Danske Patienter: Tvang på bosteder er griseri

At indføre tvang på særlige bosteder vil være et direkte tilbageskridt, mener Danske Patienter

På bostedet Lindegården blev en 57-årig ansat dræbt i påsken. På mange andre bosteder bliver ansatte også udsat for en barsk virkelighed. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
På bostedet Lindegården blev en 57-årig ansat dræbt i påsken. På mange andre bosteder bliver ansatte også udsat for en barsk virkelighed. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)

Det er griseri over for de svageste borgere, hvis man etablerer nye slags bosteder, hvor personalet kan bruge tvang overfor psykisk syge med misbrugsproblemer.

Så kontant er udmeldingen fra Danske Patienters næstformand, Ebbe Henningsen.

Lindegården i Roskilde udsat for 122 episoder af vold og trusler. (FOTO: Kenneth Meyer) Krimi 122 voldsepisoder mod ansatte på bocenter før knivdrab

For at dæmme op for volden mod ansatte på bosteder foreslår Danske Regioner en ny type institution, som lægger sig mellem det psykiatriske hospital og et bosted.

Formanden for regionerne, Bent Hansen (S), siger til Politiken, at der kan være beboere, som har brug for en mere 'håndfast tilgang'.

Men det er ifølge Danske Patienter en voldsomt bagudskuende håndtering af problemet.

Socialpædagog Charlotte Roles(FOTO: PRIVAT) Krimi Kritisk socialpædagog: Jeg vil ikke være den næste der bliver myrdet

- At indføre tvang er et direkte tilbageskridt. Vi har jo i så mange år arbejdet for, at man skal nedbringe tvangen så meget som muligt.

- Det er uforståeligt, at man så begynder at operere med, at man kan lave nye institutioner, hvor man godt kan bruge tvang, siger næstformanden i Danske Patienter, Ebbe Henningsen.

- Bostederne er folks hjem. Det skal man være opmærksom på, for selv om de er psykisk syge, bor de der altså, og de har ikke noget sted at flygte til.

Der er igen sket et overfald på Lindegården i Roskilde (Foto: Rasmus Flindt Pedersen) Krimi Beboer igen amok på omstridt bosted - to ansatte kørt på hospitalet

Foreningen Bedre Psykiatri mener, der mangler muligheder for borgere, der er for syge til at være på et bosted og for raske til de psykiatriske afdelinger. Alligevel skurrer det også alvorligt i generalsekretær Thorstein Theilgaards ører, når Danske Regioner taler om tvang.

- Det er smadder ærgerligt, at Dansk Regioner siger, at det handler om at lave steder, hvor man kan bruge tvang. Det er trist og en forkert tilgang. Det handler om de rigtige ressourcer og nok medarbejdere, siger han.

De seneste fire år er fem medarbejdere på bosteder blevet dræbt af beboere.

For en måned siden endte det tragisk, da en 57-årig social- og sundhedsassistent blev dræbt af en psykotisk og amfetaminhøj beboer på Bocenter Lindegården ved Roskilde. Ifølge personalet er der mellem 10 og 12 beboere her, som reelt er for syge til at være der.