Alonso". Her optrådte tre agenter som Kristian, Skipper og Den Gamle. De sørgede for at få kørt hash fra Spanien, hvilket de tiltalte havde bestilt dem til.

I den danske sag afviste landsretten imidlertid at dømme de tiltalte for at have forsøgt at sejle et halvt ton kokain over Atlanterhavet. Dette emne havde agenterne adskillige gange talt med de tiltalte om. Politifolkene tilbød at stå for sejladsen.