Danske Stig midt i naturkatastrofen: Hjælper til på en helt speciel måde

Over 30.000 huse er blevet ødelagt i millionbyen Houston, hvor store områder ligger under vand. Danske Stig befinder sig midt i kaosset og hjælper til på en usædvanlig måde

Danske Stig har hjulpet til midt i katastrofen (Foto: Privat)
Danske Stig har hjulpet til midt i katastrofen (Foto: Privat)

Totalt kaos.

Det er den bedste beskrivelse af situationen i den amerikanske storby Houston, hvor den tropiske storm Harvey de seneste dage har hærget, og tusindvis af mennesker har måttet flygte fra deres hjem, mens mindst 30 mennesker har mistet livet.

Ekstra Bladet har talt med danske Stig Jespersen, der bor i området Highlands i den nordlige del af byen. Han fortæller, at hans område ikke er så hårdt ramt, men det har alligevel ikke stoppet ham fra at tage fat i lokalområdet.

Se de voldsomme billeder af Harveys hærgen

Ifølge danskeren er store områder omkring ham oversvømmet, og derfor har han besluttet sig for at hjælpe til i området omkring Tidwell Road i den østlige del af Houston. Og det har han gjort på en helt speciel måde.

- I forgårs blev min kone ringet op af en veninde, der kendte en familie med et etårigt barn, der var i nød og ikke havde noget mad. Fordi jeg har en jetski, så ville jeg gerne se, om jeg kunne komme ind til dem. Desværre var der nogle områder, der var for lave, så jeg kunne ikke komme helt derind. Jeg fik dog alligevel reddet lidt folk i nød på min vej, siger Stig Jespersen til Ekstra Bladet.

Men han gav ikke op. Sammen med sin bedste ven, Chad Westbrook, og sin kones onkel, Ramiro Lozano, fortsatte de.

- Problemet med den familie var, at deres hus var blevet oversvømmet, så de blev ved med at rejse fra hus til hus. Derfor var de meget vanskelige at finde, og deres mobiltelefoner havde intet strøm, så jeg kunne ikke finde dem dagen efter. Heldigvis lykkedes det en anden gruppe at finde dem, og de blev reddet.

Artiklen fortsætter under billederne

Stig Jespersen forsøgte at redde så mange så muligt med sin jetski (Foto: Privat)
Stig Jespersen forsøgte at redde så mange så muligt med sin jetski (Foto: Privat)

(Foto: Privat)
(Foto: Privat)

(Foto: Privat)
(Foto: Privat)
 

Alt skal reddes
Dagen efter blev han ringet op af sin kones onkel, der er betjent i Houston, og han ville også meget gerne hjælpe til. Derfor blev Stig Jespersen hentet i en båd, hvor de tog jetskien med, så de igen kunne gå på jagt efter familier i nød.

- Det lykkedes at komme ind på det dybe område, og så sejlede vi ellers rundt på det område for at hente en masse mennesker. Jeg tror, at vi hjalp omkring 50 mennesker, som vi fik fragtet ind på det lave område, så de kunne blive kørt videre til busser. Alt skal ud derfra. Hvalpe, børn, voksne. Alt.

- Men problemet er, at folk bliver inde i deres huse til sidste øjeblik, indtil vandet kommer ind ad døren, og så kan det være lidt vanskeligt at finde dem, siger Stig Jespersen til Ekstra Bladet.

Trods den heroiske indsats, så stoppede Stig Jespersens mulighed for at redde folk. Hans jetski gav op, og der gik hul i bunden.

- Den skal lige til reparation, men det er jo alt sammen lige meget. Det er kun materielle skader, så det er intet problem, siger Stig Jespersen til Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter under billederne

Foto: Privat
Foto: Privat

Foto: Privat
Foto: Privat

Seneste status fra Houston er ifølge Stig Jespersen, at regnen så småt er ved at stilne af. Floderne er stadig meget høje, men det virker også som om, at vinden er ved at aftage.

Stig Jespersen bor til dagligt i millionbyen sammen med sine kone Crystal, og han arbejder med shipping hos virksomheden DB Schenker.

Til sidst opfordrer han alle danskere til at hjælpe, hvis de kan.

- Der er så ufatteligt mange mennesker, der har mistet alt. Derfor opfordrer jeg alle til at donere til de lokale nødhjælpsorganisationer her i Houston, siger han til Ekstra Bladet.

30 omkommet
Mindst 30 personer er onsdag morgen bekræftet omkommet i vandmasserne, mens titusinder af indbyggere er blevet evakueret fra deres hjem.

Myndighederne i det sydlige Texas fokuserer stadig på at redde og bjærge nødstedte under oversvømmelserne.

Amerikansk mirakel-tv: Her redder reporter chaufførs liv

De foreløbige vurderinger tyder på, at regningen efter naturkatastrofen kan blive en af de største i USA's historie.

Den samlede pris ventes at løbe op i 42 milliarder dollar - det svarer til omkring 260 milliarder kroner.

Dermed bliver Harvey kun overgået af orkanen Katrina, der ramte New Orleans, Louisiana, i 2005.


Barn reddet fra at drukne i Houston. Video: AP

Stigs kones onkel er politimand i Houston og hjalp til med redningsaktionen (Foto: privat)
Stigs kones onkel er politimand i Houston og hjalp til med redningsaktionen (Foto: privat)